Захворювання щитовидної залози вважають однимb з найпоширеніших. Збої в роботі даного органу негативно впливають на обмін речовин в організмі, збивається робота багатьох життєво важливих систем.
Щитовидна залоза виконує багато важливих функцій, серед яких можна назвати наступні:
- Бере участь в регулюванні психічних процесів в організмі
- Здійснює контроль над мінеральним, білковим, вуглеводним і жировим балансом в організмі
- Відповідає за репродуктивну систему
- Стимулює психічні процеси
- Контролює функціонування центральної нервової системи Контролює зростання і розвиток основних тканин і органів
Причини захворювань щитовидної залози:
В захворюваннях щитовидної залози одну з основних ролей відіграють генетичні чинники, які вказують на схильність організму до того чи іншого захворювання.
Чи не останню роль в розвиток захворювань вносять і зовнішні чинники:
- Психологічний вплив
- Неправильне харчування
- Недостатнє надходження необхідної кількості вітамінів і мінералів
- Екологія
- Хронічні захворювання
- Спадковість
- Інфекційні захворювання
- Жінки з генетичне схильністю до аутоімунним захворювання
Тиреотоксикоз (гіпертиреоз) – одне з найпоширеніших захворювань щитовидної залози. Це ендокринологічний розлад, що характеризується підвищенням активності щитовидної залози, що виявляється збільшенням рівня тиреоїдних гормонів – трийодтироніну (Т3) і тироксину (Т4).
Симптоми гіпертиреозу
При цьому захворюванні відбувається ураження багатьох органів і систем:
- Нервова система (дратівливість, неспокій; емоційна лабільність; проблеми зі сном)
- Серцево-судинна (тахікардія, миготлива аритмія, підвищений систолічний тиск і знижений діастолічний)
- Шлунково-кишковий тракт (підвищений апетит, зміна форми калу, порушення в роботі печінки)
- Підвищене потовиділення
Виявляються і інші діагностичні критерії:
- екзофтальм (витрішкуватість)
- зниження маси тіла за умови підвищеного апетиту
- слабкість
- неповне змикання повік
- тремтіння рук
- зниження статевого потягу
- жар
- відчуття сухості і болі в очах
- нездатність зосередитися
- сухість шкіри
- ламкість нігтів
При захворюваннях щитовидної залози особлива увага повинна приділятися харчуванню, яке повинно бути збалансоване і в достатній мірі наповнене всіма вітамінами, мінералами, макро- і мікроелементами.
Щитовидна залоза, по суті, вважається головною залозою ендокринної системи та її робота надзвичайно важлива для організму. У зв’язку з цим фахівці підтримувати її здоров’я і всіляко попереджати розвиток різних захворювань.
Необхідно запам’ятати лише кілька простих правил, щоб поліпшити роботу щитовидної залози. Важливо пам’ятати, що при гіпертиреозі лікарі радять знизити кількість йоду.
1. Неприпустимо обмеження білка в дієті
Недостатнє споживання білка призводить до того, що організм починає використовувати свій власний білок. Як правило, починають страждати структури і функції м’язів. Що в свою чергу викликає великий дефіцит маси тіла, веде до порушення обміну білка і обмінних процесів.
Рекомендована кількість білків становить 1 1,5 г / кг маси тіла, з них 55% має бути тваринного походження.
2. Кальцій и вітамин D
Гіпертиреоз викликає слабкість і ламкість кісток. Вітамін D і кальцій необхідні для здоров’я кісток.
Продукти багаті кальцієм:
- зелень листова к
- апуста
- мигдальне молоко з
- лаки
3. Хліб і борошняні вироби
- пшеничний і житній хліб з борошна тонкого і грубого помелу
4. Супи
- молочні та слизисті супи, на овочевому відварі з свіжих овочів
5. М’ясо і м’ясні продукти
- парові котлети
- фрикадельки
- зрази із нежирних сортів м’яса
- тушені страви, відварне м’ясо
6. Риба
Дозволяються нежирні види:
- тріска, хек, судак у відварному вигляді.
- рибу варто попередньо очистити.
- можна їсти тушковану, заливну рибу, фрикадельки, рибне пюре
7. Молочні продукти дозволені повністю.
- Можна вживати некислий сир,
- Сирні страви: сирники, суфле, запіканки,
- Рекомендується кефір або кисле молоко, сметана і нежирні йогурти.
8. Сири
- тольки свіжі і негострі сорти
9. Крупи
- добре розварені, у вигляді пюре
- особливо рекомендується гречана каша, вівсяна,
- макаронні вироби
10. Овочі, фрукти, ягоди дозволені повністю
за винятком абрикос, винограду і слив
11. Слодке
- мед, суфле, варення, пудинги
12. Напої
- зелений чай, чай с молоком
- фруктові соки
- відвар із шиповнику і пшеничних висівок
- ягідний компот
Виключені продукти і страви
- При гіпертиреозі не бажано вживати продукти, які збуджують серцево-судинну і нервову систему: шоколад, пряне і гостре, міцний чай і каву.
- Каші: перлова, ячна
- М’ясо і риба: свинина, качка, гусак
- Молочні продукти: солоні і гострі сорти сиру Овочі: редька, цибуля, щавель, огірки, редиска
При тиреотоксикозі рівень обміну речовин підвищується в зв’язку з цим, необхідно збільшити енергетичну цінність раціону на 20-30%
Режим харчування повинен бути дрібний, що не менше 4-5 разів на день
Приклад одноденного меню для страждаючих захворюваннями щитовидної залози
- 1-й сніданок: Каша гречана або вівсяна, омлет на молоці, чай
- 2-й сніданок: Овочевий або фруктовий салат заправлений кефіром або нежирної сметаною
- Обід: Суп з нежирним м’ясом на овочевому бульйоні, хліб житній, компот яблучний
- Полуденок: Чай з молоком, сир адигейський
- Вечеря: М’ясні тефтелі з рисом.