Ми як фахівці-дієтологи радимо при дієтотерапії, вживати достатню кількість рідини. Одну з основних ролей в правильному харчуванні грає вживання чистої води. Часто наші Клієнти питають, так яку ж воду пити – просто очищену або мінеральну? Ми радимо більшою мірою використовувати чисту не мінеральну воду. Адже мінеральна не всім показана і вживання її у великій кількості, може принести і негативні наслідки.
Так давайте ж розберемося, що таке мінеральні води?
Мінеральні води
Мінеральні води в лікувальних цілях застосовувати почали дуже давно. Ще Гіппократ в лікуванні своїх хворих використовував мінеральні води. У нас же першим звернув увагу на мінеральну воду Петро 1, після того, як повернувся з європейського курорту і переконався в лікувальних цінностях мінеральних вод на собі.
Зараз на прилавках магазинів великий вибір різних мінеральних вод. Але що ми про них знаємо? Чи всі можна їх пити? А якщо і можна, то скільки і як довго? Давайте розглянемо ці основні питання.
Лікувальні мінеральні води
Лікувальні мінеральні води – це природні води, які містять в підвищених концентраціях мінеральні, а рідше органічні, компоненти, різні гази і мають специфічні фізичні властивості. Найпоширенішим методом лікування є питний метод лікування.
Мінеральні води використовують в основному при таких захворюваннях:
- захворюваннях органів травлення,
- сечо-вивідних системи і обміну речовин.
Призначають їх у фазі ремісії або затухаючого загострення захворювання. При кожному конкретному захворюванні мінеральні води призначаються по-різному. Наприклад, при хронічному гастриті з секреторною недостатністю найбільш ефективними є вуглекислі хлоридно-натрієві і гідрокарбонатно-хлоридно – натрієві води середньої мінералізації. Пити такі води рекомендують по 200 мл 3 рази на день за 30 хвилин до їжі повільно.
А при хронічному гастриті зі збереженою і підвищеною секреторною функцією шлунка, при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки кращий ефект досягається при вживанні мінералізованих вод, таких як «Боржомі». При цих захворюваннях мінеральну воду треба пити за півтори години до їжі і швидкими ковтками.
Температура води також має значення. Наприклад, в першому випадку температура повинна бути 25-30 градусів, а при виразковій хворобі або при гастриті зі збереженою або підвищеною кислотністю воду треба підігрівати до 38-40 градусів.
За тривалістю води п’ють курсом 3-6 тижнів. Повторний курс краще проводити не раніше, ніж через 3 місяці, а протягом року слід призначати не більше 3 курсів.
Зберігати пляшки з мінеральною водою рекомендується в горизонтальному положенні при температурі +4 – +14 градусів.
Мінеральні води. Протипоказання.
- Захворювання сечо-вивідних і жовчовивідних шляхів, які вимагають хірургічного лікування
- Загострення будь-якого захворювання шлунково-кишкового тракту
- Захворювання серцево-судинної системи, що супроводжуються набряками і порушенням функції нирок
- Порушення моторно-евакуаторної функції шлунка і кишечника, яке може перешкоджати проходженню мінеральної води.
- Наприклад, стеноз стравоходу, різке опущення або розтягнення шлунка.
Будьте здорові! І не забувайте, що допомогти в лікуванні різного роду захворювань, зменшити прояв симптомів і уникнути розвитку хвороби, допоможе правильно розроблений, індивідуальний план харчування від фахівців “Everyday”.