ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79
 Харчування при цукровому діабеті

Цукровий діабет має два типи захворювання: перший тип називається інсулінозалежний, і діабет другого типу – інсулінонезалежний. Для будь-якої форми захворювання потрібно строго підібрана дієта при цукровому діабеті, здатна нормалізувати процес обміну речовин в організмі. Лікарі вважають, що лікувальне харчування може бути профілактикою діабету. А для тих, хто вже страждає на захворювання – звести до мінімуму прийом лікарських препаратів.

Лікувальне харчування при діабеті

Лікувальне харчування при діабеті (нерідко його називають «дієта 9»), як правило, призначається лікарем і враховує всі особливості захворювання, такі як тип і тяжкість цукрового діабету. Дієта при цукровому діабеті складається індивідуально. Звичайно, сам діагноз «Діабет» зовсім не означає, що відтепер меню буде складатися з похмурої і одноманітною їжі, адже насправді харчування при діабеті може включати цікаві і вишукані страви. Головне дотримуватися деякіх принципів, наприклад, необхідно прибрати з раціону смажені, гострі, солоні і копчені страви. Забути про консерви, гірчицю та алкогольні напої.

Напевно, ні для кого не буде відкриттям, що харчування при діабеті зводить до мінімуму вживання цукру. При важких формах діабету, цукор рекомендують повністю виключити з раціону харчування. Але при легкому або середньому ступені діабету, дозволяється невелика кількість цукровмісних продуктів, але за умови постійного контролю рівня глюкози в організмі.

Останні дослідження показали, що на прогресування діабету великий вплив має підвищений вміст жирів. Тому дієта при цукровому діабеті повинна контролювати і обмежувати прийом жирної їжі, не менше суворо, ніж вживання різних солодощів. Харчування при діабеті має бути дробовим. Їсти треба 5 разів на день. Саме такий режим харчування дозволяє впливати на рівень інсуліну і глюкози в крові. Основні прийоми їжі, це сніданок-обід-вечерю, повинні бути приблизно рівні за кількістю калорій і вуглеводів.

Дієта при діабеті 1 типу

В основі лікування цукрового діабету 1 типу – інсулінозалежний тип, лежить грамотно підібрана інсулінотерапія. Головною метою лікаря є підбір правильної комбінації необхідних лікарських препаратів і лікувальної дієти при цукровому діабеті. Це необхідно для мінімізації коливань глюкози в крові і ризику можливих ускладнень. Проте, дієта при діабеті 1 типу грає далеко не другорядну роль. Вона повинна бути складена тільки лікарем, тому що цей тип діабету найбільш небезпечний, а лікування в основному зводиться до лікарського – вводу інсуліну.

Для гранично точного розрахунку дози інсуліну і кількості з’їденої їжі, розроблена спеціальна система «Хлібних одиниць» (ХЕ). Згідно з цією системою одна ХЕ дорівнює 10-12 грамам вуглеводів. Для розуміння, одна ХЕ буде еквівалентна одному шматочку хліба або одному середньому апельсину. Взагалі існують таблиці для розрахунку ХЕ по продуктам харчування.

Отже, дієта при діабеті 1 типу, в основному зводиться тільки до того, щоб правильно розрахувати зміст хлібних одиниць або вуглеводів в продуктах. Іншими словами, дієта при цукровому діабеті цього типу, для людини з нормальним вагою і вірною інсулінотерапією, полягає не в тому, що є, а в якій кількості.

Дієта при діабеті 1 типу наказує кілька важливих правил, за допомогою яких людина, яка страждає діабетом зможе нормально харчуватися, і майже нічим не відрізнятиметься від звичайної здорової людини. По-перше, разовий прийом їжі не повинен перевищувати більше 7-8 хлібних одиниць, якщо вважати в вуглеводах, то це 70-90 грам за прийом їжі. Щоразу перед прийомом їжі треба розрахувати дозу інсуліну і кількість хлібних одиниць. І по-друге, дієта при цукровому діабеті, а саме дієта при діабеті 1 типу, категорично виключає солодкі напої, такі як чай з цукром, лимонади, газованої води і солодкі соки.

Дієта при діабеті 2 типу

Основною причиною діабету 2 типу є ожиріння і переїдання. При лікуванні цукрового діабету цього типу, відомого як інсулінонезалежний тип, головна мета зводиться до стабілізації обміну вуглеводів. Дієта при діабеті 2 типу та щоденні фізичні навантаження сприяють зростанню чутливості клітин до інсуліну.

