Редис – друг весняного раціону
Редис – один з найбільш низькокалорійних продуктів. Він на 95% складається з води. Жирів і вуглеводів практично не містить. Але незважаючи на це, редис прекрасно насичує організм людини.
Редис містить:
- вітаміни групи В (В1, В2, В6)
- вітаміни Е і С
- фолієву кислоту
- калій
Цікаві факти про редис:
100 г редиски (4-6 штук) заповнюють 25% добової потреби організму у вітаміні С.
Доведено ефективність редису в профілактиці онкологічних захворювань. Відомого всім різкувато смаку редису надають речовини, які, окислюючись на повітрі, перетворюються в сильний засіб проти онкології. Крім редису, вони є у всіх видах капусти, хроні і гірчиці. Тому регулярне вживання цих продуктів допомагає захистити організм від раку молочних залоз, простати, легенів, товстого кишківника.
Червоний колір редису надають антоціани – корисні антиоксиданти, які захищають організм від передчасного старіння.
Добре також вивчено профілактичну дію цих речовин при атеросклерозі судин.
Вживання редису стимулює виділення шлункового соку, завдяки чому поліпшується травлення.
У редисі клітковини стільки ж, скільки в помідорах, часнику, буряку і в 2,5 рази більше, ніж в кабачках. Клітковина виводить з організму надлишковий холестерин.
За допомогою редису можна схуднути. І справа не в тому, що він низькокалорійний – в 100 грамах редису міститься всього 28 ккалорій, а в тому, що в ньому є рафаноль, речовину, яка рятує організм від шлаків.
І не біда, що редис злегка підвищує апетит – харчуйтеся правильно і вага прийде в норму. Чим яскравіше має колір редис, тим корисніше: класичні червоні «велетні» більш корисні, ніж білі коренеплоди.
Редис не можна вживати тим, хто страждає:
– гіперфункцією щитовидної залози, в зв’язку з тим, що редис містить багато йоду;
– на виразкову хворобу шлунку або кишківника- тому, що багато ефірних олій, що дратують слизову оболонку кишківника;
– подагрою – так як редис багатий пуринами.