Капуста романеско привертає увагу своєю оригінальною формою її фрактальної структури: кожен бутон складається з набору менших бутонів, організованих у формі ще однієї логарифмічною спіралі. Така структура повторюється кілька разів, проте припиняється на більш дрібних рівнях.
Капуста романеско. Вітчизна.
Назва овоча вказує на його походження з околиць міста Риму: romanesco по-італійськи означає «римська»
Калорійність
Дуже радує низька калорійність романеско- всього 25 ккал на 100 грам, і при цьому досить високий вміст білку -2,9 г на 100 грам продукту. Капуста Романеско відноситься до продуктів, що не викликає алергію у більшості людей.
Корисні властивості романеско
Серед корисних властивостей овочу дієтологи виділяють високий вміст вітаміну К, вітаміну С, харчових волокон і каротиноїдів (антиоксидантів, що захищають наші клітини від злоякісного переродження, також контролюючих холестерин крові). За смаковими і кулінарними властивостям даний продукт дуже нагадує брокколі, кольорову капусту. Головна відмінність – це її вершково-горіховий смак без гіркуватості, ніжніша фактура.
Протипоказання капусти романеско
Обмежити кількість споживання цього виду капусти потрібно при кардіологічних захворюваннях і проблемах зі щитовидною залозою. Як і інші види капусти, цей продукт містить багато клітковини, тому можуть з’являтися посилені процеси газоутворення.
Способи приготування
Важливо дотримуватися часу приготування: переварена романеско, як і брокколі, багатьом здасться несмачною. У порівнянні з цвітною капустою і брокколі Романеско ніжніша за текстурою і має більш м’який вершково-горіховий смак, без гіркої нотки. Найбільш відповідною кулінарною обробкою буде приготування на пару протягом не більше 15 хв.
Салат з романеско і сиром
На 1 кг капусти потрібно:
- 2 яйця;
- сир близько 200 гр;
- перець червоний і болгарський по 1 шт;
- часник;
- чорний мелений перець; сіль;
- головка цибулі;
- натуральний йогурт 50 гр;
- винний оцет 20 гр
Приготування:
- Капусту поділити на суцвіття.
- Плодоніжку порізати невеликими гуртками і опустити в кип’ячену воду на 3 хв.
- Потім туди ж додати суцвіття і залишити варити 5 хв.
- По закінченню часу капусту охолодити.
- Цибулю і перець нарізати кубиками або соломкою і змішати з капустою.
- Яйця відварити круто, розрізати кожне яєчко на 4 частини.
- Сир натерти на крупній тертці.
- Зробити заправку з йогурту, винного оцту часнику і спецій за смаком.