ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Подагра

Подагра – це хвороба обміну речовин, пов’язана з накопиченням в організмі солей сечової кислоти (уратів) через порушення їх виведення або надлишкового утворення.

Захворювання опорно-рухового апарату, при якому у хворого виникає запальний процес в суглобах. Причиною запалення, стає патологічний процес, при якому в суглобах відбувається відкладення уратів.

Симптомы подагры

Основним проявом подагри, є гострий біль в суглобах. Зазвичай напад подагри провокує переїдання, особливо вживання жирного м’яса, наваристого супу, після вживання алкоголю.

Напад подагри розвивається раптово, як правило в нічний час доби. Симптоми нападу швидко наростають і досягають свого піку за кілька годин. Проявлятися це може також лихоманкою, ознобом, дратівливістю.

Під час нападу найчастіше уражається плюс-фаланговий суглоб першого пальця стопи. З’являється і швидко наростає біль, суглоб набрякає, шкіра над ним червоніє, підвищується температура в області суглоба. Біль посилюється від будь-яких дотиків, навіть від доторку хворого суглоба до ковдри.

 

Основні симптоми:

  • Почервоніння, чутливість, біль і припухлість суглоба

  • Порушення ходьби

  • Висока температура

  • Темна сеча

  • Запор

  • Часте сечовипускання

  • Сверблячка

  • Деформація суглобів

  • Формування вузлів

Через 5-6 днів ознаки запалення поступово зменшуються  і в перебігу наступних кількох днів повністю минають, функції суглоба відновлюються і хворий відчуває себе абсолютно здоровим до наступного нападу.

Причини виникнення подагри

Одним з головних чинників розвитку подагри є спадковість і характер харчування.

Метаболічні порушення ведуть до збільшення в крові вмісту сечової кислоти, а солі сечової кислоти осідають в різних тканинах, особливо суглобах.

Існує кілька можливих причин накопичення надмірної кількості сечової кислоти в крові:
  • Нездатність нирок виводити надлишок кислоти з організму,

  • Підвищене вироблення з’єднань під назвою пуринів,

  • Комбінація першого і другого.

Немалу роль у розвитку захворювання відіграють такі чинники:

 

Оскільки в основі розвитку захворювання лежить порушення обміну речовин, лікування базується на основі дієтичного харчування.

Харчування при подагрі

Харчування рекомендується дробове, малими порціями. Прийомів їжі повинно бути 5-6. Лікувальне харчування передбачає обмеження або повне виключення продуктів, що містять пурини, щавлеву кислоту і поварену сіль.

У раціоні обов’язково повинні бути присутніми ощелачуючі продукти – молоко, фрукти і овочі.

Обов’язкові прийоми рідини натщесерце і в перервах між прийомами їжі.

Їжу, найкраще готувати методом варіння і тушкуванняя.

При приготуванні супів з м’яса, птиці та риби обов’язково зливають перший бульон, так як в ньому міститься велика кількість пуринів.-

Один раз в тиждень можна проводить розвантажувальні дні, вони активізують виведення продуктів обміну. У розвантажувальні дні кількість води має бути 2-2,5 л.

М’ясо, риба, яйця і бобові повинні бути в помірних кількостях. Одна порція повинна відповідати розміру і товщині однієї долоні.

Харчування при подагрі – дозволені продукти

  • Вчорашній хліб

  • Відварене м’ясо нежирних сортів (індичка, курка, кролик)

  • Яйця

  • Нежирний сир і творог

  • Каші і макаронні вироби (рис, картопля, макарони з твердих сортів пшениці, кус-кус, кіноа і вівсянка)

  • Овочі та зелень, крім щавлю і шпинату.

  • Фрукти, ягоди, горіхи і насіння

  • Зелений чай, кефір, овочеві і фруктові соки.

  • Галетне печиво

Харчування при подагрі – заборонені продукти

  • Субпродукти (печінка, мізки, нирки, серце)

  • Смажене м’ясо і риба

  • Консерви і копченості

  • Щавель, шпинат, спаржа

  • Гострі закуски, прянощі

  • Міцна кава, алкоголь бобові

  • Шоколад і тістечка з кремом

  • Виноград, малина, інжир

  • Солоні та гострі сири

Приклад меню

  • Сніданок: овочевий салат з рослинним маслом, гречана або вівсяна каша, чай з молоком 

  • Другий сніданок: паровий омлет / варені яйця, свіжі фрукти, відвар шипшини / неміцний чай

  • Обід: молочний або овочевий суп, картопляне пюре, макарони, відварна нежирна риба або м’ясо, фруктовий компот або сік
  • Полудень: яблука, фруктовий сік або компот
  • Вечеря: сирна або морквяна запіканка, сирники, оладки, вареники з капустою або сиром, відвар шипшини.

Фахівці “Everyday Дієтолог” радять налагодити свій раціон харчування, дотримуватися рекомендацій, виключити заборонені продукти.

Запишіться на консультацію і наші дієтологи розроблять для Вас індивідуальну програму харчування, яка допоможе істотно полегшити перебіг захворювання і зменшити больовий синдром при нападах подагри

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: