ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Літо – прекрасна пора для зміцнення організму. У цей сезон на столі з’являється достатньо фруктів, овочів і ягід, яких так бракувало взимку і навесні. Яких же правил слід дотримуватися і яке повинно бути харчування і питний режим влітку? Яким напоям віддати перевагу, щоб відчувати себе легко і не нашкодити своєму здоров’ю?

Питание и питьевой режим летом

Харчування і питний режим – поради дієтологів

По словам дієтологів, в літній період щодня на столі повинні бути овочі, фрукти і зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля), характерні для даного сезону. Вони містять велику кількість вітаміну С. Не можна обійтися і без свіжих ягід: полуниці, вишні, чорниці, чорної і червоної смородини, агрусу, адже вони багаті не тільки вітамінами, але і антиоксидантами (здатні послаблювати руйнівні властивості вільних радикалів), органічними кислотами, які роблять шкіру обличчя м’якою, еластичною, свіжою, добре очищають її, сприяють швидкому відновленню клітин.

Рекомендується вживати влітку фрукти, плоди та коренеплоди жовтого, червоного і помаранчевого кольору, тому що вони містять бета-каротин – попередник вітаміну А. У спеку він захищає шкіру від дії сонячних променів, що набагато уповільнює її старіння.

.режим питания летом-ягоды

У літній період краще віддати перевагу продуктам, менш насиченим білком. Це пов’язано з тим, що в спеку обмінні процеси сповільнюються в організмі, і слід знати, що білок риби легше засвоюється, ніж білок м’яса. Наявність в рибі легко засвоюваного білку дозволяє людині швидше подолати відчуття дискомфорту і тяжкості в шлунку. Звичайно, відмовлятися від традиційних пікніків з шашликами не варто, але все ж рекомендую свинину, яка зазвичай використовується, замінити куркою, індичкою, а ще краще приготувати рибу на відкритому вогні.

Для тих, хто не може обійтися без м’яса влітку, бажано вживати його не більше одного-двох разів на тиждень, до того ж віддати перевагу дієтичному. Найважливіше – включити в раціон рибу і морепродукти.

питание летом-рыба

У літній сезон слід збільшити в раціоні кількість продуктів, що містять клітковину, для оптимізації травного процесу. В середньому в день слід з’їдати 30-35 грам клітковини, що відповідає приблизно 500-600 грам фруктів і овочів (салат, петрушка, капуста, щавель, шпинат, селера і т.g.). Головне – не перестаратися, так як надлишок рослинної їжі призводить до розладу травлення.

Питний режим влітку

питьевой режим летом

У спекотну погоду організм швидко втрачає воду, щоб запобігти зневоднення влітку, потрібно змінити питний режим . Фахівці рекомендують у спеку пити на 2-3 склянки більше води, ніж зазвичай. Збільшувати кількість вживаної води в 2-3 рази не варто, так як це може спровокувати затримку рідини в організмі.

У літній період корисно пити зелений чай, квас, який відмінно втамовує спрагу. Рекомендується влітку готувати ягідні настоянки. Для їх приготування можна використовувати все, що під рукою: полуницю, малину, смородину. Щоб зберегти поживну цінність ягід, їх не слід варити, краще залити їх водою кімнатної температури, дати настоятися 2-3 години і потім випити. Цей напій освіжає, він легкий і приємний на смак. За бажанням можна додати свіжі фрукти, наприклад яблука або персики, а також м’яту. Цукор додавати не потрібно.

Фахівці також рекомендують вживання мінеральної води натуральної газації (містить природний вуглекислий газ). За словами дієтологів, відмінним напоєм в спеку є лимонний сік, розведений водою в пропорції 1 до 5. Цей напій відновлює електролітний баланс організму і гальмує надмірне потовиділення. Завдяки вітаміну С сік послаблює такі слідства спеки, як втома, головний біль, млявість. Можна додати в напій листочки м’яти, меліси або смородини.

А ось від кави і кофеїновмісних напоїв (мають сечогінну дію), газованої води і спиртного краще утриматися, адже вони ще більше провокують спрагу. Більшість людей додають в напої лід, однак цим краще не захоплюватися, так як підвищується ризик захворіти на ангіну. Найкраще для втамування спраги пити рідини кімнатної температури.

Харчування і питний режим влітку – приблизний раціон

За словами дієтолога, зразкове меню на день може виглядати приблизно так:

  • на сніданок – нежирний сир з додаванням свіжих ягід, залиті кефіром або йогуртом мюслі, що складаються тільки з різних видів зернових (можна додати ягоди або фрукти), чашка зеленого чаю без цукру.
  • другий сніданок – стакан кефіру, кислого молока або йогурту.
  • обід – овочевий суп на овочевому бульйоні, окрошка на кефірі, суп-пюре зі свіжих овочів.
  • вечеря – риба, приготовлена ​​в духовці або на відкритому вогні, салат зі свіжих овочів (листя салату, зелень, огірки, редис), заправлений оливковою олією.

 

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Для відправки форми виберіть колір: