ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Непереносимість лактози

Лактазная недостаточность

Останнім часом до фахівців в області здорового харчування, звертаються люди з проблемою непереносимості лактози (лактазна недостатність). Коли людина вперше стикається з цією проблемою, то виникає питання: як же харчуватися? Що можна вживати в їжу, а що ні, та так щоб ще й без шкоди для здоров’я. Адже якщо виключити з раціону всі продукти, які містять лактозу, то організм недоотримує величезну кількість вітамінів і мікроелементів.

Лактазна недостатність

Для початку давайте розберемося, що ж це таке непереносимість лактози? Це недолік в організмі вироблення гормону лактази, такий стан називається лактазна недостатність – організм не може перетравлювати лактозу. У зв’язку з дефектом ферменту лактази з порушенням гідролізу і транспорту лактози в слизову оболонку тонкого кишківника. Лактоза -вид природного цукру, який міститься в молоці і молочних продуктах.

Причини виникнення лактазної недостатності

Причини виникнення лактазної недостатності поділяються на первинні і вторинні. Первинні – виникають в результаті дефекту або фізіологічної незрілості ферментних систем (дуже часто зустрічаються у недоношених дітей). Вторинні – виникають в результаті пошкодження еритроцитів при запальних процесах, алергії, пухлинах, оперативних втручаннях. Така недостатність може бути як тимчасова, так і постійна.

Хотілося б ще відзначити, що непереносимість лактози може мати і спадковий фактор і проявитися в будь-якому віці.

Симптоми лактазної недостатності

  • Здуття і коліки
  • Болі в животі
  • Надмірне газоутворення
  • Рідкий стілець, діарея
  • Нудота, блювота

Що ж робити, якщо Ви все ж зіткнулися з такою непростою проблемою? Індивідуальна дієта, складена дієтологомосновний засіб допомоги. Фахівці радять повністю відмовитись від вживання молока і молочних продуктів (при абсолютній лактазній недостатності). Паралельно проводиться замісна терапія препаратами лактази.

Вміст лактози в продуктах

  • Молоко і молочні продукти тваринного походження, морозиво

  • Різного роду соуси (майонез, сирний соус, кетчуп)

  • Ковбасні вироби

  • Ряд хлібобулочних виробів

  • Згущене молоко

  • Торти, шоколадні батончики, молочний шоколад

Дозволені продукти при непереносимості лактози

  • Фрукти, овочі

  • Мед, повидло

  • Чай, кава

  • Рослинна олія

  • Фруктові та овочеві соки

  • Макарони

  • М’ясо, риба

  • Яйця

  • Картопля, бобові, зернові

  • Горіхи

  • Молоко рослинне

Життя з лактазной недостатністю – це не вирок. Адже зараз на ринку різноманітність безлактозних молочних продуктів. Ці продукти входять в список дієтичних і широко використовуються в діетототерапіях. Залежно від ступеня непереносимості лактози, ви можете вживати продукти: низьколактозні, безлактозні натуральні молочні продукти, безлактозні рослинні продукти.

Бонус. Види рослинного молока:

растительное молоко

  • Мигдальне молоко – ніжний і вершковий смак. Найпопулярніше з рослинного молока, відмінно замінює звичний тваринний продукт;
  • Соєве молоко – практично таке ж популярне, як і мигдальне, так само з нього виготовляють сир тофу. М’який вершковий смак і великий набір амінокислот. Має високий вміст білка.
  • Вівсяне молоко – це молоко з солодкуватим смаком. Містить білок глобулін, який є хорошим замінником тваринного білка;

  • Рисове молоко – не містить глютену, тому вважається самим універсальним дієтичним продуктом;

  • Кокосове молоко – в невеликій кількості ідеально для підвищення імунітету. Єдине з усіх нелактозних продуктів, яке містить лауринової кислоту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: