ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Остеопороз

Остеопорозом називають захворювання скелета, яке призводить до підвищеного ризику кісткових переломів внаслідок зменшення їх механічного опору за рахунок зниження мінеральної щільності кістки.

Остеопороз – це одне з найбільш частих захворювань, якому до недавнього часу медицина не приділяла особливої ​​уваги.

Зараз же Всесвітня Організація Охорони Здоров’я проблему остеопорозу ставить на четверте місце після серцево – сосудинних захворювань, онкології та цукрового діабету.

І цьому є вельми серйозні пояснення.

 

За результатами численних досліджень, близько 200 мільйонів жінок у світі страждають остеопорозом, що є причиною понад 9 млн переломів щороку. А перелом стегна у людей старше 65 років призводить до 20% випадків до смерті і більша половина людей після переломів, пов’язаних з остеопорозом, ніколи не повертаються до нормального способу життя.

В Україні остеопорозом страждає 10% населення і в 20% діагностовано остеопенія, тобто мінеральна щільність кістки вже нижче норми.

На остеопороз хворіють як жінки, так і чоловіки. Жінки все ж хворіють частіше.

Цьому є кілька причин:

  • одним з факторів розвитку остеопорозу є постменопаузний період в житті жінки, який обумовлений дефіцитом естрогенів в організмі
  • жінки всіх вікових груп вживають з їжею значно менше кальцію, ніж рекомендується
  • менше 15% жінок споживають достатню кількість кальцію з продуктами харчування

У жінок щільність кісткової тканини особливо починає зменшуватися в період менопаузи і в середньому досягає втрати 1,5 – 2% в рік в період 50 – 59 років, а в подальшому втрата кісткової тканини досягає 1% щороку. Але може і навпаки втрата кісткової тканини з віком збільшуватися до 3%! І саме до цієї групи належить 30% наших жінок.

Особливе занепокоєння  у дієтологів викликає низьке споживання кальцію з продуктами харчування в підлітковому віці. Саме в цьому віці відбувається інтенсивний ріст скелета, який супроводжується катастрофічним дефіцитом кальцію! Адже в цей період життя можна набрати максимальну пікову кісткову масу і захистити себе в майбутньому від ризику розвитку остеопорозу.

Взагалі факторів ризику розвитку остеопорозу дуже багато. На одні з них ми вплинути ніяк не можемо. Наприклад, на стать (жінки хворіють частіше, ніж чоловіки), на генетичну схильність до хвороби, на расу (біла раса в три рази вище схильна до остеопорозу, ніж чорна раса).

Але є фактори, на які людина може впливати і в 40% випадків не допускати або ж сповільнювати прогресування остеопорозу. І до цих чинників в першу чергу відноситься наше харчування!

Дієта грає важливу роль в підтримці нормального метаболізму кісток. І основна роль в дієтотерапії остеопорозу відводиться кальцію і вітаміну D в рекомендованих дозах для кожного віку.

Джерела кальцію в харчуванні

  • Молоко і молочні продукти. Причому з знежирених молочних продуктів кальцій засвоюється гірше.
  • Яйця
  • Риба
  • Рослинні продукти (петрушка, зелена цибуля, квасоля, гречка, пшоно, вівсянка, перлова крупа, горох, капуста, морква, зелений горошок, буряк, редис, слива, абрикоси, вишня, полуниця, апельсини, виноград).

Білокачанна капуста, брокколі, ріпа – це овочі з низьким вмістом щавлевої кислоти і тому можуть використовуватися як джерело кальцію, особливо у людей з харчовою алергією на молоко і молочні продукти або з лактозною недостатністю.

Однак вживати кальцій з продуктами харчування або ж в якості вітамінної добавки мало. Треба ще враховувати і фактори, що впливають на його засвоєння в організмі. А їх дуже багато!

До основних факторів, які перешкоджають процесу всмоктування кальцію з кишечника є:

 

  • Надлишок фосфору в їжі. У нормі співвідношення фосфору і кальцію повинна дорівнювати 1: 1
  • .Алкоголь. Доведено, що надмірне споживання алкоголю є фактором ризику остеопорозу, а помірне його споживання не робить негативного впливу на кістки.
  • Паління
  • Надлишок насичених жирних кислот в раціоні. Нормальне їх кількість навпаки покращує баланс кальцію. Надмірне споживання солодощів Дефіцит вітаміну D. Цей вітамін необхідний для нормального всмоктування кальцію в кишечнику і для його засвоєння клітинами, особливо кістковими.
  • Надлишок солі і кофеїну.
  • Шпинат і інші овочі, багаті щавлевої кислотою.
  • Надлишок білка в раціоні. Білок взагалі грає тонку роль в засвоєнні кальцію. При нормальному його надходженні з їжею білок сприяє абсорбції кальцію з кишечника, але при збільшенні на 50 г білка від фізіологічної норми в раціоні втрачається з сечею 60 мг кальцію!

Профілактикою остеопорозу треба починати займатися ще в дитячому та юнацькому віці, тобто в той період, коли формується маса кістки. Раннє запобігання повинно концентруватися в першу чергу на правильному раціоні харчування, виконання фізичних вправ і запобігання факторів ризику.

Всі хворі з остеопорозом, а також люди, які не страждають на це захворювання, повинні отримувати раціональне збалансоване харчування, багате кальцієм і вітаміном D.

Щоб полегшити перебіг захворювання, а також запобігти можливому розвиток хвороби, звертайтеся до фахівців. Збалансоване харчування, розроблений дієтологом раціон і здоровий спосіб життя – зроблять свою справу!

 

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: