ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Користь вівсяної каші

Вівсяна каша вважається найкориснішою серед інших каш. Вівсянка підійде і тим, хто бажає ситно поїсти, і тим, хто задумав трохи схуднути. Вівсяна каша багата клітковиною, білковими сполуками і жирами, при цьому поступово і легко засвоюється організмом, позбавляючи людину від почуття голоду на значний час.

Овес і вівсяні пластівці є відмінним джерелом ряду вітамінів: А, В1, В2, В6, Е, К, РР.

Багато в їх корисному складі і мінеральних речовин: залізо, магній, марганець, фосфор, йод, фтор, сірка, кальцій, калій, нікель і інші, не менш життєво необхідні організму людини поживні речовини.

Польза и вред овсяной каши

Овсяная каша

Корисний вплив вівсяної каші на організм людини:

  • зниження рівня холестерину

  • зниження ризику утворення тромбів

  • збільшення м’язової тканини

  • очищення

  • джерело енергії

Користь вівсяної каші очевидна для тих, хто, з’їдаючи на сніданок порцію вівсянки, позбавляється від сонливості, депресивних думок, заряджається прекрасним настроєм на цілий день. Трохи ранкової вівсяної каші дозволяє не згадувати про їжу до самого обіду.

Регулярне вживання вівсяної каші знижує кислотність шлункового соку, позбавляє від колітів, запорів і нетравлення, нормалізує роботу печінки і щитовидної залози, покращує пам’ять, мислення, допомагає зосередитися. Їсти вівсяну кашу не завадило б людям страждаючим захворюваннями серця, вегетосудинної дістонії і людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Вівсяна каша – протипоказання

Овсяная каша - противопоказания

Овсяная каша – противопоказания

Отже, користь вівсяної каші, звичайно, незаперечна, але дієтологи відзначають, що вівсяна каша корисна не всім. Шкода вівсяної каші може проявитися, якщо харчуватися нею щодня. При частому вживанні вівсяної каші відбувається виведення з організму кальцію. Порушення всмоктування кальцію і вітаміну D, в подальшому їх недолік в організмі, може привести до серйозних захворювань: розвитку остеопорозу і деформації кісткової системи.

Людям з діагнозом: глютенова ентеропатія (целіакія), вживання вівсяної каші зовсім протипоказано. Целіакія – це захворювання передається у спадок, при якому деякі харчові продукти, зокрема злаки (пшениця, ячмінь і овес), що містять білки: авенін, гордеїн, глютен (клейковина), ушкоджують ворсинки тонкої кишки і викликають порушення травлення.

У хворих на целіакію, гліадин (один з складових глютену) надає «токсичний» вплив на слизову оболонку тонкої кишки, викликаючи її атрофію і порушення кишкового всмоктування, що призводить до розвитку гіпотрофії, а також до появи рахітоподібного синдрому. А порушення всмоктування вуглеводів і ліпідів «підриває» енергетичний обмін. Формується полігіповітаміноз. На тлі перерахованих вище розладів може сформуватися харчова алергія, наприклад, непереносимість білків коров’ячого молока.

Подібні проблеми зі здоров’ям можуть виникнути вже в дитячому віці. А саме на етапі введення в харчування дітей гліадінвмісних продуктів. Таким продуктом найчастіше є манна каша, яка, як і вівсяна каша, відноситься до злакових продуктів. Годування 4-6 місячних дітей подібною їжею загрожує проявом целіакії вже на 6-8 місяці їх життя, кишкові інфекції та ГРВІ можуть викликати загострення хвороби.

Вкрай важливо знати, які ознаки сигналізують нам про можливе наближення подібного захворювання. Частий кашкоподібний стілець сіруватого відтінку, збільшення живота, зниження маси тіла – все це симптоми целіакії. Без належного спостереження та лікування, діти з подібним захворюванням, ризикують відстати в психомоторному розвитку, втратити набуті раніше навички, стати апатичними.

Як вибрати вівсянку?

Как выбрать овсянку?

Как выбрать овсянку?

Ви любитель вівсяної (геркулесовой) каші? Чудово, значить вам добре відомо, як вибрати вівсянку для приготування живильного сніданку. А для багатьох людей вибрати вівсянку досить скрутне завдання.

Найкорисніша, насичена всіма необхідними вітамінами і мінеральними речовинами вівсяна каша вийде лише з натурального продукту. Віддайте перевагу цільним зернам вівса, нехай на його приготування піде більше часу, зате ви приготуєте справжню кашу, як в Шотландії. Але сьогодні люди прагнуть заощадити свій час, тому вибирають вівсяні пластівці, так як вони розварюються в лічені хвилини.

Вибираючи крупу для приготування вівсяної каші, зверніть увагу на назву вказану на упаковці – «Геркулес» або «Екстра». Вівсяні пластівці «Екстра» зазвичай поділяють на три сорти (ступінь обробки пластівців).

Арабська цифра три на упаковці вказує на найніжніші пластівці, призначені для людей з чутливим шлунком, а також для маленьких дітей. Такі пластівці мають найбільш тонку структуру через ретельної обробки паром і зовсім не вимагають варіння, досить на деякий час залити їх окропом або кип’яченим молоком і вівсяна каша готова. «Легкістю» пластівців користуються і виробники – замість 500 грам пластівців в пачці часто може виявитися всього грам 350.

У пачці «Екстра» під номером два містяться теж тонкі вівсяні пластівці, які вироблені з різаною крупи. Приготування вівсяної каші з даного сорту пластівців займе не більше 10 хвилин.

Високим вмістом вуглеводів відрізняються вівсяні пластівці «Екстра 1», вироблені з цільного зерна, їх структура більш щільна. Варити вівсяну кашу з таких пластівців доведеться хвилин 15-ть, зате виявиться вона густішою і кориснішою для шлунку. Геркулес – це окремий сорт вівсянки, даного сорту пластівці самі товсті. На приготування вівсяної каші з геркулесових пластівців знадобиться час, але каша вийде на рідкість густою і смачною.

Вівсяні пластівці повинні бути обов’язково герметично упаковані, так як їм властиво вбирати згубну для них вологу. Увага! Термін придатності вівсяних пластівців обчислюється з дня вироблення, а не з дня фасування продукту. Вибираючи вівсяні пластівці, обов’язково звертайте на це увагу. Вдома, висипавши трохи пластівців на білу поверхню, оцініть колір. Свіжі, якісно приготовані вівсяні пластівці повинні бути білого кольору, злегка кремового або жовтуватого відтінку. Понюхайте пластівці, запаху цвілі бути не повинно, якісні пластівці мають приємний вівсяний запах.

Як варити вівсяну кашу?

Перш ніж починати варити вівсяну кашу, ретельно промийте цільні зерна вівса або вівсяні пластівці (геркулес) під проточною водою. Для зручності можна використовувати друшляк. Вибір сорту крупи – це ваша особиста справа.

Заливаємо молоко або воду (або і те й інше разом) в каструлю. Вівсяна каша на молоці вийде смачніше, але більш корисною виявиться вівсянка на воді. Доводимо вміст каструлі до кипіння і додаємо цукор і сіль за смаком. Цукор часто рекомендують замінити медом, але врахуйте, додавати цей продукт безпосередньо при приготуванні не бажано. Мед вже при 40 градусах втрачає свої корисні властивості. Доцільніше присмачити медом вже готову вівсяну кашу.

У киплячу воду (молоко), через пару хвилин, засипаємо цільні зерна вівса або вівсяні пластівці. Вівсяну кашу з цільних або подрібнених зерен варимо на малому вогні близько півгодини при постійному помішуванні.

Розрахунок кількості вівсяних пластівців і часу їх розварювання має строго відповідати їх сорту, зазначеному на упаковці. Варити вівсяну кашу з пластівців слід хвилин десять. Перші чотири хвилини варимо на сильному вогні, потім зменшуємо інтенсивність плити до середнього. Ще через п’ять хвилин вимикаємо вогонь, закриваємо щільно кришкою і залишаємо настоятися ще кілька хвилин.

Якщо вівсяні пластівці досить довго не бажають розварюватися або вже готова вівсяна каша гірчить, значить, ви зіткнулися з недоброякісними пластівцями з погано оброблених зерен. У готову вівсяну кашу можна додати вершкове масло, ягоди, що опинилися під рукою, а також сухофрукти або горіхи. А тим, хто має на меті скинути зайву вагу або очистити свій організм, мабуть, варто вживати вівсяну кашу, зварену просто на воді без додавання чого-небудь. Так само ми радимо проводити розвантажувальні дні на вівсяній каші..

Будьте здорові!

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: