Сьогодні ми розповімо в чому ж полягає користь і шкода кунжуту. Кунжут є одним з найдавніших видів приправ, іноді можна почути як його називають «сезамом». Кунжут є невеликого розміру насіння, які мають специфічний, але ніжний смак. Є він однорічною рослиною, плоди якого за формою довгасті, а всередині них розташовуються насіння, які і вживаються в їжу. Колір насіння кунжуту буває різний, вони можуть бути жовтими, білими, коричневими або ж чорними. Кунжут часто використовується не тільки в кулінарії різних країн, але і в лікувальних цілях, крім того з нього виготовляється кунжутна олія.
Користь і шкода кунжуту
У давнину кунжут вважали одним з інгредієнтів якогось зілля, яке приносило жителям довголіття, а жителі стародавнього Вавилона вважали, що кунжут – їжа їх богів. В середні віки серед жінок було поширене таке явище: в день необхідно було пережувати ложку кунжуту, вважалося, що це робить на них сприятливий вплив. У країнах сходу кунжут, напевно, найпоширеніший продукт, тому що його використовують при готуванні практично всіх страв. Вирощують кунжут на сьогоднішній день в різних точках планети, серед яких такі місця як Закавказзя, Індія, на Далекому Сході.
Польза кунжуту
Користь кунжуту полягає в тому, то з нього готують олію. Корисні властивості кунжуту обумовлені вмістом в ньому ефірних олій – антиоксидантів, які називаються семазол і семазінол. Інші продукти не можуть похвалитися наявністю таких сильних речовин в своєму складі, а якщо і зустрічаються такі продукти, то кількість семазола і семазінола вкрай невелика. Саме завдяки цим двом антиоксидантам, кунжутна олія може зберігатися досить довгий час.
Користь кунжуту ще і в тому, що в ньому міститься велика кількість білка, а так само безліч поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), які обумовлюють корисні властивості кунжуту. Саме за допомогою двох зазначених компонентів кунжут має можливість вплинути на зниження рівня холестерину в крові.
В кунжуті міститься безліч різних вітамінів, амінокислот, мінералів і корисних речовин, які в сукупності надають людині бадьорості і здоров’я. В кунжуті міститься клітковина, яка допомагає кишківнику в його нелегкій роботі. Правильно оброблені насіння кунжуту можуть надати істотну допомогу в разі виникнення запору, а відварений кунжут навпаки, допоможе зупинити діарею. Древніми цілителями кунжут застосовувався в медицині з метою позбавити людину від застуди або інфекції.
.Насіння і олія кунжуту часто використовуються косметологами в різних процедурах або ж при виготовленні косметичних засобів. Калорійність кунжутного насіння досить висока, тому при помірному вживанні ви збережете фігуру.
Шкода кунжуту
Шкода кунжуту в першу чергу полягає в його калорійності, але тільки в тому випадку, якщо зловживати цим продуктом. Так само, не бажано їсти кунжут натщесерце, оскільки слизова оболонка нашого шлунка є дуже чутливою по відношенню до насіння кунжуту. Через високу калорійність краще не включати кунжут в дієтичний раціон, ну а якщо дійсно хочеться, то бажано строго дозувати порції.
Калорійність Кунжуту 565 кКал.
Енергетична цінність продукту Кунжут (Співвідношення білків, жирів, вуглеводів):
- Білки: 19.4 м (~ 78 ккал)
- Жири: 48,7 м (~ 438 кКал)
- Вуглеводи: 12.2 м (~ 49 ккал)
- Енергетичне співвідношення (б | ж | у): 14% | 78% | 9%
Сподіваємося Вам була корисна інформація: користь і шкода кунжуту! Вас Будьте здорові!