Дієта при діабеті 2 типу для людини з надмірною вагою, а як правило хворі цим типом діабету мають зайву вагу, складається лікарем-ендокринологом та дієтологом на індивідуальній основі. При складанні дієти беруть до уваги вік, стать і фізичну активність людини. Дієта при цукровому діабеті 2 типу спрямована на зниження ваги. Для кожного пацієнта розраховується необхідна щоденна кількість калорій. На один кілограм маса тіла припадає 20 калорій для жінок і 25 калорій для чоловіків. Наприклад, для жінки вагою 70 кілограм щоденна норма в калоріях буде дорівнює 1400.

Людина з діагнозом діабет повинна дотримуватися дієти постійно. Тому її потрібно скласти так, щоб раціон харчування був смачним і різноманітним. У той же час, необхідно обмежити вживання висококалорійних страв і продуктів, що сприяють підвищенню глюкози в крові. Дієта при цукровому діабеті повинна включати продукти, в яких багато рослинної клітковини і води.

Дієта «Стіл № 9» при діабеті

Дієта «Стіл № 9» (вона ж «Дієта 9») при діабеті призначена для людей з цукровим діабетом легкої та середньої форми. Лікарі-дієтологи пропонують спеціальну систему харчування, яка є основною для всіх хворих на діабет. Дієта 9 допомагає визначити максимально дозволену кількість вуглеводів, яке буде оптимальним для кожної людини при діабеті. У разі наявності діабету 2 типу, дієта 9 може використовуватися на постійній щоденній основі протягом тривалого часу.

Дієти 9 являє собою харчування з низькою енергетичною цінністю. Згідно з принципом дієти рекомендовано нормальне вживанням білків, обмеження жирів і значне обмеження вуглеводів. З раціону харчування виключається цукор, сіль і холестерин.

Дозволені і заборонені продукти харчування при діабеті

Це, мабуть, перше і найгостріше питання для всіх діабетиків. Дозволені і заборонені продукти харчування при діабеті, наведені в цій статті, носять лише рекомендаційний характер. Важливо розуміти, що повний і більш точний список зможе визначити тільки лікар.

 

Рекомендовані продукти харчування при діабеті:

  • Грибні та овочеві супи, борщ, окрошка, нежирні рибні бульйони.

  • Нежирна яловичина, телятина, м’ясо кролика, курка.

  • Житній і пшеничний хліб, хліб з висівками, пшеничний хліб з другого сорту борошна.

  • Нежирні сорти риби можна в відварному або запеченому вигляді. У смаженому вигляді допускається в окремих випадках.

  • Консерви, тільки якщо риба у власному соку.

  • Нежирний сир, знежирене молоко, кисломолочні продукти, йогурт.

  • Яйця до 2 штук на тиждень, і тільки білкову частину. Жовтки обмежити.

  • Пшоняна, ячна, гречана, вівсяна і перлова крупи

  • Салатні листя, гарбуз, огірки, помідори, кабачки, капуста і баклажани. Овочі можна вживати вареному і запеченому вигляді. При можливості, в сирому вигляді буде переважно.

  • Картопля в межах норми вуглеводів в день.

  • Фрукти і ягоди але не солодких сортів, наприклад яблука, грейпфрут.

  • Желе, компоти, цукерки на сорбіті або сахарин.

  • Чай, соки і овочевий, фруктовий або ягідний (з кислих сортів) відвари.

Заборонені продукти харчування при діабеті:

  • Жирні м’ясні бульйони.

  • Жирні сорти м’яса – свинина, качка, баранина. гусак, різні копченості та ковбаси, сало.

  • Пироги, булочки і печиво.

  • Повністю виключити вироби із здобного і листкового тіста.

  • Жирні сорти риби, будь-яка риба в солоному і копченому вигляді, рибні консерви в олії, ікра.

  • Всі види солоних сирів, солодкі сирки, вершки будь-якої жирності, вершкове масло.

  • Білий рис, манну крупу і макаронні вироби.

  • Солоні і мариновані овочі, горох, боби.

  • Суниця, виноград, інжир, банани, фініки, цукор, варення, цукерки.

  • Виноградний, персиковий, і інші соки з великим вмістом глюкози, лимонади на цукрі, газовані напої.

Приклад меню на день

Харчуватися на дієті «Стіл 9» слід дрібно – 5-6 разів на день.

Приблизне меню на день може виглядати наступним чином:

  • Сніданок: вівсяна каша на знежиреному молоці (вершкове масло допустимо, але не більше 5 г);
  • Другий сніданок: фруктовий салат;
  • Обід: салат зі свіжих овочів, грибний суп з перловкою, відварна риба з гарбузовим пюре, яблуко;
  • Полуденок: гарячі тости з грибами і томатами;
  • Вечеря: відварне м’ясо з гречкою;
  • За 2-1,5 години до сну: стакан нежирного кефіру;

 

Будьте здорові!

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Для відправки форми виберіть колір: