Подагра
Подагра – це хвороба обміну речовин, пов’язана з накопиченням в організмі солей сечової кислоти (уратів) через порушення їх виведення або надлишкового утворення.
Захворювання опорно-рухового апарату, при якому у хворого виникає запальний процес в суглобах. Причиною запалення, стає патологічний процес, при якому в суглобах відбувається відкладення уратів.
Симптомы подагры
Основним проявом подагри, є гострий біль в суглобах. Зазвичай напад подагри провокує переїдання, особливо вживання жирного м’яса, наваристого супу, після вживання алкоголю.
Напад подагри розвивається раптово, як правило в нічний час доби. Симптоми нападу швидко наростають і досягають свого піку за кілька годин. Проявлятися це може також лихоманкою, ознобом, дратівливістю.
Під час нападу найчастіше уражається плюс-фаланговий суглоб першого пальця стопи. З’являється і швидко наростає біль, суглоб набрякає, шкіра над ним червоніє, підвищується температура в області суглоба. Біль посилюється від будь-яких дотиків, навіть від доторку хворого суглоба до ковдри.
Основні симптоми:
Почервоніння, чутливість, біль і припухлість суглоба
Порушення ходьби
Висока температура
Темна сеча
Запор
Часте сечовипускання
Сверблячка
Деформація суглобів
Формування вузлів
Через 5-6 днів ознаки запалення поступово зменшуються і в перебігу наступних кількох днів повністю минають, функції суглоба відновлюються і хворий відчуває себе абсолютно здоровим до наступного нападу.
Причини виникнення подагри
Одним з головних чинників розвитку подагри є спадковість і характер харчування.
Метаболічні порушення ведуть до збільшення в крові вмісту сечової кислоти, а солі сечової кислоти осідають в різних тканинах, особливо суглобах.
Існує кілька можливих причин накопичення надмірної кількості сечової кислоти в крові:
Нездатність нирок виводити надлишок кислоти з організму,
Підвищене вироблення з’єднань під назвою пуринів,
Комбінація першого і другого.
Немалу роль у розвитку захворювання відіграють такі чинники:
Ожиріння
Захворювання шлунково-кишкового тракту
Зловживання алкоголем
Малорухливий спосіб життя
Часте вживання їжі білкового характеру
Оскільки в основі розвитку захворювання лежить порушення обміну речовин, лікування базується на основі дієтичного харчування.
Харчування при подагрі
Харчування рекомендується дробове, малими порціями. Прийомів їжі повинно бути 5-6. Лікувальне харчування передбачає обмеження або повне виключення продуктів, що містять пурини, щавлеву кислоту і поварену сіль.
У раціоні обов’язково повинні бути присутніми ощелачуючі продукти – молоко, фрукти і овочі.
Обов’язкові прийоми рідини натщесерце і в перервах між прийомами їжі.
Їжу, найкраще готувати методом варіння і тушкуванняя.
При приготуванні супів з м’яса, птиці та риби обов’язково зливають перший бульон, так як в ньому міститься велика кількість пуринів.-
Один раз в тиждень можна проводить розвантажувальні дні, вони активізують виведення продуктів обміну. У розвантажувальні дні кількість води має бути 2-2,5 л.
М’ясо, риба, яйця і бобові повинні бути в помірних кількостях. Одна порція повинна відповідати розміру і товщині однієї долоні.
Харчування при подагрі – дозволені продукти
Вчорашній хліб
Відварене м’ясо нежирних сортів (індичка, курка, кролик)
Яйця
Нежирний сир і творог
Каші і макаронні вироби (рис, картопля, макарони з твердих сортів пшениці, кус-кус, кіноа і вівсянка)
Овочі та зелень, крім щавлю і шпинату.
Фрукти, ягоди, горіхи і насіння
Зелений чай, кефір, овочеві і фруктові соки.
Галетне печиво
Харчування при подагрі – заборонені продукти
Субпродукти (печінка, мізки, нирки, серце)
Смажене м’ясо і риба
Консерви і копченості
Щавель, шпинат, спаржа
Гострі закуски, прянощі
Міцна кава, алкоголь бобові
Шоколад і тістечка з кремом
Виноград, малина, інжир
Солоні та гострі сири
Приклад меню
Сніданок: овочевий салат з рослинним маслом, гречана або вівсяна каша, чай з молоком
Другий сніданок: паровий омлет / варені яйця, свіжі фрукти, відвар шипшини / неміцний чай
- Обід: молочний або овочевий суп, картопляне пюре, макарони, відварна нежирна риба або м’ясо, фруктовий компот або сік
- Полудень: яблука, фруктовий сік або компот
- Вечеря: сирна або морквяна запіканка, сирники, оладки, вареники з капустою або сиром, відвар шипшини.
Фахівці “Everyday Дієтолог” радять налагодити свій раціон харчування, дотримуватися рекомендацій, виключити заборонені продукти.
Запишіться на консультацію і наші дієтологи розроблять для Вас індивідуальну програму харчування, яка допоможе істотно полегшити перебіг захворювання і зменшити больовий синдром при нападах подагри