Людське життя вкрай залежить від мікробіом. Мікробіоми – це дивовижна система організму, в яку об’єднуються абсолютно всі мікроорганізми тіла людини. Ці мікроорганізми можуть безпосередньо впливати на поведінку, брати участь у створенні імунітету, перетравлювати за людей компоненти їжі (наприклад, лактозу) або синтезувати вітаміни.
Відомо, що мікробіоми кожної окремої людини унікальні, але, всі вони мають одну спільну рису – мікробіоми не мають постійного складу, він дуже часто змінюється.
Звідки беруться мікробіоми?
Відповідь досить проста. Під час народження дитина отримує повний комплект мікробіом прямо від матері. Мікроорганізми настільки швидко розмножуються, що за перші кілька днів життя новонародженого вони повністю заповнюють його організм.
Відзначимо, що число різних мікроорганізмів в тілі людини так само або значно більше, ніж кількість його власних клітин! Протягом усього життя людини, мікробіоми адаптуються відповідно з нашими харчовими звичками.
Звернемо увагу, що велика частина мікроорганізмів, що мешкають в нашому шлунково-кишковому тракті і допомагають нам з травленням, можуть засвоювати тільки деякі речовини.
Відсутність цих компонентів, що обумовлено зміною власного харчування, може призвести до їх загибелі. Відповідно, змінюючи своє харчування, ми можемо змінити і власний мікробіом.
Зазначимо, що різні організми кишківника можуть істотно впливати на інші системи вашого організму. Саме з цього, важливо підтримувати здоровий склад мікроорганізмів усередині вас.
Звідси випливає перший висновок: Проводити корекцію деяких захворювань шлунково-кишкового тракту за допомогою правильного і раціонального харчування – можна і потрібно!
Техніки коррекції мікробіом
Перша техніка – це трансплантація. Це складне, але ефективне оперативне втручання. Цей спосіб застосовують тільки в тих випадках, коли необхідне термінове медичне втручання.
Одна з найпоширеніших технік, яку застосовують для корекції якості мікробіом, називають «пробіотики».
Пробіотик– це харчова добавка, яка складається з концентрату бактерій. Вони вражають шкідливі організми і відновлюють мікробний баланс. Пробіотики мають різну форму випуску – від таблеток у твердій оболонці до кисломолочних напоїв. Кількість мікроорганізмів, які містяться в пробіотиках – найважливіший показник якості цього продукту.
Подивившись на упаковку кефіру, ви знайдете там показник колонієутворюючих одиниць – КУО. Цей показник мінімальної кількості мікроорганізмів на один мілілітр уживаного продукту. Чим більше показник КУО – тим корисніше продукт.
Вивчення пробіотиків почалося з кисломолочних бактерій. Ілля Мечников припустив , що молочнокислі бактерії впливають вкрай позитивно на здоров’я людей.
Хоча кисломолочні бактерії займають почесне місце серед пробіотиків, існує і інші корисні продукти і речовини. Прикладом послужать гриби роду Saccharomyces. Ці гриби здатні лікувати «синдром роздратованого кишківника».
Пробіотик застосовуються і в лікуванні гиполактазії. Фермент лактази дозволяє безпроблемно перетравлювати лактозу навіть тим, чий організм не здатний цього зробити.
Пребіотики
Пребіотики – це харчові додатки, які працюють в кишківнику вибірково, за рахунок стимулювання активності і зростання корисної мікрофлори. Пребіотики – це типовий вуглевод. Він є базовою основою для всіх пробіотиків.
Пребіотики починають діяти корисно тільки в товстому кишківнику. Там вони стимулюють зростання і активність пробіотиків. Вони забезпечують їх стійкість і, таким чином, захищають організм від шкідливих речовин.
Пробіотики і пребіотики можуть споживатися людиною як окремо, так і разом. Перевага віддається їх спільному вживанню, так як вони будуть працювати значно швидше і позитивний ефект проявиться набагато скоріше.
Пребіотики запобігають утворенню запорів та інших запальних захворювань кишківника, вони зменшують газоутворення, відновлюють стан мікрофлори кишківника, стимулюють синтез вітамінів груп В і К і так далі.
ПІДСУМОК. Всім без винятку слід звернутися до лікаря перед застосуванням будь-яких біологічно активних речовин. Оскільки пробіотики і пребіотики діють індивідуально, в кожному випадку: одна і та ж добавка, може мати протилежний ефект на людей.
І не забувайте про можливість проводити корекцію деяких захворювань шлунково-кишкового тракту за допомогою наших фахівців, за допомогою введення правильного і раціонального харчування в ваш раціон.