Вітаміни групи B Якщо доведеться вибирати одну групу вітамінів для схуднення, вітаміни групи B є найкращим вибором. Ці вітаміни допомагають нормальній роботі щитовидної залози і регулюють обмін речовин, впливають на апетит і регулювання рівня цукру в крові, а також збільшують енергію на клітинному рівні.
Вітамін B2 (рибофлавін) необхідний для нормальної роботи щитовидної залози та обміну речовин. Добрими джерелами вітаміну B2 серед продуктів є печінка і нирки, яйця, мигдаль, молоко, твердий сир, зелені листові овочі.
Вітамін B3 (ніацин) необхідний для виробництва гормонів щитовидної залози, а також допомагає регулювати рівень цукру в крові. До гарних джерел вітаміну B3 відносяться: індичка, курка, лосось, тунець, скумбрія, пшеничні висівки і пластівці, ячмінь, сир, коричневий рис, яйця, печінка, м’ясо, овес, сухофрукти.
Вітамін В5 (пантотенова кислота) є частиною процесу утилізації жирів в організмі і відіграє важливу роль у вивільненні енергії з жирів, вуглеводів і білків. Джерелами вітаміну B5 є печінка і нирки, м’ясо, домашня птиця, морська риба, горіхи, бобові, зародки пшениці, пшеничні пластівці і висівки, яйця, хліб з цільного зерна і зелені овочі.
Вітамін B6 (піридоксин) регулює вироблення гормонів щитовидної залози і забезпечує безперебійне функціонування обміну речовин. Дієта багата на вітамін B6 стимулює втрату жиру і допомагає схудненню. Вітамін B6 міститься в зародках пшениці, цільної пшениці, вівсі, волоських горіхах, фундуці, арахісі, м’ясі птиці, яловичині, рибі, яйцях, авокадо, бананах, капусті, картоплі, коричневому рисі.
Вітамін B12 (ціанокобаламін) засвоює певні жири і вуглеводи. Він також допомагає організму ефективно перетворювати їжу в енергію і підвищує здатність організму підтримувати активну діяльність протягом тривалого часу. Вітамін B12 міститься тільки в продуктах тваринного походження – м’ясі, печінці, рибі, молюсках, яйцях, молочних продуктах.
Вітаміни B4 і B8 (холін і інозитол). Холін потрібен для забезпечення ефективного жирового обміну. Недолік холіну в організмі призводить до накопичення жиру в печінці. Джерелами холіну є лецитин, яловича печінка і серце, яєчний жовток, зародки пшениці, кольорова капуста, огірки і арахіс.
Інозітол бере участь в жировому обміні і спалює надлишковий жир. До харчових джерел инозитола відносяться: лецитин, яловиче серце і печінку, зародки пшениці, соя, яйця, цитрусові, цільнозернові продукти, горіхи
Вітамін А (ретинол)
Вітамін А бере активну участь в процесі росту і відновлення клітин організму, шкіри, внутрішніх органів. Більш того, ретинол підтримує захисні сили організму і відповідає за хорошу якість зору. Про його нестачі в організмі говорять часті простудні захворювання, а також лущення шкіри. Під час схуднення, якщо не вистачає вітаміну А, то можлива поява розтяжок і обвисання шкіри. Тому потрібно знати, в яких продуктах міститься найбільша кількість вітаміну А. Це печінка тварин і риби, вершкове масло, цукор, жовток, риб’ячий жир. Для того щоб відшкодувати добову норму цієї речовини, необхідно з’їсти, наприклад, 20 г печінки тріски.
Попередником вітаміну А є бета-каротин. Він міститься у всіх овочах і фруктах, які мають помаранчеве або жовте забарвлення.
Вітамін C (аскорбіновая кислота)
Забезпечує цілий ряд корисних властивостей для здоров’я, в тому числі допомагає правильному перетворенню глюкози в енергію, яка допомагає організму ефективно спалювати жири. Також вітамін C знижує рівень холестерину в крові. Даний вітамін міститься в чорній смородині, лимонах, апельсинах, ківі, червоному і зеленому перці, полуниці, капусті (брокколі, брюссельській, білокачанній).
Вітамін D (кальциферол)
Вітаміном D називають кілька хімічних сполук близьких за структурою та властивостями в організмі: ергокальциферол (або вітамін D 2) і холекальциферол (вітамін D 3). В організмі утворюється або при опроміненні сонячним світлом, або з їжею.
Кальциферол єдиний серед вітамінів, який діє в організмі як вітамін, і як гормон.
Є жиророзчинним вітаміном, який допомагає організму засвоювати кальцій. Також вітамін D відповідальний за вироблення гормону лептину, який відповідає за відчуття насичення. Джерелами вітаміну D є сонячне світло і продукти, такі як риб’ячий жир, сардини, лосось, тунець, скумбрія, сир, вершкове масло.
Вітамін Є (токоферол)
Його називають вітаміном «молодості і плодючості», так як будучи потужним антиоксидантом токоферол уповільнює процеси старіння в організмі, а також забезпечує роботу статевих залоз як у жінок, так і у чоловіків.
Крім того, вітамін Е необхідний для нормального функціонування імунної системи, покращує живлення клітин, сприятливо впливає на периферичний кровообіг, запобігає утворенню тромбів і зміцнює стінки судин, необхідний для регенерації тканин, знижуючи ймовірність утворення шрамів.
Він захищає інші розчинні жирами вітаміни від руйнування киснем, сприяє засвоєнню вітаміну А, запобігає появі старечої пігментації, бере участь у формуванні колагенових волокон міжклітинної речовини.
Вітамін Е є відмінною профілактикою ракових і серцево-судинних захворювань. Джерела вітаміну Е: рослинні олії, зародки пшениці, яблука, мигдаль, арахіс, зелені листові овочі, злакові, бобові, хліб з висівками, горіхи, брюссельська капуста, шипшина, соя, яйця, печінку, молоко і молочні продукти, яловичина, свиняче сало.