Великий піст починається відразу після Масляни і закінчується перед Великоднем. Суть Великого посту – очищення душі і тіла через самообмеження, в тому числі і в плані харчування. Це найголовніший християнський пост, який ще називають «Чотиридесятниця».
Встановлений він на честь поста, який дотримувався Ісус Христос в пустелі протягом 40 днів, а його мета – підготовка до Великодня. Найсуворішим є останній тиждень перед Великоднем – пристрасна седмиця.
У перший день після Масляни Чистий понеділок, а також в Страсну п’ятницю віруючі взагалі нічого не їдять. В інші дні пісне меню складається за цими правилами:
- Понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (продукти, які не варилися і не смажилися – тільки хліб, вода, овочі, фрукти, мед, сухофрукти).
- Вівторок, четвер – можна їсти гарячу їжу, але без додавання рослинного і вже тим більше вершкового масел.
- Субота, неділя – пісна їжа з рослинним маслом.
В деякі дні можна додати в раціон рибу. Це Благовіщення і Вербна неділя. Крім того, на Лазареву суботу можна буде їсти рибну ікру.
У Великий піст не можна їсти м’ясо і всі похідні, молоко і близькі до нього продукти, яйця, а також заборонено до вживання алкогольні напої, крім деяких днів. Християнам в певні дні посту дозволяється трохи вина, але священики рекомендують утриматися від цього, так як дозволяє правило Статуту було написано для ченців в старі часи. Миряни трактують його неправильно, ніж сповільнюють свій духовний розвиток.