Пієлонефрит
Запальне захворювання нирок, в результаті якого бактеріальною інфекцією уражаються ниркові лоханки, чашечки і паренхіма нирки – називется пієлонефрит.
Причини виникнення цього захворювання: найчастіше збудником є кишкова паличка, ентерокок та стафілокок.
Шляхи проникнення інфекції в нирку:
Гематогенний (з током крові)
Урогенний (із зараженою сечею)
Лімфогенний (з струмом лімфи з вогнищ інфекції з інших органів)
Фактори які сприяють розвитку захворювання:
Переохолодження
Несвоєчасне спорожнення сечового міхура
Порушення відтоку сечі з нирки
Інфекції сечовивідних шляхів
Недоліковані захворювання сечовивідної системи
Гострі запальні процеси – ангіна, абсцеси
Перенесений раніше пієлонефрит
Хронічна перевтома
Хронічний стрес
Зниження імунітету
Лікування пієлонефриту повинно бути не тільки медикаментозним, але і велику роль в профілактиці і в процесі захворювання відіграє харчування, яке повинно бути «щядним». Їжу бажано приймати 4-6 разів на добу.
Пієлонефрит. Дозволені продукти:
Безсольовий вчорашній хліб, млинці, оладки без солі.
Нежирна яловичина, телятина, свинина, баранина, кролик, курка, індичка в відварному вигляді.
Молочка і молочнокислі продукти.
Кабачки, вони мають сечогінні властивості.
Дозволена морква, картопля, гарбуз, салати на основі варених овочів.
Напої: відвар шипшини і мінеральна вода зі зниженим вмістом солей.
Яйця дозволені, але тільки до 2 яєць в день, рекомендується вживати всмятку або у вигляді омлету.
Різні види круп: рис, кукурудзяна, перлова.
Фрукти і ягоди, як сирі так і варені.
Пієлонефрит. Заборонені продукти:
М’ясні, грибні та рибні бульйони.
Жирні види риби, солона і копчена риба, ікра.
Жирні сорти м’яса і птиці, ковбаси, копченості, консерви
З овочів заборонені: цибуля, часник, редька, щавель, шпинат, солоні і мариновані овочі, гриби.
Повна відмова від алкогольних напоїв.
Хліб і вироби з борошна з додаванням солі.
Соуси з м’яса, риби і грибів.
Шоколад, тістечка, кондитерські креми, сметана високої жирності.
При пієлонефриті вживайте відварну, запечену і парову їжу.
Фахівці рекомендують виключити з раціону: гострі спеції і приправи, консерви, наваристі м’ясні бульйони і алкоголь, варто обмежити себе в білковій їжі і солі. Не забувайте так само про питний режим чиста вода без газу – 2,5 літра мінімум.
Приблизний 1-но денний раціон при захворюванні нирок:
Сніданок: каша вівсяна, салат з яблука і моркви з оливковою олією, та не міцний чай з молоком.
Другий сніданок: яблука
Обід: борщ на пісному бульйоні, відварна / парова риба з гарніром з гречки або рису, салат з огірків.
Полудень: курага / чорнослив, відвар шипшини.
Вечеря: сирно-морквяна запіканка, неміцний чай з медом.
Перед сном: м’ятний або смородиновий чай.