ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Захворювання щитовидної залози вважають однимb з найпоширеніших. Збої в роботі даного органу негативно впливають на обмін речовин в організмі, збивається робота багатьох життєво важливих систем.

Щитовидна залоза виконує багато важливих функцій, серед яких можна назвати наступні:
  • Бере участь в регулюванні психічних процесів в організмі
  • Здійснює контроль над мінеральним, білковим, вуглеводним і жировим балансом в організмі
  • Відповідає за репродуктивну систему
  • Стимулює психічні процеси
  • Контролює функціонування центральної нервової системи Контролює зростання і розвиток основних тканин і органів
Причини захворювань щитовидної залози:

В захворюваннях щитовидної залози одну з основних ролей відіграють генетичні чинники, які вказують на схильність організму до того чи іншого захворювання.

Чи не останню роль в розвиток захворювань вносять і зовнішні чинники:

  • Психологічний вплив
  • Неправильне харчування
  • Недостатнє надходження необхідної кількості вітамінів і мінералів
  • Екологія
  • Хронічні захворювання
  • Спадковість
  • Інфекційні захворювання
  • Жінки з генетичне схильністю до аутоімунним захворювання

Тиреотоксикоз (гіпертиреоз) – одне з найпоширеніших захворювань щитовидної залози. Це ендокринологічний розлад, що характеризується підвищенням активності щитовидної залози, що виявляється збільшенням рівня тиреоїдних гормонів – трийодтироніну (Т3) і тироксину (Т4).

Симптоми гіпертиреозу

При цьому захворюванні відбувається ураження багатьох органів і систем:

  • Нервова система (дратівливість, неспокій; емоційна лабільність; проблеми зі сном)
  • Серцево-судинна (тахікардія, миготлива аритмія, підвищений систолічний тиск і знижений діастолічний)
  • Шлунково-кишковий тракт (підвищений апетит, зміна форми калу, порушення в роботі печінки)
  • Підвищене потовиділення

Виявляються і інші діагностичні критерії:

  • екзофтальм (витрішкуватість)
  • зниження маси тіла за умови підвищеного апетиту
  • слабкість
  • неповне змикання повік
  • тремтіння рук
  • зниження статевого потягу
  • жар
  • відчуття сухості і болі в очах
  • нездатність зосередитися
  • сухість шкіри
  • ламкість нігтів

При захворюваннях щитовидної залози особлива увага повинна приділятися харчуванню, яке повинно бути збалансоване і в достатній мірі наповнене всіма вітамінами, мінералами, макро- і мікроелементами.

Щитовидна залоза, по суті, вважається головною залозою ендокринної системи та її робота надзвичайно важлива для організму. У зв’язку з цим фахівці підтримувати її здоров’я і всіляко попереджати розвиток різних захворювань.

Необхідно запам’ятати лише кілька простих правил, щоб поліпшити роботу щитовидної залози. Важливо пам’ятати, що при гіпертиреозі лікарі радять знизити кількість йоду.

1. Неприпустимо обмеження білка в дієті

Недостатнє споживання білка призводить до того, що організм починає використовувати свій власний білок. Як правило, починають страждати структури і функції м’язів. Що в свою чергу викликає великий дефіцит маси тіла, веде до порушення обміну білка і обмінних процесів.

Рекомендована кількість білків становить 1 1,5 г / кг маси тіла, з них 55% має бути тваринного походження.

2. Кальцій и вітамин D

Гіпертиреоз викликає слабкість і ламкість кісток. Вітамін D і кальцій необхідні для здоров’я кісток.

Продукти багаті кальцієм:

  • зелень листова к
  • апуста
  • мигдальне молоко з
  • лаки
3. Хліб і борошняні вироби
  • пшеничний і житній хліб з борошна тонкого і грубого помелу

4. Супи

  • молочні та слизисті супи, на овочевому відварі з свіжих овочів

5. М’ясо і м’ясні продукти

  • парові котлети
  • фрикадельки
  • зрази із нежирних сортів м’яса
  • тушені страви, відварне м’ясо
6. Риба

Дозволяються нежирні види:

  • тріска, хек, судак у відварному вигляді.
  • рибу варто попередньо очистити.
  • можна їсти тушковану, заливну рибу, фрикадельки, рибне пюре
7. Молочні продукти дозволені повністю.
  • Можна вживати некислий сир,
  • Сирні страви: сирники, суфле, запіканки,
  • Рекомендується кефір або кисле молоко, сметана і нежирні йогурти.
8. Сири
  • тольки свіжі і негострі сорти 
9. Крупи
  • добре розварені, у вигляді пюре
  • особливо рекомендується гречана каша, вівсяна,
  • макаронні вироби
10. Овочі, фрукти, ягоди дозволені повністю
  • за винятком абрикос, винограду і слив

11. Слодке
  • мед, суфле, варення, пудинги
12. Напої
  • зелений чай, чай с молоком
  • фруктові соки
  • відвар із шиповнику і пшеничних висівок
  • ягідний компот

Виключені продукти і страви

  • При гіпертиреозі не бажано вживати продукти, які збуджують серцево-судинну і нервову систему: шоколад, пряне і гостре, міцний чай і каву.
  • Каші: перлова, ячна
  • М’ясо і риба: свинина, качка, гусак
  • Молочні продукти: солоні і гострі сорти сиру Овочі: редька, цибуля, щавель, огірки, редиска

При тиреотоксикозі рівень обміну речовин підвищується в зв’язку з цим, необхідно збільшити енергетичну цінність раціону на 20-30%

Режим харчування повинен бути дрібний, що не менше 4-5 разів на день

Приклад одноденного меню для страждаючих захворюваннями щитовидної залози

  • 1-й сніданок: Каша гречана або вівсяна, омлет на молоці, чай
  • 2-й сніданок: Овочевий або фруктовий салат заправлений кефіром або нежирної сметаною
  • Обід: Суп з нежирним м’ясом на овочевому бульйоні, хліб житній, компот яблучний
  • Полуденок: Чай з молоком, сир адигейський
  • Вечеря: М’ясні тефтелі з рисом.

Будьте здорові! А за консультацією фахівців Вас завжди раді бачити в «Everyday Дієтолог».

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: