ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Органічні продукти займають свою роль у здоровому способі життя. На тему органічних продуктів написано чимало статей, книг, а також проводяться тренінги і семінари. Як не загубитися у великій кількості всієї цієї інформації?

органические продукты

Що ж таке органічна продукція і які вимоги до цієї продукції?

Ми все частіше замислюємося, наскільки корисним є те, що ми їмо? Харчуватися здоровою їжею і органічними продуктами на сьогоднішній день вже не данина моді, а турбота про своє здоров’я і гарне самопочуття. Останнім часом багато говорять і пишуть про те, що варто вживати в їжу тільки органічні продукти, так як саме вони найбільш корисні для здоров’я.

Давайте розберемося, чи так це, і що являють собою органічні продукти?

Органічні продукти

Органічні продукти – це продукція сільського господарства і харчової промисловості, виготовлена ​​без використання (або з меншим використанням) синтетичних пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також без використання генетично модифікованих продуктів (ГМО). На фермах, де вирощують худобу не можна використовувати гормони й антибіотики, худоба повинна випасатися на природних пасовищах.

У переробці і виробництві готової продукції – заборонено рафінування, мінералізація та інші прийоми, які знижують поживні властивості продукту, а також додавання штучних ароматизаторів, барвників (крім тих, що визначені у відповідних стандартах).

Потрібно відзначити, що звичайні та органічні продукти – по калорійності практично однакові. Головна відмінність цих двох груп в тому, що продукти з органічним походженням мають меншу кількість (приблизно на 30%) пестицидів.

Важливо! Пестициди, накопичуючись в жирових тканинах, викликають розвиток ожиріння. Певні пестициди діють як замінники природних гормонів, порушуючи здатність тіла регулювати правильне вироблення цих самих гормонів. Що і призводить згодом до метаболічного синдрому і ожиріння, онкології і внутрішньоутробних захворювань легенів у дітей в майбутньому.

4 причини, щоб віддавати перевагу органічним продуктам харчування:

  • Для здоров’я. Більш високий вміст вітамінів, мікроелементів (фосфору) і антиоксидантів в органічних фруктах і овочах.
  • Ні шкідливим добавкам. Так, в складі органічних продуктів харчування, Ви ніколи не знайдете популярні і небезпечні: підсилювач смаку глутамат натрію, цукрозамінник аспартам або гідрогенізований жир маргарин.
  • Знижується ймовірність виникнення різних захворювань, в тому числі і онкології;
  • Підвищується імунітет.

Які продукти не можуть бути органічними

Саме поняття «органіка» виключає процес кулінарної обробки з додаванням різних харчових агентів, таких як ароматизатори, емульгатори, стабілізатори та інше. Тому абсолютно ніяк не можуть бути органічними солодощі. Органічний майонез теж не може бути органічним по суті, навіть якщо виробник використовував молоко і яйця з фермерських господарств.

Рафінування – не припустимо, при виробництві органічних продуктів

Їжа, яку ми їмо, має одну спільну рису: крім вітамінів і мінералів вона містить допоміжні речовини, що сприяють її перетравленню і повноцінному засвоєнню. Іншими словами, природа вже сама за нас придумала механізм допомоги організму для вилучення поживних речовин з їжі. Тому при рафінуванні, коли частина поживних речовин, необхідних для засвоєння продукту, йде у відходи, продукт стає неповноцінним, тому що тепер він не може бути повністю засвоєний.

Одним з найважливіших факторів, що впливають на втрату продуктами харчування харчової цінності, є рафінування.

Рафінування – заводські процеси, завдяки яким продукт отримує остаточну очистку- натуральний продукт поділяється на складові частини, деякі з яких пускають у відходи разом зі значною кількістю поживних речовин.

Приклади рафінованих продуктів

шлифованный рис

Шліфований рис – був першим задокументованим прикладом шкоди, що завдається рафінуванням. При шліфуванні рису видаляється багата вітамінами оболонка зерна хворобу. При рафінуванні рис втрачає основну частину поживних речовин. Якщо ми прагнемо щодня отримувати повноцінну і корисну для організму їжу, правильніше вживати в їжу не шліфований рис або пропарений.

рафинированное масло

Рафінована олія – ​​найкориснішими вважаються рафіновані рослинні олії холодного віджиму, так як в них зберігаються вітаміни А, Е та інші біологічно активні речовини, що містяться в вихідному продукті. З рафінованої олії видаляються шкідливі речовини, але це добре тільки з одного боку. Якщо дивитися глибше, то ми побачимо: разом зі шкідливими речовинами з олії зникають натуральні вітаміни і корисні амінокислоти.

рафинад

Цукор рафінад – практично будь-який цукор шкідливий для організму. У цукрі взагалі немає ні вітамінів, ні мінералів, але потрапивши в організм він повинен бути негайно засвоєний. В процесі перетворення сахарози в енергію витрачається більша кількість поживних речовин, отриманих з інших продуктів. Вживання рафінаду призводить до виснаження запасів хрому, який у великій мірі відповідає за метаболізм глюкози

мука

Біле борошно. Цільнозернова пшенична крупа – важливе джерело вітамінів і мінералів, які губляться в процесі помелу в розмірі від 70% до 90%.

Окремо хотілося б сказати про жири

полезные жиры

Жири – органічні сполуки, які поряд з білками і вуглеводами, обов’язково присутні в клітинах. Від людей, які сідають на дієту і хочуть схуднути, ми часто чуємо, що жири – це шкідливо для організму і особливо для фігури. Дієтологи вкотре стверджують, що не варто зовсім відмовлятися від жирної їжі, щоб зберегти стрункість

Жири виконують такі функції:

  • Структурну – жири входять до складу клітинної мембрани, бі-ліпідний шар. При відсутності достатньої кількості жиру клітинна мембрана втрачає свої властивості і, врешті-решт, може призвести до загибелі клітини. Крім цього з жирової тканини складається наш головний мозок, жировою «сорочкою» захищаються наші нервові клітини. І тому в першу чергу недолік корисного жиру позначається на інтелекті.
  • Енергетична (приблизно 30% від усієї вироблюваної в організмі енергії виходить в процесі окислення саме жирів (при окисленні 1г жирів вивільняється 9 ккал енергії);
  • Захисна – беруть участь у формуванні імунітету;
  • Гормональна -жири забезпечують вироблення жіночих статевих гормонів. Зниження загальної частки жирової тканини в організмі нижче рівня в 10-15% призводить до порушення балансу між виробленням в жіночому організмі чоловічих і жіночих гормонів на користь перших. В результаті можливий розвиток аменореї, а іноді і безпліддя.
Вибираючи продукти для свого раціону, подумайте про своє здоров'я і про правильне харчування Вашої сім'ї!
Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: