ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

В основу даного курсу входять практичні і теоретичні заняття.

Тривалість курсу 30 академічних годин (3 робочих дні).

нейродиетология в работе психолога

Мета навчального курсу – придбання теоретичних знань і практичних навичок для ефективного консультування людей, що мають розлади харчової поведінки, підбору цільових програм з урахуванням індивідуального раціону харчування і особливостей людини (психоемоційних, соматичних, метаболічних), рішення задач за допомогою нейродіетологіі в клінічній психології, нейропсихології і нейрореабілітації пацієнтів з РАС (розладом аутистичного спектру) і ЗПМР (затримкою психомовного розвитку), синдромом дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ), епілепсії, шизофренії та інших психоневрологічних захворювань в медичних, освітніх і виховних установах, а також в рамках приватної консультативної практики.

Програма курсу «Практична дієтологія / нейродіетологія в роботі психолога» заснована на масштабній суворо науковій базі, в якій поєднуються знання з області генетики, біохімії, анатомії, фізіології, ендокринологи, дієтології, неврології та психології. В процесі навчання будуть розкриті основні принципи предиктивної медицини, нутрігенетікі і нейродіетологіі. 

Більшість нозологічних форм патології нервової системи відносяться до розряду нейрометаболічних. Основні неврологічні захворювання, що є «мішенями» нейродіетологіі, можна розділити на три великі групи: метаболічні захворювання, «класичні» хвороби нервової системи та аліментарно-залежні соматоневрологические захворювання. Тому, на курсі докладно буде озвучена роль харчування для вирішення діагностичних, консультативних та психокорекційних завдань при реабілітації багатьох психоневрологічних захворювань, а також нормалізація обмінних процесів без шкоди для здоров’я.

Програма курсу «Практична дієтологія / нейродіетологія в роботі психолога» включає наступні розділи:

I розділ: Анатомо-фізіологічні особливості травної системи людин

День 1

  • Основи анатомії травної системи людини;
  • Фізіологія органів шлунково-кишкового тракту.
  • Вплив харчових факторів на функцію органів травлення;
  • Травлення. Ознаки порушення травлення;
  • Визначення поняття «харчування».
  • Загальна характеристика раціонального харчування.
  • Ідеологія харчування – сучасний погляд і науково-доказовий екскурс;
  • Кислотно – лужний баланс і його вплив на організм;
  • Водний баланс людини. Функції води в організмі.
  • Добова потреба у воді. Вода – скільки? Кому? Яку? Коли і як?

II розділ: Будівельний матеріал організму, або основні компоненти БЖВ, макро і мікроелементи

  • Білки, їх роль в харчуванні; Порушення білкового обміну, ознаки та корекція; Норми споживання білка.
  • Сполучення продуктів харчування, що сприяють засвоєнню білка;
  • Нейропластічності. Можливість керувати своїм віком;
  • Жири (ліпіди), їх роль в організмі; Класифікація ліпідів.
  • Енергетична і біологічна цінність жирів;
  • Наслідки дисбалансу харчування. Фактори ризику і причини виникнення ожиріння;
  • Генетична підгрунтя зайвої ваги;
  • Вуглеводи, їх роль в організмі;
  • Прості вуглеводи (глюкоза, галактоза, фруктоза, сахароза, лактоза, мальтоза);
  • Складні вуглеводи (полісахариди) – крохмаль, глікоген, клітковина, пектин; Тяга до солодкого і менструальний цикл;
  • Глютен – чи варто його боятися?
  • Науковий підхід в експериментах з харчуванням;
  • Роль кожного нутриента в процесі травлення.
  • Як споживати білки, жири і вуглеводи, щоб домогтися максимально ефективного зниження ваги.

День 2

ІII розділ: Обмін речовин – як єдина система здорового функціонування організму. Побудова програм харчування з урахуванням індивідуальних особливостей конкретного організму.

  • Обмін речовин: як ним керувати.
  • Розподіл нутрієнтів і планування прийомів їжі протягом дня;
  • Уповільнення / прискорення метаболізму. Норма і патологія 
  • Базовий і основний обмін, скільки потрібно ккал для підтримки організму?
  • Методи розрахунку добової калорійності для кожного індивідуально. Як розрахувати за формулами і без?
  • Енергетична цінність продукту;
  • Фізіологія довгострокової втрати ваги. Феномен плато.
  • Сучасні підходи до нутритивная-метаболічної корекції аліментарно-залежної патології
  • Особливості харчового раціону при наявності дефіцит нутрієнтів;
  • Харчова непереносимість або харчова алергія? Основні поняття. Особливості харчування при харчової алергії.
  • Елімінаційна дієта.

ІV розділ: Етапи дієтологічної консультації (Практичні навички)

  • Сучасні методи оцінки харчового статусу людини;
  • Етапи дієтологічної консультації. Збір дієтанамнеза (схема опитування клієнта перед складанням дієти включає оцінку особливостей харчової поведінки, харчових звичок, виявлення харчової непереносимості);
  • Оцінка аліментарної забезпеченості організму за допомогою класичних формул і сучасних технологій;
  • Розрахунки енергетичних витрат і потреб пацієнта (фактичних і адекватних);
  • Визначення композиції (складу) тіла пацієнта за допомогою класичних формул і біоімпедансного аналізатора (співвідношення маси жирової і м’язової тканин, кількості загальної рідини в організмі, метаболічний вік);
  • Призначення та оцінка результатів клінічних досліджень клієнта – біохімічних маркерів харчового статусу (білкового, ліпідного, вуглеводного, вітамінного, мінерального, гормонального);
  • Пробне меню (розрахунок) для здорової людини. Основні принципи складання програми харчування;
  • Розробка програми харчування з урахуванням індивідуальних особливостей клієнта;

День 3

V розділ. Нутрігенетіка, нейгенетіка і основи нейродіетологіі

  • Нутрігенетіка. Персоналізоване харчування – вже тут?
  • Про майбутнє в науці про харчування, або чому все-таки варто довіряти собі;
  • Нейродіетологія як практичний інструмент роботи психолога;
  • Вплив харчування на когнітивні функції, настрій і поведінку;
  • Дієтотерапія при мігрені і цефалгии;
  • Оптимізація терапії психоневрологічних захворювань, психомоторного розвитку та інтелектуальних функцій за допомогою підбору раціону харчування;
  • Нутрітивні і нейродіетологічні аспекти РАС (розладах аутистичного спектру) і ЗПМР (затримки психомовного розвитку), синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ), епілепсії, шизофренії;
  • Застосуванням спеціальних (лікувальних) дієт для корекції порушень діяльності ЦНС / метаболізму при мітохондріальних дисфункциях і хворобах накопичення

Турова

Лектор та автор курсу – Турова Людмила Олександрівна

  • Кандидат медичних наук PhD;
  • Старший науковий співробітник кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики при Національному медичному університеті ім О.О.Богомольця;
  • Лікар вищої категорії генетик, перинатології, дієтолог, нутриціолог;
  • Експерт з нутрігеноміке і здоровому харчуванню;
  • Автор понад 80 наукових робіт,
  • 4 патентів;
  • Експерт в циклах передач на телебаченні

 


Диетолог Турова Людмила Александровна
Автор  |  Кандидат медицинских наук, Диетолог:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: