ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Залізодефіцитна анемія

Анемія, це клініко-гематологічний синдром, для якого характерне зниження кількості заліза в сироватці крові, кістковому мозку і депо, в результаті чого порушується утворення гемоглобіну і, як результат, еритроцитів. За даними ВОЗ, анемією сьогодні страждає четверта частина населення планети! І 90% належить саме залізодефіцитній анемії.

Основні клінічні прояви анемії:
  • слабкість
  • задишка
  • дратівливість
  • підвищена стомлюваність
  • блідість шкіри і слизових

Чим небезпечна анемія?

Якщо анемію не діагностована вчасно і не лікувати, то вона провокує зниження фізичних можливостей людини і захисних сил організму, а у дітей – ще й затримку розвитку!

Групи ризику:

  • Вагітні та жінки у період лактації
  • Жінки дітородного віку
  • Вегетаріанці (залізо, яке знаходиться, наприклад в м’ясі, засвоюється на 40 – 50%, а з рослинної їжі – тільки на 3 – 5%)
  • Діти в період інтенсивного росту
  • Діти, що народилися від багатоплідної вагітності, а також при ускладненому перебігу другої половини вагітності (гестози, фетоплацентарна недостатність, ускладнення хронічних захворювань) Недоношені та діти з масою тіла при народженні менше 2500 г або більше 4500 р
  • Люди похилого віку

Причини:

  • Недостатнє споживання заліза з їжею
  • Хронічні крововтрати
  • Підвищена потреба в залізі при різних станах таких, як вагітність, лактація, інтенсивне зростання в пубертатний період,
  • Порушення всмоктування заліза

 

Особливу роль у розвитку залізодефіцитної анемії грає все ж еліментарний фактор. Це пов’язано з тим, що добова потреба в залізі може бути забезпечена за рахунок харчування! Існує багато досліджень, де доведено позитивний вплив білків тваринного походження на абсорбцію заліза з рослинної їжі

Тому так важливо планувати свій раціон правильно, з достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів, макро- і мікроелементів!

У дієтотерапії людей із залізодефіцитною анемією рекомендується використовувати дієту з підвищеним вмістом білка, нормальним вмістом жирів, складних вуглеводів і обмеженням легкозасвоюваних вуглеводів. Страви краще готувати в відвареному, тушкованому, запеченому вигляді, на пару. Сіль також рекомендується обмежити, а цукор по можливості звести до мінімуму.

Прийом їжі рекомендується 5 – 6 разів на день при достатній кількості рідини.

Всмоктування заліза залежить від багатьох факторів. Найбільше заліза в наш організм надходить з яловичини, менше – з м’яса птиці, риби, ще менше – з молока і яєць. Залізо прекрасно засвоюється з вареної і смаженої печінки, тому немає необхідності вживати напівсиру печінку.

Доведено, що додавання до кожного прийому їжі м’яса або риби, а також відвару шипшини, соку цитрусових – значно збільшує відсоток засвоюється заліза з рослинної їжі. Звідси випливає висновок, що збагачення аскорбіновою кислотою харчового раціону, що містить переважно продукти рослинного походження, підвищує рівень всмоктування негемового заліза з їжі при вегетаріанство.

Також вживання фруктового соку, зокрема з цитрусових, покращує засвоєння заліза з яєць, круп, хліба.

Продукти, що перешкоджають засвоєнню заліза

  • міцний чай
  • великий вміст харчових волокон в раціоні
  • щавелева кислота
  • какао

Радимо не займатися самолікуванням! Тільки досвідчений фахівець-дієтолог допоможе розрахувати потрібну кількість вітамінів, мінералів у вашому раціоні і скласти харчування так, щоб Ваш організм отримував правильне співвідношення Б \ Ж \ У, калорії, а так само всіх необхідних елементів з харчування!

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: