Представляємо вам нову порцію смачних пісних страв! Смачного!!!
ЛОБІО З ЧЕРВОНОЇ КВАСОЛІ
Без традиційної закуски – лобіо – не обходиться жодне грузинське застілля. Якщо поруч з ним поставити свіжі овочі, соління і смачний хліб – вийде справжня пісна вечеря.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 300 г сухої червоної строкатої квасолі
- 100 г очищених волоських горіхів
- 3 великі цибулини
- 4 зубчики часнику
- 120 г кінзи
- рослинна олія
- 1 ч. л. приправи хмелі-сунелі
- сіль, мелений чорний перець
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Квасолю замочіть в холодній воді на 4 години.
- Потім промийте, залийте свіжою водою і відваріть до м’якості, 1,5-2 год.
- Відкиньте квасолю на друшляк, частину відвару збережіть.
- Цибулю і 2 зубчики часнику очистіть, дрібно наріжте і обсмажте на середньому вогні в рослинній олії, 10 хв.
- Ближче до кінця додайте хмелі-сунелі. Зніміть з вогню і остудіть.
- Переберіть волоські горіхи, перевіряючи, щоб там не було частинок шкаралупи і перегородок.
- Прокрутіть волоські горіхи через м’ясорубку або подрібніть блендером разом з цибулею і часником.
- У кінзи відріжте корінці, все інше дрібно наріжте і потовчіть в ступці з рештою часника і сіллю, щоб з кінзи виділився сік.
- Змішайте квасолю, горіхову масу з цибулею і часником і суміш з ступки, посоліть і поперчіть.
- Якщо лобіо вийшло дуже густим, додайте кілька ложок відвару з-під квасолі.
- Дайте лобіо настоятися під кришкою або плівкою 1 год і подавайте.
ПШОНЯНА КАША З ГРУШОЮ ТА РОДЗИНКАМИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 300 г пшона
- 2 ст. л. цукру
- 100 г темних родзинок
- 2-3 міцні груші (Вільямс)
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Промийте пшоно в декількох водах (одна з них повинна бути дуже гарячою), поки що стікає вода не стане прозорою.
- Перекладіть в каструлю, залийте великою кількістю холодної води, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
- Посоліть, додайте цукор, закрийте кришкою і варіть на слабкому вогні 30 хв.
- Зніміть з вогню і відкиньте на сито
- Промийте окропом ізюм.
- Очистіть від серцевини і наріжте середніми шматочками груші.
- Обсмажте груші на вершковому маслі.
- Змішайте груші разом з маслом, родзинками і пшоняною кашою, розкладіть по порційних формам для запікання.
- Поставте в розігріту до 200 ° С духовку на 15 хв.
- Подавайте гарячої.
ГРИБНІ ГОЛУБЦІ З БУЛГУРОМ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- булгур – 100 г
- квасоля – 50 г
- печериці – 400 г
- капуста – 1 шт.
- цибуля – 3 середні
- морква – 1 шт.
- томатна паста – 2 ст. л.
- оливкова олія
- сіль за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Відварюємо булгур, виконуючи вказівки на упаковці.
- В цей же час ставимо варитися квасолю.
- Поки квасоля і булгур варяться, нарізаємо досить дрібно печериці, рубаємо 2 цибулини.
- Гриби краще протерти вологою серветкою або обробити за допомогою ножа. Але мити без потреби не варто – вони швидко вбирають воду, яку потім доведеться випаровувати в сковороді.
- На середньому вогні спочатку 4-6 хвилин обсмажуємо цибулю.
- Після засипаємо печериці і смажимо разом з цибулею ще 3-4 хвилини.
- Обсмажені гриби подрібнюємо в блендері в грибний фарш.
- Готову квасолю також подрібнюємо в блендері.
- Змішуємо всі інгредієнти – булгур, грибний фарш і подрібнену квасолЮ.
- Солимо, додаємо трохи оливкової олії.
- З капустою взагалі ніяких турбот. Зрізаємо нижню частину на 2-4 см – листя легко знімаються.
- Зрізаємо потовщену частину на листках і відправляємо в киплячу воду на 2-3 хвилини.
- Ще, як варіант, капустяні листи можна розм’якшити в мікрохвильовці, тримаємо 40-60 секунд на високій потужності – листя стає м’яким.
- Ложкою викладаємо начинку на листя, звертаємо голубці конвертиками.
- У чаші мультиварки (або казанку) обсмажуємо моркву і цибулю 4-5 хвилин, додаємо томатну пасту, склянку-півтори окропу, сіль
- Через хвилину кипіння закладаємо голубці в томатний соус.
- Так як у нас всі інгредієнти вже майже готові, гасити голубці довго не потрібно. Цілком достатньо 10-15 хвилин.
СТРУЧКОВА КВАСОЛЯ З ГОРІХАМИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Квасоля стручкова (можна з / м) – 700 г
- Горіхи волоські рубані – 1 ст
- Цибуля ріпчаста – 2 шт
- Часник – 2-3 зуб
- Кинза, базилік свіжі
- Оцет винний – 1-2 ст л
- Сіль, перець червоний мелений
- Зерна граната для подачі
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Квасолю відварити або згасити до готовності.
- Кінзу і часник дрібно нарізати і розтерти з сіллю.
- Базилік дрібно порубати.
- Цибулю нашаткувати півкільцями, посолити, залишити на 10-15 хвилин. Потім промити і обсушити.
- Цибулю, зелень з’єднати, додати горіхи, оцет, поперчити.
- Квасолю змішати з горіховою масою.
- При подачі квасоля оформити зернами граната.