Харчування в подорожах, актуальна тема, адже всі ми любимо подорожувати – нові країни, міста … І як же без смачної національної кухні?! Хочеться спробувати все.
Так, що ж робити, щоб харчування в подорожах було не тільки смачним, а й корисним і без шкоди для фігури? Ми розповімо про кухні різних країн, Ви дізнаєтеся якій їжі віддати перевагу, а від яких страв все ж таки варто утриматися.
І так, ТОП-6 країн:
1. Італія.
Трапеза в Італії, це не просто прийом їжі, це свого роду ритуал, з певною послідовністю страв і напоїв. Італія – це вікові традиції виноробства, сироваріння, це ароматна випічка і десерти.
Хотілося б відзначити, що страви в Італії досить прості, але в той же час калорійні і жирні. А вся справа в тому, що вони щедро приправляються сиром і соусами.
Подорожуючи по Італії віддайте перевагу таким стравам: гарячий італійський суп, овочі, боби, страви із серії «Прімавера» (готуються зі свіжими овочами, травами і оливковою олією, паста з морепродуктами і овочами, куряче різотто.
Поради: Намагайтеся вживати поменше соусів, так як вони можуть містити багато натрію і калію, що позначається не кращим чином на печінці, нирках і серці.
Приймайте їжу по-італійськи (їжте повільно, не поспішаючи, отримуйте задоволення від обіду, це допоможе не тільки повністю насолодитися трапезою, а й з’їсти менше).
Пропонуємо приготувати – Паста «Біскайолла»
Складові:
- Гриби білі – 100 г;
- Оливкова олія – 1-2 ст. Л;
- Паста Феттучіні – 400 г;
- Зелений горошок – 200 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Телячий фарш – 100 г
- Масло вершкове – 60 г;
- Часник – 2 зубчики
- Твердий сир – 60 г
Спосіб приготування:
- Очистити часник і цибулю, дрібно нарізати. Дрібно нарізати гриби. Розтопити оливкову олію і вершкове масло на сковороді
- Обсмажити цибулю і часник до прозорості.
- Додати фарш і гриби, злегка обсмажити протягом 7 хвилин.
- Додати зелений горошок, продовжувати готувати, помішуючи.
- Відварити Феттучіні і готову пасту залити грибним соусом.
- Подавати, посипавши тертим сиром.
2. Харчування в подорожах: Франція
Вживання їжі у Франції, багато в чому нагадує Італію. Французи не сприймають їжу на ходу. Часто обіди проходять в компанії, за цікавою бесідою, і що не менш важливо, за твердженням дієтологів, в один і то же час!
Французские блюда обычно очень жирные, но плюс в том, что порции небольшие. В французской кухни множество сыров и подаются они практически со всем – сыр с хлебом, сыр нарезкой, плавленый сыр – все это можно встретить на каждом шагу.
Французькі страви зазвичай дуже жирні, але плюс в тому, що порції невеликі. У французькій кухні безліч сирів і подаються вони практично з усім – сир з хлібом, сир нарізкою, плавлений сир – все це можна зустріти на кожному кроці.
Віддайте перевагу: тушкованій курці, курці у вині, овочам, фруктам, стравам, приготованим на пару, з травами, але без соусів.
Поради: Уникайте густих вершкових соусів. Відмовтесь від солодощів (ваш десерт – фрукти або сир).
Готуємо “Рататуй”
Складові:
часник – 3 зубчики;
баклажан – 1 штука
кабачок – 1 штука;
помідор – 3 штуки;
морква – 1 штука
солодкий перець – 1 штука;
ріпчаста цибуля – 1 штука
рослинне масло – 3 столові ложки, трохи для смаження
сушений базилік – столова ложка;
сушений орегано – столова ложка
чорний перець і сіль – за смаком.
Спосіб приготування:
- Приготуйте овочеву подушку для рататуя. Для цього цибулю і моркву наріжте невеликими шматочками і підсмажте їх на рослинному маслі.
- Додайте в сковороду нарізаний смужками перець.
- З помідор видаліть шкірку і наріжте, додайте в сковороду разом з базіліком і сілью.
- Тушкуйте овочі на повільному вогні 10 хвилин.
- Збийте суміш блендером до однорідності і викладіть її на дно форми для випічки.
- Наріжте овочі кружальцями, очистивши баклажан і кабачок від шкірки за бажанням.
- Викладіть їх в форму, чергуючи один з одним, по колу.
- Дрібно порубати часник, змішайте його з маслом, сіллю і спеціями. Полийте цією заправкою овочі.
- Накрийте рататуй фольгою і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 45 хвилин.
- Зніміть фольгу і випікайте ще протягом 15 хвилин
3. Мексика
Ох, мексиканську кухню важко назвати дієтичної. Розміри порцій просто величезні! В основному страви смажаться з додаванням великої кількості жиру. Всі ці гуакамоле, тако, кейсаділла, начос – зазвичай дуже калорійні.
Порада: вживайте страви простіші, з меншою кількістю інгредієнтів і не захоплюйтеся соусами. Віддайте перевагу бобам, рису, овочам, яловичині, рибі.
Блюдо – “Тако з куркою, овочами і авокадо”
Складові:
- помідор -1 шт;
- червона цибуля – 1 головка;
- авокадо – 1 шт
- куряча грудка – 500 г;
- чілі мелений 1/4 ч.ложки
- часник сухий 1/4 ч.ложки;
- соус сальса 1/2 склянки
- сир чеддер;
- тортилья -4 шт.
