Роль харчування при жовчнокам’яній хворобі.
В виникненні каменів в жовчному міхурі одну з перших ролей відіграє харчування.
Факторами виникнення каменів є:
- підвищена енергетична цінність раціону харчування
- недостатнє надходження рослинних масел і вітаміну А
- надмірне споживання круп’яних і борошняних страв, які провокують зрушення рН жовчі в кислу сторону
- низький вміст харчових волокон
Як заявляють фахівці, 80% каменів в жовчному міхурі є холестеринові, тому в раціоні обов’язково показано обмеження продуктів, багатих на холестерин (яйця, сало, субпродукти та ін.)
В свою чергу, зниження освіти холестеринових каменів сприяє білкова їжа (м’ясо, риба, яєчний білок, творог), а також раслинні олії, (багаті лецитином) – виявляють жовчогінну дію. Однак, при виникненні печінкових кольок потрібно обмежити вживання рослинних олій.
Якщо говорити про жири тваринного походження, то хворим на жовчнокам’яну хворобу рекомендують вводити в раціон вершкове масло, яке містить вітаміни А і Е. Дефіцит вітаміну А призводить до злущування епітелію жовчовивідних шляхів, що стає центром кристалізації жовчі. Вітамін До покращує згортання крові, а його засвоєння порушується у хворих із захворюваннями гепатобіліарної системи.
Як же змінити рН жовчі в лужний бік і тим самим знизити утворення холестеринових каменів?
За допомогою правильно розробленого раціону! В цьому Вам допоможуть фахівці “Everyday”.
Ми рекомендуємо вживати:
- молоко, сир сир, молочнокислі продукти,
- овочі (крім бобових, гпрбуза та грибів),
- фрукти і ягоди (крім червоної смородини і брусниці).
Також в раціоні повинно міститися достатня кількість солей магнію, які сприяють зменшенню спазмів гладкої мускулатури, покращують жовчовиділення, спорожнення кишечника і виведення холестерину.
Найбільш багаті магнієм пшеничні висівки, морська капуста, кавун, пшоно, гречка, соя і краби.
Для зменшення концентрації жовчі необхідно не забувати і про вживанні достатньої кількості води та курсів питного лікування мінеральними водами.
Ведіть здоровий спосіб життя, а для розробки правильного, збалансованого раціону з урахуванням захворювань звертайтеся до дієтологів!