«Мікрогрін» або іншими словами «мікрозелень» – термін, який з’явився в нашому побуті зовсім недавно. Мікрогрін – це молода мініатюрна зелень: паростки сої, люцерни, гречки, квасолі, горошку, цибулі, крес-салату, коріандру, базиліка, редису, дайкона, всіляких капуст …
Ці паростки дуже корисні для здоров’я, а при оздобленні ними страв, виглядають дуже мило. Останнім часом мікрозелень швидкими кроками входить в харчування прихильників правильного і здорового харчування. Дієтологи кажуть “Так” цьому новшинству!
Виростити такі паростки дуже просто і не складе великих труднощів. Всього 7-10 днів і на вашому вікні «заколоситься» корисна зелень.
Умови для вирощування
- тепло
- вологість
- світло
Як вирощувати
замочіть насіння в воді
набряклі зерна рівномірно розподіліть на решітці в спец. пророщувачі або в звичайному контейнері з водою
обприскайте з пульверизатора і приберіть на підвіконня або в інше тепле і світле місце
два рази в день воду в міняйте, а самі рослини зрошуйте з розпилювача
коли з’являться перші листочки, пагони можете зрізати
довше 10 днів не тримайте паростки в воді – зів’януть
Корисні властивості мікрозелені:
![]() | Мікрозелень редис | Редис має пікантний гоструватий смак, стимулює травлення, має слабку жовчогінну дію, містить ефірні масла, а також комплекс вітамінів і мінеральних елементів. |
![]() | Мікрозелень дайкон | Дайкон багатий на вітаміни A, B1, B2, C, РР і мінеральні речовини. Вживання мікрозелені дайкона підсилює захисні сили організму, стимулює виділенню шлункового соку, покращуючи травлення. |
![]() | Мікрозелень гірчиця | Паростки гірчиці містять в достатку вітаміни (А, С, К, рутин, вітаміни групи В), мікро- і макроелементи, Омега-3, Омега-6 жирні кислоти, пантотенову кислоту, ефірні масла, харчові волокна і є відмінним антиоксидантом, покращують травлення , володіють антибактеріальними, протизапальними і антиканцерогенними властивостями. Велика кількість аскорбінової кислоти і рутина уповільнює процес старіння і зміцнює стінки судин. |
![]() | Мікрозелень рукола | Рукола цінується за своєрідне поєднання ефірних масел, вітамінів, каротину і мінеральних речовин. Паростки руколи – природне джерело йоду і вітаміну С. Досить інтенсивно впливає на обмін речовин в організмі, сприяє виведенню холестерину і підвищення рівня гемоглобіну. Ароматний і легкий горіхово-гірчичний смак роблять її популярною в якості пікантного гарніру до м’ясних, рибних страв, як додаток до салатів з овочів, фруктів, сиру, морепродуктів. |
![]() | Мікрозелень базилік | Паростки базиліку з приємним ароматом і злегка пекучим смаком відмінно поєднуються з усіма овочевими, м’ясними, рибними стравами. Стануть відмінною добавкою до супів, сиру, омлетів і особливо до салатів. Містять цукор, каротин, вітаміни С, В2, РР, ефірні масла. Стимулюють травлення. |
![]() | Мікрозелень червонокачанної капусти | Паростки червонокачанної капусти характеризуються високою концентрацією вітамінів, вуглеводів, ферментів, фітонцидів, мінеральних та інших корисних речовин. У них в два рази більше вітаміну С і в 4 рази набагато більше каротину, ніж в білокачанних аналогів. Завдяки цьому зміцнюють імунітет, стимулюють травлення і попереджають млявість шлунку, мають тонізуючий ефект. Добре використовувати в свіжому вигляді, додаючи в салати та м’ясні страви. |
![]() | Мікрозелень кресс- салату | Кресс багатий вітамінами групи В, вітаміном С, каротином, рутином, мікроелементами. Має загальнозміцнюючу дію, покращує травлення, сон і самопочуття, знижує артеріальний тиск. Його соковиту зелень з приємним ніжно-пряним присмаком, широко використовують в кулінарії. Додають у салати, супи і соуси, подають до м’ясних і рибних страв, гарнірів і бутербродів . |
![]() | Мікрозелень сої | Ніжні, злегка хрусткі, джерело вітамінів С і В1, заліза, корисних амінокислот. Додають бадьорості і мають заспокійливий ефект, рятують від надлишку холестерину, запобігають серцево-судинні захворювання. |
![]() | Мікрозелень буряка | Буряк корисний для підтримки імунітету; відрізняється високим вмістом заліза, йоду, магнію, вітамінів А, С, Е, фолієвої кислоти. |
Рецепти з мікрозелені
Тости з мікрозелені
Ви можете робити будь-які корисні тости з цільнозернового хліба (з червоною рибою, з авокадо і яйцем, з сиром фета …) додавати до них мікрозелень.
Інгредієнти:
- Тости або Брускетта
- Куряче філе (заздалегідь зварене)
- Мікрозелень руколи
- Томати черрі
- Часник
- Оливкова олія
- Улюблений твердий сир
Смузі с мікрозеленню
Інгредієнти:
- Кефір – 250 мл
- Огірок – 100 г
- Мікрозелень за смаком – 30-40 г
- Сіль, перець, спеції – за смаком
- Авокадо 40 г
Салат с креветками, авокадо, огірком ти грейпфрутом з мікрозеленню
Інгредієнти:
- великі креветки – жменя
- огірок – 1 шт
- авокадо – 1/2 шт
- грейпфрут – 1 / 2-1 шт
- зелена цибуля кілька пір’їн
- мікрозелень
Для заправки:
- сік грейпфрута – 2 ст.л.
- соєвий соус – 1 ст.л.
- мед -1 ч.л.
- цедра лимона – 1/2 ч.л.
- сік лимона – 1/2 ст.л.
- оливкова олія – 2 ст.л.