Харчування при гострих кишкових інфекціях
Велика група інфекційних захворювань – це кишкові інфекції. Ці захворювання супроводжуються порушенням моторики шлунково – кишкового тракту, інтоксикації і зневоднення. Ця патологія займає друге місце серед всіх інфекційних захворювань, поступаючись місцем лише гострим респіраторним вірусним інфекціям.
При гострих кишкових інфекціях високий ризик розвитку різних ускладнень і навіть летального результату, особливо у дітей першого року життя.
Думка дієтологів різних країн різнитися. Одні при кишкових інфекціях рекомендують голод, інші (наприклад в Китаї і Нідерландах) не обмежують людей з гострими кишковими захворюваннями в харчуванні.
Принципи харчування при кишкових інфекціях
При вираженій інтоксикації і зневодненні, обов’язковим методом лікування є регидратация і корекція водно-електролітного балансу.
Рекомендуємо вживати:
- глюкозо-електролітні розчини
- підсолений м’ясний бульйон
- проціджений круп’яний відвар
Пиття цих рідин маленькими ковтками сприяє припиненню блювоти.
Обсяг рідини, що випивається повинен бути не менше 2 – 3 літрів на добу.
Чорний чай вживають при гострих кишкових інфекціях (з вираженими проносами), 5-6 склянок свіжезавареного міцного чаю з цукром і лимоном. Відмінним помічником буде відвар шипшини, чорної смородини, сушеної чорниці, черемхи.
Після розвантажувального дня на чаї, дозволяється переходити на щадну дієту.
Виключіть на 3 – 5 днів:
- овочі
- фрукти
- молоко і молочні продукти
- прянощі, соуси
- рослинна олія,
- а також ті продукти, які посилюють перистальтику кишечника
Яйця можна не більше 1 шт в день у вигляді парових омлетів або всмятку. Обмеження яєць пояснюється великою кількістю в них сірковмісних амінокислот, з яких утворюється сірководень.
Через 3 – 5 днів переходимо на фізіологічно повноцінну дієту з обмеженням кухонної солі та продуктів, що підсилюють перистальтику кишківника і бродіння.
Відмовтеся від:
буряка, ріпи
білокачанної капуста
цибулі, часнику
редьки, редиски
щавлю, шпинату
грибів
копченостей
солінь
кислого сорту ягід і фруктів
консерв
алкоголю, газованих напоїв
натурального молока
пшона, перловки
тугоплавких жирів
міцних бульйонів.
Щадну дієту призначають як мінімум на 6 – 10 тижнів, після чого 1 – 2 рази на тиждень призначають основну стандартну дієту, поступово переводячи на неї людини.
Можна вживати:
- буряк
- білокачанну капусту
- зелений горошок,
- молоду квасолю
- апельсини та мандарини
- кавуни
- нежирна шинка
- вимочений оселедець.
Необхідно пам’ятати, що клінічне одужання хворого завжди випереджає морфологічне одужання. Тому ніколи не треба поспішати з розширенням дієти при відсутності скарг у пацієнта. Тому що недотримання дієти в цей період часто призводить до формування хронічного коліту або ентериту.
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!