ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Ківі це справжнє джерело вітамінів

Ківі на нашому столі став настільки ж популярний як інші “зимові” фрукти – мандарини і апельсини. І не дарма! Ківі – корисний і смачний фрукт, який з’явився в країнах Азії і Європи з початку 20 століття.

Киви польза для похудения

Мало хто знає, що справжня батьківщина цього пухнастого темно-зеленого фрукта – Китай. Китайці називали його “мавпячим персиком”. До початку минулого століття дерева з фруктами в Піднебесній росли як дичка, і їх плід не перевищував 3-4 см в діаметрі. Тому ківі в Європі досі іноді називають “китайським агрусом”. Окультурили рослину в Новій Зеландії в 1905 році. Там же фрукт отримав ім’я “ківі”, в честь їх знаменитої не літаютаючої пташки.

киви птица

Зберігати фрукт бажано в холодильнику в окремій ємності або в пакеті з дірочками. Дозрілі плоди мають тонкий кисло-солодкий смак, чимось нагадують суміш соків суниці, дині і ананаса. Якщо ви купили тверді, злегка недостиглі плоди, бажано дати їм дозріти при кімнатній температурі або в холодильнику.

Зрілий ківі стає середньої м’якості, але не зморщується. А ще він буде не таким кислим, як твердий ківі, і дуже ароматним. Зазвичай ківі їдять цілим, або ріжуть їх для десертів і салатів. Ківі використовують для приготування багатьох рецептів з м’яса.

Склад ківі, калорійність, енергетична цінність

Середня вага ківі – 100 грамів. Більшу частину фрукта становить вода – 84%. Також в ньому є білки (близько 1%), жири (менше 1%), вуглеводи (близько 10%). Фрукт цей низькокалорійний. Енергетична цінність одного середнього ківі – 48 кілокалорій. Це хороше джерело харчових волокон.

Фрукт містить просто величезну кількість вітамінів. Цікаво, що більша частина вітамінів не руйнується під час консервування, тому можна їсти ківі з банки. Кислотність плода сприяє збереженню корисних речовин у фрукті

Напевно всі, хто коли-небудь їв ківі, здогадалися за смаком, що в цьому фрукті є вітамін C. Однак навряд чи ви знаєте про те, що його більше, ніж в цитрусових – 92 мг в середньому плоді. У ківі є трохи вітаміну E. Зазвичай дефіцит цього вітаміну спостерігається в людей, що сидять на дієтах. Тому фахівці “Everyday” рекомендують вживати “китайський агрус” під час схуднення і раціонального харчування.

Також в ньому міститься фолієва кислота (B9) і піридоксин (B6). Пара ківі середнього розміру забезпечує чверть потреби нашого організму в фолієвій кислоті. Піридоксину у фрукті менше – 4% від добової норми. Цей вітамін потрібен вагітним, жінкам, які годують, а також дітям і літнім людям. Залізо, йод, цинк, марганець, калій, кальцій, фосфор. Все це мікроелементи входять до складу ківі. В одному середньому фрукті разюче багато калію (приблизно 1/6 від добової норми), кальцію (1/20 від добової норми). Фосфору теж пристойну кількість (1/3 від добової норми).

Користь ківі

  • Ківі корисний при хворобах судин і незамінний для сердечників через гарний вітамінний склад.
  • Цей волосатий фрукт допоможе знизити артеріальний тиск.
  • Бореться і з зайвим холестерином.
  • Згідно з дослідженнями норвезьких учених, споживання ківі допоможе знизити на 15% рівень жирних кислот. “Китайський агрус” можна їсти для усунення проблем травлення і зняття тяжкості в шлунку.
  • Вважається, що вживання ківі може бути профілактикою глистів. Однак науково цей факт не доведений.
  • Ківі рекомендується вживати при камнеутворенні в нирках.
  • Для людей, які страждають на діабет, ківі – один з фруктів, які можна їсти.
  • Цукру в фрукті майже немає, тому ківі панує в багатьох діабетичних дієтах.
  • Ківі допомагає лікуватися від хвороб органів дихальних шляхів. Згідно з дослідженням італійських вчених, цей фрукт зменшує хрипоту, вечірній кашель і задишку.

Головний секрет – регулярне споживання ківі (по 2-3 фрукта в день, не менше).

Також лікарі рекомендують їсти ківі під час гінекологічних захворювань і при клімаксі. Один стакан соку з ківі допомагає підтримувати організм в доброму здоров’ї під час епідемії грипу та ГРВІ, підвищуючи захист організму.

Також ківі допомагає доглядати за шкірою лиця і шиї. Поширені сирно-фруктові маски, головним інгредієнтом в яких крім сиру виступає як раз цей фрукт. Все це відноситься до м’якоті фрукта, кисло-солодкого на смак.

Зазвичай люди, які їдять ківі, його чистять. Однак більшість фахівців з правильного харчування вважають, що ківі очищати від шкірки не треба.

Користь шкірки ківі

Киви. Польза.

У шкірці ківі є багато антиоксидантів. Тому ківі має протиракову, протизапальну і антиалергенну властивість. У шкірці в три рази більше антиоксидантів, ніж в м’якоті. Тому рекомендується їсти ківі прямо зі шкіркою.

Звичайно, перед цим слід збрити волоски пристосуванням для чищення моркви або тупим ножем. Шкірка ківі, на думку європейських учених, має антисептичні властивості, може допомогти при дисбактеріозі. Вважається, що завдяки шкірці ківі знищуються такі мікроби як стафілокок і кишкова паличка.

Користь ківі для схуднення

Сучасна практична дієтологія  3азначає, що ківі – гарне джерело рослинної клітковини. У дрібних чорних насінинах є багато нерозчинної клітковини. Вона дозволяє нормалізувати травлення під час дієти. Ківі володіє невеликим проносним ефектом.

Розчинні харчові волокна, які також є у фрукті, легко вбирають воду, створюючи необхідний для придушення апетиту обсяг в шлунку. Через те, що ківі допомагає нормалізувати травлення, дієтологи радять його їсти після всієї трапези. Ківі запобіжить тяжкість в шлунку, а також допоможе ниркам. Вважається, що фрукт сприяє виведенню зайвої рідини з організму. Також наші фахівці рекомендують розвантажувальні дні на ківі.

Шкода ківі

Звичайно, переборщувати з ківі не можна, а розвантажувальний день на ківі можна влаштовувати тільки якщо немає протипоказань і алергії. Цей фрукт може бути шкідливий для організму з трьох причин:

  • У вас алергія на цитрусові. Через велику кількість вітаміну C ківі вважається алергенним фруктом.
  • Ви страждаєте гастритом, виразкою хворобою шлунка, або ж у вас спостерігаються проблеми з кислотністю шлункового соку. Можливо, вам можна буде їсти в невеликих кількостях менш поширений жовтий ківі, він солодкий і містить мало кислот.
  • Послаблюючий ефект ківі не дозволяє вживати цей фрукт у великих кількостях людям, схильним до діареї.

Як бачите, ківі – фрукт дуже корисний і має порівняно мало протипоказань. На столі ківі може бути представлений дуже різноманітно. Його можна нарізати кубиками, подати разом з шкіркою, в консервованому вигляді, або змішати з салатом. Можна робити сік з ківі і пити його вранці взимку для підвищення імунітету.

У країнах Азії поширений конфітюр, зварений з ківі. А в Італії є навіть піца, в яку додають цей фрукт. Можна спробувати зробити м’ясну страву з ківі, вона буде дуже ніжна, так як кислий сік здатний розщеплювати білок. З цієї ж причини не варто марнувати м’ясо в шматочках ківі довго, не більше години.

Зараз ківі поставляється в нашу країну не тільки з Нової Зеландії і Китаю, але ще з Греції, деяких південноєвропейських країн і з Ірану. У кожному великому магазині і на багатьох ринках волохаті фрукти продаються цілий рік. Через те, що проблем з покупкою ківі немає, фахівці з правильного харчування радять вживати по одному фрукту в день. Багато проблем завдяки ківі підуть самі собою.

І наостанок, лайфхак «Як швидко почистити ківі?»

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Для відправки форми виберіть колір: