ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Харчування при гострих кишкових інфекціях

Велика група інфекційних захворювань – це кишкові інфекції. Ці захворювання супроводжуються порушенням моторики шлунково – кишкового тракту, інтоксикації і зневоднення. Ця патологія займає друге місце серед всіх інфекційних захворювань, поступаючись місцем лише гострим респіраторним вірусним інфекціям.

При гострих кишкових інфекціях високий ризик розвитку різних ускладнень і навіть летального результату, особливо у дітей першого року життя.

Думка дієтологів різних країн різнитися. Одні при кишкових інфекціях рекомендують голод, інші (наприклад в Китаї і Нідерландах) не обмежують людей з гострими кишковими захворюваннями в харчуванні.

Принципи харчування при кишкових інфекціях

При вираженій інтоксикації і зневодненні, обов’язковим методом лікування є регидратация і корекція водно-електролітного балансу.

Рекомендуємо вживати:

  • глюкозо-електролітні розчини
  • підсолений м’ясний бульйон
  • проціджений круп’яний відвар

Пиття цих рідин маленькими ковтками сприяє припиненню блювоти.

Обсяг рідини, що випивається повинен бути не менше 2 – 3 літрів на добу.

Чорний чай вживають при гострих кишкових інфекціях (з вираженими проносами), 5-6 склянок свіжезавареного міцного чаю з цукром і лимоном. Відмінним помічником буде відвар шипшини, чорної смородини, сушеної чорниці, черемхи.

Після розвантажувального дня на чаї, дозволяється переходити на щадну дієту.

Виключіть на 3 – 5 днів:

  • овочі
  • фрукти
  • молоко і молочні продукти
  • прянощі, соуси
  • рослинна олія,
  • а також ті продукти, які посилюють перистальтику кишечника

Яйця можна не більше 1 шт в день у вигляді парових омлетів або всмятку. Обмеження яєць пояснюється великою кількістю в них сірковмісних амінокислот, з яких утворюється сірководень.

Через 3 – 5 днів переходимо на фізіологічно повноцінну дієту з обмеженням кухонної солі та продуктів, що підсилюють перистальтику кишківника і бродіння.

Відмовтеся від:

  • буряка, ріпи

  • білокачанної капуста

  • цибулі, часнику

  • редьки, редиски

  • щавлю, шпинату

  • грибів

  • копченостей

  • солінь

  • кислого сорту ягід і фруктів

  • консерв

  • алкоголю, газованих напоїв

  • натурального молока

  • пшона, перловки

  • тугоплавких жирів

  • міцних бульйонів.

Щадну дієту призначають як мінімум на 6 – 10 тижнів, після чого 1 – 2 рази на тиждень призначають основну стандартну дієту, поступово переводячи на неї людини.

Можна вживати:

  • буряк
  • білокачанну капусту
  • зелений горошок,
  • молоду квасолю
  • апельсини та мандарини
  • кавуни
  • нежирна шинка
  • вимочений оселедець.

Необхідно пам’ятати, що клінічне одужання хворого завжди випереджає морфологічне одужання. Тому ніколи не треба поспішати з розширенням дієти при відсутності скарг у пацієнта. Тому що недотримання дієти в цей період часто призводить до формування хронічного коліту або ентериту.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

 

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: