У чому полягають особливості харчування восени?
Всі ми знаємо, що з настанням осені, особливо коли за вікном тужлива погода, підвищується апетит і організм інстинктивно накопичує жир «про запас». Як же пояснити йому (організму), що такі запаси нас зовсім не радують, а зігрітися ми можемо теплим одягом, чаєм і хорошим настроєм? У чому ж полягають особливості харчування восени?
Як харчуватися восени, щоб схуднути? Як побороти бажання постійно щось пожувати? Може дозволити організму самому вирішувати, що йому робити? Або все ж сісти на жорстку дієту? Ні! Ні в якому разі. У своїй більшості фахівці дієтологи виступають проти жорстких і моно-дієт. А щоб не набрати зайву вагу, а також скинути пару-трійку зайвих кілограм, потрібно правильно харчуватися і не боротися з організмом, а всіляко допомагати йому!
Восени в достатку дозріває маса овочів і фруктів, які допомагають зробити раціон корисним, збалансованим, а правильне харчування ефективним в боротьбі із зайвими кілограмами.
Так що ж являє собою правильне харчування восени?
Перше
Намагайтеся включити в свій раціон гарячі страви (які зігрівають і викличуть відчуття ситості) – готуйте овочеві супи з капусти, селери, болгарського перцю і томатів, тушкуйте капусту з невеликою кількістю масла, запікайте в пароварці або на грилі рибу і курку з овочами.
Друге
Напої восени теж повинні бути зігріваючими, не гарячими, а в міру теплими. Це може бути імбирний чай, який зігріває і не дає відкластися зайвому жирку. Чай з лимоном, калиною – для зміцнення імунітету. Обліпиховий чай-профілактика багатьох захворювань, а також з його допомогою можна зменшити чутливість до змін погоди.
Трете
Осінь-не найкращий час для безвуглеводної дієти. Навпаки саме час включити в раціон гречку, пшоно, коричневий рис.
Четверте
Не захоплюйтеся посиденьками з солодощами. Хоч ми і радимо пити більше чаю, але це не означає, що до нього обов’язково, щось їсти. Навіть умовно корисні зефір, мед і пастила істотно додають раціону калорій. Балуйте себе корисними солодощами не частіше 1-2 рази в тиждень.
П’яте
Відмовтеся від звички щільно наїдатися перед сном (і це стосується не тільки осені). Нехай основний прийом їжі припадає на середину дня, а не на вечір. В іншому 3-5 разове харчування – те, що потрібно!
Що робити восени, щоб не впасти у зневіру і депресію?
Ми радимо збільшити надходження важливих для нервової системи вітамінів групи В і магнію. Вони містяться в яловичині, баранині, печінці, бобових (квасолі, горосі), крупах (пшоні, рисі, гречці), молочних продуктах і горіхах. Адже в холодний період в організмі виробляється менше серотоніну, відомого в народі як «гормон щастя».
Свій внесок в боротьбу з депресією вносить і споживання незамінних омега-3 жирних кислот, які можна знайти в лляному маслі і жирних сортах риби (лосось, вугор, оселедець, палтус, скумбрія, сом).
Також правильне меню дозволить уникнути застуди і грипу. Додайте в свій раціон якомога більше продуктів з антимікробним і антивірусним ефектом: хрін, цибулю, часник, пекучий червоний перець, чорна редька і лимонна цедра (але майте на увазі, що такі продукти протипоказані людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту).