ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Харчування для вагітних і раціон для збільшення лактації

Харчування для вагітних

Харчування для вагітних і годуючих мам – це досить індивідуальний процес, який складно піддається стандартам. Коли в молодій сім’ї намічається поповнення, навколо відразу ж з’являється маса порадників з стандартними фразами: «Тепер тобі треба їсти за двох», «Їж побільше фруктів», «Червоні продукти вживати небажано» і т.д. А з появою малюка потік порад зовсім подвоюється. Це може одночасно як допомогти, так і нашкодити молодій недосвідченій мамі.

Крім того, у майбутніх мам можуть бути певні проблеми зі здоров’ям або алергічні реакції. При цьому вживання тих чи інших продуктів може загрожувати нормальній вагітності або здоров’ю малюка.

Чим корисні дієтологи?

Як би там не було, найкраща порада для молодих батьків – це записатися на консультацію до дієтолога. Кваліфікований фахівець допоможе вам розібратися з правильним раціоном під час вагітності. Також він може скласти відповідне меню для годуючої мами. Досвідчений дієтолог не тільки знає все про харчування для вагітних, він може:

  • Дати рекомендації як не набрати зайву вагу під час вагітності;
  • Скласти меню для правильного схуднення після пологів;
  • Підібрати раціон для збільшення лактації;
  • Підібрати харчування, щоб уникнути болючих кольок у малюка.

Записатися на консультацію до дієтолога можна прям зараз на нашому сайті.

Загальні рекомендації по харчуванню для вагітних

Общие рекомендации по питанию для беременных

 

Правильне харчування під час вагітності допоможе з легкістю перенести хвилюючий період. Воно також допоможе формуванню здорового способу життя мами і малюка. Планування раціону можна умовно розділити на триместри і дотримуватися рекомендацій по харчуванню виходячи з потреб організму.

У першому триместрі не тільки йде активна перебудова жіночого організму на виношування і народження дитини, але ще і відбуваються найважливіші етапи формування плоду. У майбутнього малюка в цей період формуються всі важливі внутрішні органи, кровоносна, нервова система. Тому організму жінки необхідні повноцінні вітаміни і білки. Щодня вагітна мама повинна отримувати:

  1. Нежирне м’ясо (кролик, індичка, яловичина, курка) або рибу – 120-150г;

  2. Кисломолочні продукти (молоко або кефір, сир) – 250г;

  3. Хлібобулочні вироби – 200г;

  4. Крупи (рекомендується рис, гречка) або макарони – 50-60г;

  5. Яйця – 1шт .;

  6. Свіжі або заморожені овочі – 500-600г;

  7. Фрукти, свіжі ягоди 200-500г;

З рідини рекомендується більше вживати натуральних соків, відвар з сухофруктів, настоянку шипшини (не більше 2 літрів в день). Тим, у кого сильний токсикоз, варто розподіляти їжу на невеликі порції. Їсти частіше, але менше.

У другому триместрі дитина починає активно рости, тому бажано підвищити калорійність продуктів. Малюкові в цей період будуть потрібні: кальцій, магній, цинк, залізо, калій. Тому всі ці мікроелементи повинні бути в достатку в жіночому організмі.

Буває, що у вагітних в цей період падає гемоглобін, а це може бути небезпечно для здоров’я. Підвищується його рівень за рахунок таких продуктів як: гранати, зелені овочі, свіжа зелень, червоне м’ясо, курка, риба, сухофрукти. Щоб не виникло проблем з набряками, бажано поменше вживати солі. Рекомендується виключити копчені, смажені продукти. Рідини все також не менше 2-2,5 літрів в день.

У третьому триместрі слід зменшувати калорії. Цього легко можна домогтися виключивши з раціону борошняні, жирні, солодкі продукти. Також слід уважно стежити за поєднанням продуктів. Їжа повинна добре засвоюватися, щоб не виникало бродіння продуктів, а також не виникало шкідливих для організму речовин. На останніх термінах вагітності рекомендується знижувати кількість споживання води до 06, -0,8 літрів в день.

Рекомендації для годуючих мам

Харчування годуючих мам має бути регулярним і збалансованим. Щоб знизити до мінімуму коліки і аллергії у малюків, рекомендується в перші дні після пологів дотримуватися дієтичного раціону:

 

Гречана каша на рослинній олії;

Хліб зерновий або хлібці;

Відварене м’ясо, нежирне;

Сир;

Випивати до двох літрів води

Надалі кожен день можна додавати щось новеньке, тобто розширювати дієту. Спершу краще додати тушковані овочі, відварну рибу, кисломолочні продукти, яблука.

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: