Чи так важливі перші страви в період схуднення? Цим питанням, напевно, задавалася кожна людина, що зібралася змінювати свій стиль життя і спосіб харчування.
Думки фахівців різняться з цього приводу. Більшість з нас упевнені з дитинства, що користь супів і борщів велика і незаперечна. Адже ми звикли бачити їх на столі в своєму щоденному раціоні.
Давайте все ж розберемося в декількох питаннях:
- Чи потрібно вживати перші страви регулярні?
- Виключаючи суп з раціону, чи не нашкодимо ми своєму здоров’ю?
Перші страви – користь
Думка про те, що відмова від рідкої їжі загрожує розладами шлунку та іншими проблемами зі здоров’ям, закладена нам з дитинства. Згадаймо слова своїх дбайливих бабусь: «Їж ріденьке, а то живіт буде боліти».
І правда, про користь перших страв відомо багато:
рідкі страви допомагають підтримати водно-сольовий баланс;
перші страви дозволяють зігрітися в холодну пору року;
корисні для шлунка, тим, кому протипоказані свіжі овочі;
легко засвоюється ослабленим організмом;
в складі вітаміни і поживні речовини;
є профілактикою запорів.
Яку ж роль відіграють перші страви в період схуднення?
Супи, це ідеальні страви для створення ситості, Якщо Ви додасте в свій раціон перші страви, то це дасть можливість організму відчути себе не голодним. Адже калорійність не велика (якщо, звичайно це не суп на жирному м’ясному бульйоні), а обсяг страви достатній для насичення.
Так само Ви можете проводити розвантажувальні дні на супах-пюре! Повторюся – якщо це не супи на бульйоні з жирного м’яса. Найкраще підійдуть овочеві супи-пюре з гарбуза, капусти, цибулі.
Виключаючи суп з раціону, чи не нашкодимо ми своєму здоров’ю?
Для повноцінного функціонування організму і для якісного і здорового життя людини важливо регулярне, збалансоване, дрібне (не менше трьох основних прийомів їжі і двох перекусів в день) харчування!
Важливо співвідношення білків, жирів, вуглеводів. Важливі вітаміни і мінерали. Однак те, в якому вигляді людина отримує це в їжу, відіграє другорядну роль.
Звичайно ж харчова обробка важлива: мінімум смаженого, перевагу віддаємо запеченому, приготованому на пару, відварному.
Є й затяті противники, які виступають проти вживання перших страв в повсякденному раціоні.
На користь цього наводяться такі аргументи:
- рідина, яка розбавляє шлунковий сік, значно погіршує травлення;
- при тепловій обробці кількість вітамінів і поживних речовин зменшується;
- при вживанні гарячого бульйону (який швидко всмоктується кишківником, печінка не встигає переробити м’ясні екстракти, що надалі впливає на її роботу;
- якщо ж Ви будете готувати бульйон з неякісного м’яса тварин, при відгодівлі яких використовувалися різні хімічні речовини і антибіотики, то при варінні все це перейде в вашу страву.
Ну що ж, як ми зрозуміли, що приготована зі свіжих і якісних продуктів перша страва буде корисно для Вашого організму.
Однак і без супів цілком можливо прожити і знизити, при необхідності, масу тіла.