Корисний раціон. Що це? Різноманітні дієти, вегетаріанство, сироїдіння, роздільне харчування – це не синоніми корисного раціону. Ви мрієте схуднути, поліпшити самопочуття і зовнішній вигляд, але, за фактом, відчуваєте «хронічне» почуття голоду і депресію? Що ж йде не так? Давайте розбиратися разом!
Що таке корисний раціон?
В дієтології поняття «корисний раціон» – це меню, яке в повній мірі забезпечує вас необхідними для життєдіяльності компонентами: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мінералами. Кожній людині властиві індивідуальні норми енергоспоживання. Корисний раціон пов’язаний з віком, ростом, масою тіла, статтю, рівнем фізичної активності.
Фахівці «Everyday Дієтолог» пропонують почати свій шлях до розробки корисного раціону з прочитання матеріалів даного інтернет-ресурсу. Звичайно, в ході ознайомлення зі статтями у вас будуть виникати питяння. Ми готові на них відповідати. Зайдіть в розділ контакти і зв’яжіться з нашими консультантами!
Як співвідноситься корисний раціон і «інтуїтивне харчування»?
Комусь, напевно, ще бабуся в дитинстві казала: «Прислухайся до себе, організм сам підкаже корисний раціон!». Таке твердження має цілком раціональні обгрунтування. Однак тільки з одним застереженням – ми далеко не завжди вірно тлумачимо подібні відчуття.
Наприклад: нас непереборно тягне до газованої води. І це сигналізує про недостатність кальцію. В такому випадку, замість поглинання літрів «Кока-Коли» або «Фанти» слід вживати більшу кількість молочного.
Розглянемо ще кілька аналогічних ситуацій:
- Тяга до солодощів → недостатність «повільних вуглеводів» і хрому → необхідність додати в їжу більше фруктів і зернових каш
- Прагнення до кондитерських виробів і білого хліба → нестача азоту → потреба в квасолі, бобах, горіхах
- Прагнення до солоних страв → недостатність кальцію і хлориду натрію → необхідність включити в їжу більше творогу, твердих сирів, морської капусти
- Пристрасть до шоколадним цукерок→ брак магнію → потреба в горіхах, капусті, бобах, насінні, печеному картоплі
У чому різниця між калорійністю і харчовою цінністю?
Під калорійністю мається на увазі обсяг енергії, який утворюється в людському організмі внаслідок споживання продуктів. А ось харчова цінність – це вміст поживних речовин, макро- і мікроелементів. Формуючи корисний раціон, бажано вибирати низькокалорійні продукти з високою харчовою цінністю. Наприклад, замість сосисок можна з’їсти курячу грудку.
Контролюйте калорійність вживаних вами продуктів за допомогою зручного калькулятора на нашому сайті!
Що однозначно не може входити в корисний раціон?
Іноді навіть якісні та натуральні продукти можуть завдати шкоди здоров’ю й фігурі. У чому тут сіль? Важливий момент в корисному раціоні – це способи приготування і поєднання інгредієнтів. Консультанти нашого центру настійно рекомендують вам максимально обмежити або виключити з їжі повністю:
- Майонези і томатні соуси. Альтернатива – соуси з йогуртом, чи не рафіновані рослинні масла.
- Смажені страви. Заміна – запікання і тушкування ,як способи термічної обробки, використання мультиварки.
- Спеції та приправи з штучними харчовими добавками. Альтернатива – натуральний сушений кріп, лавровий лист, коріандр і т. п.
- Напівфабрикати і фаст-фуд. Заміна – домашня їжа, приготована з розумінням основ корисного раціону.
Самостійне складання корисного раціону – це досить складне завдання. Можливо, вам краще просто записатися на консультацію до нашого дієтолога! Так ви швидше будете в темі!