Дуже часто можна почути від людей, що намагаються схуднути, що для того, щоб позбавитися від зайвих кілограмів потрібно не вживати хліба. Та чи так це насправді? А насправді, фахівці радять зменшити зпоживання вуглеводів, але не виключати їх зовсім з раціону, адже вони є основним джерелом енергії, регулюють обмін білків та жирів.
Але в цій статті ми не будемо рощбирати класифікацію вуглеводів, а хочемо розповісти про користь чорного хліба, який теж являеться складним вуглеводом. Виготовляють його з житнього борошна, тому часто його називають житнім. Фахівці відносят чорний хліб до корисних продуктів, адже в його складі величезний вміст амінокислот, харчових волокон, мікроелементів та вітамінів.
Чорний хліб користь
У житньому хлібі міститься більшість відомих корисних сполук: вітаміни групи В, вітаміни С, А, Е, РР, Н, фтор, марганець, йод, сірка, кальцій, магній, цинк, залізо, калій, безліч амінокислот і мінеральних солей.
Вживання житнього хліба (але вміру) сприяє:
- звільненню від шкідливих токсинів і шлаків
- очищенню крові
- нормалізації рівню інсуліну,
- зниженню ризику відкладення солей
- омолодженню клітин
- підвищенню імунітету
Ми рекомендуємо вживати житній хліб людям, які боряться з надмірною вагою (не більше 40 г в день), оскільки він виводить шкідливі шлаки з організму, значно знижує рівень холестерину в організмі, а також сприяє швидкому насиченню. Фахівці відмічають користь цього хліба для нормалізації обміну речовин, для боротьбі з авітамінозом, при знесиленні, недокрів’ї, низькому гемоглобіні, при запорах і кишкових розладах.
Житній хліб, навідміну від пшеничного (білого), дозволено вживати люлям при цукровому діабеті, при подагрі і при відкладенні каменів у жовчному міхурі.
Чорний хліб протипоказання
Як і любий інший продукт, житній хліб має ряд протипоказань. Ми не рекомендуємо вживати його при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки і шлунка, при гастриті з підвищеною кислотністю, при індивідуальній непереносимості глютену та при метеоризмі і хронічних порушеннях травлення.
Якщо у Вас немає противопоказань для вживання ржаного хлібу, та ви слідкуєте за своїм харчуванням, пропонуємо приготувати на сніданок корисний бутерброд зі ржаного хліба з м’яким сиром, слабосоленою червоною рибою та яйцем. Смачного!
Ваше здоров’я – наша забота!