ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Ті хто ведуть здоровий спосіб життя, дотримуються правильного харчування, рахують калорії, цікавляться поняттям глікемічний і інсулінемічний індекс. Багатьох цікавить, що ж це за показники і чи варто їх враховувати при складанні раціону для схуднення і правильного харчування?

Глікемічний індекс (ГІ) – це приблизна швидкість розщеплення вуглеводного продукту в порівнянні зі швидкістю розщеплення глюкози. Постійний рівень концентрації глюкози в крові підтримується за допомогою гормонів підшлункової залози – інсуліну і глюкагону.

Глюкоза засвоюється нашим організмом разюче швидко. Відповідно, чим вище глікемічний індекс продукту, тим швидше відбувається зростання рівня цукру в крові, після того як ми вживаємо цей продукт в їжу, як наслідок – виділення підшлунковою залозою інсуліну.

Інсулін – це гормон білкової природи, що утворюється бета-клітинами, так званими острівцями підшлункової залози.

Інтенсивність виділення інсуліну залежить від багатьох факторів, але перш за все – від рівня глюкози (цукру) крові. Дія інсуліну направлено, на те, щоб знизити вміст глюкози в крові. За допомогою інсуліну підтримується постійний рівень концентрації глюкози в крові

Постійне підвищення рівня глюкози в крові порушує структуру і функціонування білкових тканин, а це веде довражання тканин серця, судин, очей, нирок, нервової системи.

Зміни в роботі інсуліну порушують вуглеводний обмін, через що може розвинутися преддіабет, який поступово прогресує до цукрового діебету 1 та 2-го типу.

При виявленні преддіабету, в першу чергу необхідно терміново нормалізувати своє харчування. Отримати консультацію дієтолога і перейти на збалансований раціон з урізаним вмістом вуглеводів, який допоможе боротися із зайвою вагою і буде працювати на стабілізацію глюкози в крові. Це дозволить відстрочити розвиток страшного захворювання, як діабет.

сахарный диабет

Інсулінеміческую (він же інсуліновий, він же ІІ) індекс продуктів – показник швидкості і обсягу вироблення інсуліну у відповідь на вживання будь-якого продукту. Так ось, чим частіше ви вживаєте прості вуглеводи, тим сильніше ризик набрати зайву вагу, і справа навіть не в кількості їжі, а в гормональних механізмах.

Вживши вуглеводи, хочете Ви цього чи ні, запускається біохімічна реакція синтезу і відбувається відкладення енергетичного матеріалу про запас. Спочатку потрапляючи в кров, інсулін сприяє перетворенню глюкози в глікоген, але коли місця для глікогену в печінці і м’язах не вистачає, глюкоза прямим ходом перетворюється в жири, які відкладаються в «засіки» підшкірно-жирової клітковини. Цей синтез жирів буквально не зупиняється при постійному надходженні глюкози (цукру) в кров.

При цьому інсулін має особливість викликати безперервне почуття голоду, і Ви настільки звикає придушувати цей стан прийомом вуглеводів що з’являється залежність – ви починаєте перекушувати чимось вуглеводним, кожні 2-2,5 години, щоб відчувати себе нормально. А якщо цього не зробити, то починається слабкість, зниження розумової та фізичної активності. І найголовніше, різко зростає апетит, вимагаючи чергової дози солодощів і вуглеводів!

Інсуліновий Індекс суто індивідуальний. Тут багато що залежить і від стану здоров’я, і ​​від особливостей метаболізму, і стану інсуліну і його роботи зокрема. Одні і ті ж продукти можуть давати різний рівень секреції інсуліну у різних людей. У здорових людей і людей, які мають інсулінорезистентність цей рівень відрізняється істотно.

Цукор не завжди стає винуватцем зайвих кілограмів. Спровокувати викид гормону підшлункової залози можуть і нешкідливі страви з дієтичної точки зору, наприклад, сир, картопля і йогурт. Для ІІ «точкою відліку» стала вже не чиста глюкоза, а білий хліб – продукт, що викликає максимально бурхливий інсуліновий відгук (інсуліновий індекс білого хліба = 100).

Для прикладу таблиця інсулінового індексу деяких продуктів

Назва продукту

ІІ

Білий хліб

100

Чьорний хліб

96

Печиво

94

Картопля

120

Кавун

103

Вівсянка

67

Рис

75

Яблуко і апельсин

60

Молоко

90

Творог

120

Сир

40

Макарони

40

Телятина

50

Яйця

31

Брокколі

10

Баклажани и помідори

11

Кефір

98

Риба

59

 

Фахівці з біохімії стверджують, що деякі продукти здатні знижувати ІІ продуктів. Найяскравіший приклад – клітковина. Чим більше клітковини, тим менше інсуліновий індекс. Чим клітковини менше, тим індекс вище. Також – чим «швидше» вуглевод, тим індекс вище теж.

Харчуйтеся правильно, ведіть активний спосіб життя і будьте здорові !!!

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: