ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Доведено, що на перебіг і результат хвороби дитини впливає лікувальне харчування. Лікувальне харчування дітей має бути не останнім фактором при будь-якому захворюванні дитини, в комплексі з іншими лікувальними заходами.

Щоб правильно організувати лікувальне харчування дитини, потрібно врахувати безліч чинників:

  • характер захворювань
  • вік
  • фізичну активність
  • стадію хвороби
  • патогенез і порушень метаболізму та ін.

Так само особливу увагу варто звернути на набір продуктів і їх склад. Лікарі-дієтологи враховують не тільки кулінарну обробку продуктів, кількість порцій, а й співвідношення харчових речовин, мінералів і вітамінів в раціоні, приділяючи особливу увагу режиму харчування. З огляду на стадії захворювання (гостра фаза, активізація хронічного процесу, стадія репарації і т. Д.), змінюється і дієтичний підхід до прийомів їжі.

Лікувальне харчування дітей підвищує захисні сили організму, активізує анаболічні процеси, що веде до відновлення здоров’я. Повноцінне харчування необхідно дітям з різними захворюваннями ще в більшій мірі, ніж здоровим, головне почати лікувальне харчування з раннього стадії захворювання.

Встановлено, що хворі, які отримують повноцінне і достатнє харчування з перших днів хвороби, швидше одужують, захворювання у них рідше набуває затяжного перебігу, кількість ускладнень знижується. Дієтологи стверджують, що проводити різке і тривале обмеження в харчуванні дитини недоцільно, навіть при таких захворюваннях, як гострі кишкові інфекції. Адже у дітей таке обмеження переноситься важче, ніж у дорослих.

У таких випадках швидко виникають явища дистрофії, що пов’язано з напругою обмінних процесів і інтенсивним зростанням, адже у дітей висока потреба організму в харчових речовинах. Потрібно відзначити, що при вираженій інтоксикації організму, яка супроводжується блювотою, високою температурою, нудотою, або навіть відразою до їжі, варто обмежити надходження їжі, при цьому не варто забувати про достатньому споживанні рідини. Після обмежувального періоду, переходити на повноцінне харчування потрібно поступово, не навантажуючи організм (протягом 1-4 днів).

питание ребенка при заболеваниях кишечно-желудочного тракта

Лікувальне харчування дітей при різних захворюваннях:

  • При захворюванні у дітей органів травлення, в харчуванні повинні переважати продукти зі зниженою секрецією соляної кислоти. Включіть в раціон вашого малюка молоко, яйця, крупи, овочі. Уникайте в меню гострих і солоних приправ, холодних страв і грубої клітковини. Якщо у дитини знижена кислотність шлункового соку, використовуйте такі продукти – кислі фрукти і ягоди, фруктові пюре, нежирні сорти м’яса і риби. Виключіть солоне, копчене, приправи.
  • При захворюваннях жовчного міхура і печінки збільшуємо споживання молочних і кисломолочних продуктів.
  • Найбільш часто алергічні явища у дитини пов’язані з рядом продуктів (яйця, риба, какао і т.д.). Необхідно виявити алерген і виключити його з раціону! У дітей з проблемами з серцево-судинною системою особливе місце в харчуванні повинні займати яловичина, курка, молоко, кролик, овочі і фрукти.

 

сердце

  • Дитині з ожирінням необхідно підібрати індивідуальний раціон, в якому передбачається зменшення добового калоража, за рахунок тваринних жирів і рафінованих вуглеводів. Обов’язково дієтотерапія повинна проводитися під наглядом дієтолога і педіатра, а дотримання режиму харчування і рухової активності все ж покладається на батьків.

 

ожирение детей

Зверніть увагу, що у дитини може виникнути недостатність фолієвої кислоти при тривалому застосуванні антибіотиків і сульфаніламідних препаратів, тому цей недолік слід врахувати при підборі харчування. Радимо вводити в раціон таких хворих авокадо, печінка, цвітну капусту, лиственную зелень).

При дотриманні основних дієтологічних принципів, в комплексі з іншими терапевтичними заходами можливо домогтися нормалізації складного ланцюга обмінних процесів організму, що росте.

Терапевтичний вплив лікувального харчування направлено на зміни в структурі тканин, обміні речовин і діяльності численних ферментних систем у хворому організмі.

За професійною консультацією Ви завжди можете звернутися до нас в центр «Everyday Дієтолог» і досвідчені фахівці-дієтологи допоможуть у вирішенні Ваших проблем!


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: