Залізодефіцитна анемія
Анемія, це клініко-гематологічний синдром, для якого характерне зниження кількості заліза в сироватці крові, кістковому мозку і депо, в результаті чого порушується утворення гемоглобіну і, як результат, еритроцитів. За даними ВОЗ, анемією сьогодні страждає четверта частина населення планети! І 90% належить саме залізодефіцитній анемії.
Основні клінічні прояви анемії:
- слабкість
- задишка
- дратівливість
- підвищена стомлюваність
- блідість шкіри і слизових
.
Чим небезпечна анемія?
Якщо анемію не діагностована вчасно і не лікувати, то вона провокує зниження фізичних можливостей людини і захисних сил організму, а у дітей – ще й затримку розвитку!
Групи ризику:
- Вагітні та жінки у період лактації
- Жінки дітородного віку
- Вегетаріанці (залізо, яке знаходиться, наприклад в м’ясі, засвоюється на 40 – 50%, а з рослинної їжі – тільки на 3 – 5%)
- Діти в період інтенсивного росту
- Діти, що народилися від багатоплідної вагітності, а також при ускладненому перебігу другої половини вагітності (гестози, фетоплацентарна недостатність, ускладнення хронічних захворювань) Недоношені та діти з масою тіла при народженні менше 2500 г або більше 4500 р
- Люди похилого віку
Причини:
- Недостатнє споживання заліза з їжею
- Хронічні крововтрати
- Підвищена потреба в залізі при різних станах таких, як вагітність, лактація, інтенсивне зростання в пубертатний період,
- Порушення всмоктування заліза
Особливу роль у розвитку залізодефіцитної анемії грає все ж еліментарний фактор. Це пов’язано з тим, що добова потреба в залізі може бути забезпечена за рахунок харчування! Існує багато досліджень, де доведено позитивний вплив білків тваринного походження на абсорбцію заліза з рослинної їжі
Тому так важливо планувати свій раціон правильно, з достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів, макро- і мікроелементів!
У дієтотерапії людей із залізодефіцитною анемією рекомендується використовувати дієту з підвищеним вмістом білка, нормальним вмістом жирів, складних вуглеводів і обмеженням легкозасвоюваних вуглеводів. Страви краще готувати в відвареному, тушкованому, запеченому вигляді, на пару. Сіль також рекомендується обмежити, а цукор по можливості звести до мінімуму.
Прийом їжі рекомендується 5 – 6 разів на день при достатній кількості рідини.
Всмоктування заліза залежить від багатьох факторів. Найбільше заліза в наш організм надходить з яловичини, менше – з м’яса птиці, риби, ще менше – з молока і яєць. Залізо прекрасно засвоюється з вареної і смаженої печінки, тому немає необхідності вживати напівсиру печінку.
Доведено, що додавання до кожного прийому їжі м’яса або риби, а також відвару шипшини, соку цитрусових – значно збільшує відсоток засвоюється заліза з рослинної їжі. Звідси випливає висновок, що збагачення аскорбіновою кислотою харчового раціону, що містить переважно продукти рослинного походження, підвищує рівень всмоктування негемового заліза з їжі при вегетаріанство.
Також вживання фруктового соку, зокрема з цитрусових, покращує засвоєння заліза з яєць, круп, хліба.
Продукти, що перешкоджають засвоєнню заліза
- міцний чай
- великий вміст харчових волокон в раціоні
- щавелева кислота
- какао
Радимо не займатися самолікуванням! Тільки досвідчений фахівець-дієтолог допоможе розрахувати потрібну кількість вітамінів, мінералів у вашому раціоні і скласти харчування так, щоб Ваш організм отримував правильне співвідношення Б \ Ж \ У, калорії, а так само всіх необхідних елементів з харчування!