ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Пієлонефрит

пиелонефрит

Запальне захворювання нирок, в результаті якого бактеріальною інфекцією уражаються ниркові лоханки, чашечки і паренхіма нирки – називется пієлонефрит.

Причини виникнення цього захворювання: найчастіше збудником є ​​кишкова паличка, ентерокок та стафілокок.

Шляхи проникнення інфекції в нирку:

  • Гематогенний (з током крові)

  • Урогенний (із зараженою сечею)

  • Лімфогенний (з струмом лімфи з вогнищ інфекції з інших органів)

Фактори які сприяють розвитку захворювання:

  • Переохолодження

  • Несвоєчасне спорожнення сечового міхура

  • Порушення відтоку сечі з нирки

  • Інфекції сечовивідних шляхів

  • Недоліковані захворювання сечовивідної системи

  • Гострі запальні процеси – ангіна, абсцеси

  • Перенесений раніше пієлонефрит

  • Хронічна перевтома

  • Хронічний стрес 

  • Зниження імунітету

Лікування пієлонефриту повинно бути не тільки медикаментозним, але і велику роль в профілактиці і в процесі захворювання відіграє харчування, яке повинно бути «щядним». Їжу бажано приймати 4-6 разів на добу.

питание при пиелонефрите

Пієлонефрит. Дозволені продукти:

  • Безсольовий вчорашній хліб, млинці, оладки без солі.

  • Нежирна яловичина, телятина, свинина, баранина, кролик, курка, індичка в відварному вигляді.

  • Молочка і молочнокислі продукти.

  • Кабачки, вони мають сечогінні властивості.

  • Дозволена морква, картопля, гарбуз, салати на основі варених овочів.

  • Напої: відвар шипшини і мінеральна вода зі зниженим вмістом солей.

  • Яйця дозволені, але тільки до 2 яєць в день, рекомендується вживати всмятку або у вигляді омлету.

  • Різні види круп: рис, кукурудзяна, перлова.

  • Фрукти і ягоди, як сирі так і варені.

Пієлонефрит. Заборонені продукти:

  • М’ясні, грибні та рибні бульйони.

  • Жирні види риби, солона і копчена риба, ікра.

  • Жирні сорти м’яса і птиці, ковбаси, копченості, консерви

  • З овочів заборонені: цибуля, часник, редька, щавель, шпинат, солоні і мариновані овочі, гриби.

  • Повна відмова від алкогольних напоїв.

  • Хліб і вироби з борошна з додаванням солі.

  • Соуси з м’яса, риби і грибів.

  • Шоколад, тістечка, кондитерські креми, сметана високої жирності.

При пієлонефриті вживайте відварну, запечену і парову їжу.

Фахівці рекомендують виключити з раціону: гострі спеції і приправи, консерви, наваристі м’ясні бульйони і алкоголь, варто обмежити себе в білковій їжі і солі. Не забувайте так само про питний режим чиста вода без газу – 2,5 літра мінімум.

Приблизний 1-но денний раціон при захворюванні нирок:

  • Сніданок: каша вівсяна, салат з яблука і моркви з оливковою олією, та не міцний чай з молоком.

  • Другий сніданок: яблука

  • Обід: борщ на пісному бульйоні, відварна / парова риба з гарніром з гречки або рису, салат з огірків.

  • Полудень: курага / чорнослив, відвар шипшини.

  • Вечеря: сирно-морквяна запіканка, неміцний чай з медом.

  • Перед сном: м’ятний або смородиновий чай.

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: