Суть Великого посту – очищення душі і тіла через самообмеження, в тому числі і в плані харчування. Багато людей роблять упор на дієтичне значення посту, доводячи, що це дуже корисно – тимчасово перейти на таку полегшену їжу, рослинні продукти, що це типу розвантаження, від якої до того ж ще і схуднути можна.
Це, звичайно, дуже утилітарне ставлення до посту. Важливо розуміти, що піст – це не розвантажувальна дієта, а моральне очищення.
Для православної людини дуже важливою є духовна сторона поста. Адже природа людини представляє собою не тільки тіло, але також і душу, і дух. Душа зайнята емоційними, інтелектуальними, логічними, вольовими проблемами, в той час як дух – це та частина душі, яка покликана спілкуватися з вищим світом.
Саме обмеження в їжі в період Великого посту дозволяє замість фізичного аспекту існування зосередитися на духовному. Дуже важливо, що під час посту людина буде дотримуватися не тільки піст тілесний, не тільки утримання від їжі, але і утримання від деяких вчинків духовного життя – гніву, дуже буйних розваг.
Кому можна не поститись
Є певні послаблення посту для тих, хто не може строго його дотримуватися. Перш за все – діти, вагітні жінки, хворі, які не можуть обійтися без білкової їжі, молока, а також ті, хто виконує важку фізичну роботу.
Що можна їсти в піст
Перш ніж приступати до посту, треба дуже добре продумати свій раціон харчування. Харчуватися одними сухариками ніхто вас не примушує, і давайте обійдемося без таких крайнощів. Так недовго і гастрит заробити, і ще якісь нехороші речі, – особливо якщо віра ваша ще не дуже міцна і ви не можете триматися на одній духовній їжі, як це робили святі і подвижники.
Будьте розсудливі, не треба ревно «умертвляти» свою плоть. Краще привчитеся жити зі своїм організмом в дружбі, уважно прислухатися до його сигналам, розуміти, що йому дійсно потрібно.
Їмо в піст будь-які овочі і фрукти
Отже, що ж можна вживати в їжу під час посту? Звичайно, найбажаніші гості на столі в цей час – це фрукти і овочі. Там найбільша кількість вітамінів, мінеральних речовин, необхідних нашому організму. Так влітку на вашому столі щодня повинні бути салати зі свіжих овочів, а взимку – квашена капуста, солоні огірки, морква, буряк.
Їмо ми під час посту і варені і тушковані овочі. Але і тут треба пам’ятати, що чим менше теплової обробки, тим краще – більше корисних речовин збережеться в готовій страві. Тому овочі краще закладати вже в киплячу воду, а потім стежити, щоб вони не переварились. Не варто варити овочі у великій кількості води, і не допускайте при варінні сильного кипіння.
І пам’ятайте, що зовсім не обов’язково обмежуватися однією картоплею та капустою. Все розмаїття фруктово-овочевого світу відкрито перед вами, не забувайте про кабачки, перець, цвітна капуста, кукурудза, зелений горошок. Чим різноманітніше – тим краще.
Можна варити і овочеві супи, додаючи туди крупи – рис, перловку, гречку, пшоно.
Їмо в піст каші
Дуже важлива складова пісного столу – каші. Звичайно, зварені на воді, а не на молоці, і без додавання вершкового масла. Але це не означає, що каша обов’язково буде несмачною. Пам’ятайте, що існує безліч дозволених в іост продуктів, які можна додавати в кашу для смаку. Це і родзинки, і горіхи, і морква, і гриби, які можна поєднувати і з гречкою, і з рисом, і з іншими крупами.
Експериментуйте, дайте простір своїй кулінарній фантазії!
Що їсти замість м’яса в піст
Є думка, що, не використовуючи м’яса, яєць, молочних продуктів, людина позбавляє себе необхідної кількості білка. Це так, але тільки в тому випадку, якщо ви неграмотно підійдете до посту. Не забувайте включати в свій раціон продукти, що містять рослинний білок, – і все буде в порядку.
Це і гриби, і баклажани, і бобові, і, звичайно, соя. Зараз на прилавках з’явилося безліч різноманітної продукції з так званого «соєвого м’яса», яке, будучи правильно приготованим, присмачене спеціями і соусами, прекрасно замінює справжнє м’ясо. Дієтологи стверджують, що соєвий білок за своїм складом і біологічної цінності є рівноцінним замінником білка м’яса і риби.
Нестрогие пісні дні
У несуворі пісні дні дозволяється рослинна олія і все різноманіття рибних продуктів. Пам’ятайте тільки про те, що переїдати в піст не можна ні в якому разі – навіть якщо ви обмежуєтеся строго пісними продуктами.
Пам’ятайте і про те, що піст виключає будь-які зловживання – прянощами, гострої, солоної, кислої, солодкої, смаженої їжею.
Краще віддати перевагу вареним стравам, а також приготованим на пару або на грилі. Нехай ваша їжа буде різноманітною, але простою. І ви, звичайно, зумієте відчути і оцінити цю радість і святість найпростішої їжі.
А тепер поговоримо більш докладно про те, від чого ж ми все-таки відмовляємося в піст.
Звичайно, протягом будь-якого посту не дозволяється вживати м’ясо і будь-які м’ясопродукти, доведеться відмовитися від птиці, яєць, молока і молочних продуктів – тобто вершкового масла, сметани, сиру, кефіру, творогу, йогуртів та іншого.
Не можна вживати і страви, куди ці продукти входять в якості компонентів, – наприклад, майонез, в складі якого є яєчний жовток. Риба і рибні продукти, як і рослинна олія, дозволяються в несуворі пісні дні – і забороняються в строгі.
Як же обійтися без рослинної олії? Якщо у вас немає тефлонової сковорідки, доведеться в строгі пісні дні відмовитися від смаженого. Салати ж замість рослинної олії можна заправляти, наприклад, слабким маринадом або лимонним соком.
Нехай і відмова від молока і молочних продуктів вас не лякає – на якийсь час це робити необхідно, і така заборона на період посту не тільки не шкідлива, але і корисна. Згідно з деякими дослідженнями, молоко як продукт, самою природою призначений для дитячого харчування, не дуже-то добре засвоюється організмом дорослих людей. Так що потихеньку відвикати від молока хоча б під час посту вам не завадить.
Під забороною жирні солодощі, шоколад, випічка і фаст-фуд. В піст, зрозуміло, заборонено вживати алкоголь.
Як їсти після посту?
При цьому слід мати на увазі, що після закінчення посту, до звичайного харчування треба переходити поступово і ні в якому разі не накидатися відразу на жирне м’ясо, копчену ковбасу, смажені антрекоти … Ні до чого хорошого це не призведе. Поступово, з кожним днем вводите в свій раціон невеликі кількості продуктів тваринного походження – трохи сиру, трохи масла, а якщо це м’ясо, то невеликими шматочками, відварене або приготоване на пару.
Якщо ви дотримуєтеся суворих приписів у перші два дні Великого посту, тобто взагалі відмовляєтеся від їжі, то після цього протягом двох днів не треба їсти нічого солоного, бажано відмовитися від підсолювання їжі і навіть хліб вживати спеціальний, дієтичний, без солі. Не зловживайте солоною їжею і відразу після посту.