Непереносимість лактози
Останнім часом до фахівців в області здорового харчування, звертаються люди з проблемою непереносимості лактози (лактазна недостатність). Коли людина вперше стикається з цією проблемою, то виникає питання: як же харчуватися? Що можна вживати в їжу, а що ні, та так щоб ще й без шкоди для здоров’я. Адже якщо виключити з раціону всі продукти, які містять лактозу, то організм недоотримує величезну кількість вітамінів і мікроелементів.
Лактазна недостатність
Для початку давайте розберемося, що ж це таке непереносимість лактози? Це недолік в організмі вироблення гормону лактази, такий стан називається лактазна недостатність – організм не може перетравлювати лактозу. У зв’язку з дефектом ферменту лактази з порушенням гідролізу і транспорту лактози в слизову оболонку тонкого кишківника. Лактоза -вид природного цукру, який міститься в молоці і молочних продуктах.
Причини виникнення лактазної недостатності
Причини виникнення лактазної недостатності поділяються на первинні і вторинні. Первинні – виникають в результаті дефекту або фізіологічної незрілості ферментних систем (дуже часто зустрічаються у недоношених дітей). Вторинні – виникають в результаті пошкодження еритроцитів при запальних процесах, алергії, пухлинах, оперативних втручаннях. Така недостатність може бути як тимчасова, так і постійна.
Хотілося б ще відзначити, що непереносимість лактози може мати і спадковий фактор і проявитися в будь-якому віці.
Симптоми лактазної недостатності
- Здуття і коліки
- Болі в животі
- Надмірне газоутворення
- Рідкий стілець, діарея
- Нудота, блювота
Що ж робити, якщо Ви все ж зіткнулися з такою непростою проблемою? Індивідуальна дієта, складена дієтологом – основний засіб допомоги. Фахівці радять повністю відмовитись від вживання молока і молочних продуктів (при абсолютній лактазній недостатності). Паралельно проводиться замісна терапія препаратами лактази.
Вміст лактози в продуктах
Молоко і молочні продукти тваринного походження, морозиво
Різного роду соуси (майонез, сирний соус, кетчуп)
Ковбасні вироби
Ряд хлібобулочних виробів
Згущене молоко
Торти, шоколадні батончики, молочний шоколад
Дозволені продукти при непереносимості лактози
Фрукти, овочі
Мед, повидло
Чай, кава
Рослинна олія
Фруктові та овочеві соки
Макарони
М’ясо, риба
Яйця
Картопля, бобові, зернові
Горіхи
Молоко рослинне
Життя з лактазной недостатністю – це не вирок. Адже зараз на ринку різноманітність безлактозних молочних продуктів. Ці продукти входять в список дієтичних і широко використовуються в діетототерапіях. Залежно від ступеня непереносимості лактози, ви можете вживати продукти: низьколактозні, безлактозні натуральні молочні продукти, безлактозні рослинні продукти.
Бонус. Види рослинного молока:
- Мигдальне молоко – ніжний і вершковий смак. Найпопулярніше з рослинного молока, відмінно замінює звичний тваринний продукт;
- Соєве молоко – практично таке ж популярне, як і мигдальне, так само з нього виготовляють сир тофу. М’який вершковий смак і великий набір амінокислот. Має високий вміст білка.
Вівсяне молоко – це молоко з солодкуватим смаком. Містить білок глобулін, який є хорошим замінником тваринного білка;
Рисове молоко – не містить глютену, тому вважається самим універсальним дієтичним продуктом;
Кокосове молоко – в невеликій кількості ідеально для підвищення імунітету. Єдине з усіх нелактозних продуктів, яке містить лауринової кислоту.