Спосіб приготування:
- Дрібно наріжте цибулю, помідор і авокадо, перемішайте в мисці
- Поріжте курку на невеликі шматочки і посипте чилі і часником Розігрійте антипригарним сковороду і обсмажте курячі шматочки до готовності і рум’яної скоринки
- Перекладіть курку на коржі і зверху викладіть суміш з авокадо, сальсу і тертий чеддер
- Поверніть корж навпіл і відразу подавайте.
4. Харчування в подорожах: Індия
Індійська кухня – це вуглеводи і спеції. Основою більшості страв є рис, боби і каррі. Плюс індійської кухні – велика кількість овочів, а це значить-клітковини.
Плюси харчування в Індії – фрукти і овочі ростуть прямо в Індії, їх не везуть і не зберігають на складах, вони свіжі, тому насичують організм корисними мінералами, мікроелементами, вітамінами, які поліпшують обмін речовин.
Готуємо разом “Плов біріані з куркою”
Складові:
Куряче філе: 300 г;
Рис: 70 р .;
Цибуля ріпчаста: 1 шт .;
Курячий бульйон: близько 300-400 гр.
Ізюм: 20 г;
Часник: 2-3 зубчики
Імбир, шафран, коріанд, кардамон, зіра (кумін), перець, сіль, гвоздика, кориця, кмин, лавровий лист
перец, соль, гвоздика, корица, тмин, лавровый лист
Спосіб приготування:
Куряче філе порізати на невеликі шматочки, замаринувати в кефірі
Часник порізати і обсмажити в 1 ч.л. оливкового масла
Додати спеції Потім додати шматочки курки, обсмажити майже до готовності і викласти
Обсмажити цибулю протягом 1-2 хвилин.
Потім додати рис і пасерувати ще протягом 30 секунд.
Влити бульйон, додати лавровий лист, шафран і довести до кипіння
Поверх рису викласти шматочки обсмаженої курки
Поставити плиту на маленький вогонь, накрити сковорідку кришкою і томити протягом 15 хвилин
Додати родзинки, перемішати і томити ще 10-15 хвилин, до готовності рису
5. Харчування в подорожах: Греція
Свіже м’ясо, злаки і овочі – основні інгредієнти грецької кухні. Відмінна особливість – оливки і оливкова олія. Бобові, баклажани, часник, м’ясо ягняти, яловичина і сметана також дуже популярні. Не можна зробити й кроку без сиру Фета.
Плюс в тому, що в Греції європейська кухня, і ця їжа не несе загрози нашим смаковим рецепторам. Греки стверджують, що їжа – це радість життя. Порції подаються великі, а продукти завжди свіжі.
Грецька Долмадакья (Долма)
Долма – це “голубці” у виноградному листі. А вже цього листя в Греції повним повно.
Складові:
- виноградне листя;
- 2 цибулини
- 0,5 кг яловичого фаршу;
- 1 стакан круглого рису;
- 2 тертих томата;
- 0,5 склянки дрібно посіченою петрушки
- 0,5 склянки дрібно посіченою м’яти і кропу
- 0,5 склянки оливкової олії; сіль перець
- сік 3-4 лимонів;
- 2 яйця ;
- 2 чайної ложки борошна
- вода (приблизно 100-200 мл)
Спосіб приготування:
- Перемішуємо всі складові начинки
- Викладаємо на листя і загортаємо
- Наливаємо в каструлю масла, вистилає дно виноградними лісьямі і викладаємо долму
- Заливаємо водою так, щоб долма була злегка прикрита
- Кладемо тарілку, прес, закриваємо кришку і варимо годину-півтора Готуємо соус і подаємо
6. Харчування в подорожах: Китай
Їжа відіграє дуже важливу роль в житті кожного китайця. Китайці навіть при зустрічі замість «Привіт, як справи?» Кажуть – “Ти сьогодні обідав?”. Використання великої кількості овочів і зелені в китайській кухні – це великий плюс.
Обробка страв мінімальна (ошпарити окропом, трохи проварити, пропарити), що дозволяє зберегти більше корисних речовин і вітамінів. Ми радимо вибирайте такі страви, подорожуючи в Китаї: Супи.
Плюс в тому, що зазвичай порції великі – вистачить, щоб насититися. Вибирайте страви, приготовані на пару або на грилі – овочі, птиця, сир тофу на пару з овочами. Гречана локшина по-японськи з куркою і овочами.
Гречана локшина по-японськи з куркою і овочами.
Складові:
- 1 пучок гречаної локшини;
- 1 кабачок
- 1/2 шт. крупного жовтого солодкого перцю,
- 1 велика цибулина;
- 1/2 курячої грудки,
- 1 середня за розміром морква,
- приблизно 2-3 ст.л. соєвого соусу,
- приблизно 2-3 ст.л. соусу «Теріякі» з кунжутом;
- приблизно 2-3 ст.л.
- оливкового масла для смаження,
- 3 зубчики часнику; Зелена цибуля.
Спосіб приготування:
- Курячі грудки нарізати на тонкі смужки
- Кабачок, цибулю і моркву очистити, у солодкого перцю вичистити насіння.
- Нарізати на довгі тонкі смужки
- Часник дрібно нарізати
- Ставимо воду в каструльці, і коли вона закипить, кидаємо туди гречану локшину (готується хвилин 5-6, її після приготування треба промити холодною водою і залишити стікати в друшляку)
- Поки вариться локшина, в сотейнику на оливковій олії обсмажуємо на сильному вогні наші нарізані інгредієнти
- Коли курячо-овочева суміш готова, закидаємо в сотейник гречану локшину, соус «теріякі» і часник.
- Буквально хвилинку обсмажуємо разом і відразу подаємо з нарізаною зеленою цибулею.
Подорожуйте зі смаком!