ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Закрепи – проблема досить делікатна. Що ж таке закрепи?

 

Відповідно до сучасних уявлень, діагноз «закреп» встановлюється при наявності у пацієнта двох або більше з таких симптомів: опорожнення рідше 3 разів на тиждень, твердий або фрагментований кал (навіть якщо він щоденний), відчуття неповного випорожнення кишківника, відчуття перешкоди в області прямої кишки, необхідність натуживаться при дефекації, допомагати собі руками.

Дієтологічні рекомендації:

  • Фізіологічно повноцінна дієта, з нормальним вмістом білків, жирів і вуглеводів.

  • Дотримання режиму харчування: їжа повинна прийматися 4-6 разів на день, в один і той же час; неприпустимі великі перерви між прийомами їжі.

  • Збільшити кількість вживаної рідини більше 3 літрів на добу (рекомендація американських гастроентерологів при лікуванні закрепів функціонального характеру).

  • Збільшення кількості клітковини в раціоні до 25-35 г на добу, що відповідає не менше 400 г свіжих овочів і фруктів. Багатим джерелом клітковини є пшеничні висівки (3-4 ст.л. містять 15-20 г клітковини). Також, наприклад, 3 яблука = 5 бананів = 2 апельсина = 5 г клітковини.

  • Для посилення випорожнення кишківника рекомендуємо включати в раціон продукти, що містять органічні кислоти. Наприклад, кефір, кислі фрукти, сухофрукти (інжир, курага, фініки), фруктові та овочеві соки.

  • Провести курс прийому лікувальної мінеральної води під наглядом лікаря-дієтолога (наприклад, «Есентуки 4»)

  • Зміна способу життя – систематичні заняття спортом до 3-4 разів на тиждень.

  • Фізіологічна норма споживання жиру в раціоні; в якості джерела жирів застосовувати вершкове масло і оливкову олію, додаючи в готові страви, при цьому перевагу віддавати рослинній олії.

Виключити:

  • продукти і страви, які посилюють процеси бродіння в кишківнику і, як наслідок, викликають підвищене газоутворення, а також продукти, які подразнюють слизову оболонку шлунково-кишкового тракту;

  • виключити речовини, що негативно впливають на функціональний стан печінки і жовчного міхура (цибуля, часник, гриби, редис, редька, ріпа, бобові, брокколі, білокачанна і кольорова капуста, щавель, шпинат, незбиране молоко та ін.);

  • тугоплавкі жири тваринного походження, маргарин, кулінарні жири;
  • для зменшення явищ метеоризму слід виключити з раціону продукти харчування і напої, що містять велику кількість газів (газовані напої, збиті вершки, суфле, напої, приготовані за допомогою міксера).

Не хворійте!


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: