Гіпертонічна хвороба і правильне харчування
Гіпертонічна хвороба і правильне харчування – поговоримо про взаємозв’язок. Проблема підвищеного тиску придбала на сьогоднішній день глобальний характер. У числі пацієнтів, які звертаються до нас на консультацію, велика кількість людей з гіпертонічною хворобою. І це число зростає! В Україні близько третини населення (беремо доросле) страждають від підвищеного артеріального тиску.
Не тільки лікарі загальної практики, а й Дієтологи стверджують, що профілактика даної патології здатна істотно зменшити поширеність даного захворювання. З цієї причини є особливо актуальним звернути увагу на причини виникнення хвороби та способи профілактики. Існує багато різних лікарських засобів, які при тривалому застосуванні дозволяють нормалізувати артеріальний тиск. Але без нормалізації раціону і стилю життя, достатнього і тривалого позитивного ефекту в лікуванні гіпертонічної хвороби не буде.
Фактори ризику і профілактика гіпертонічної хвороби
Спадковість, вік, стать – це фактори, на які людина не може вплинути. Однак є фактори, які ефективно запобігають розвитку гіпертонії і на них ми можемо впливати.
До таких факторів належать:
- надлишкова вага
- незбалансоване харчування
- низька фізична активність
- паління
Як бачимо, що це ті чинники, що людина сама може контролювати.
Згідно зі статистикою, люди з надмірною масою тіла в 4 рази частіше хворіють на гіпертонічну хворобу. Тому збалансований раціон грає найважливішу роль в профілактиці захворювання.
Дієти з великим вмістом кухонної солі, недостатнє споживання фруктів і овочів в раціоні, високоенергетичні дієти, а також дієти з високим вмістом жиру, особливо насичених жирних кислот і транс жирів провокують гіпертонічну хворобу і серцево – судинні захворювання в цілому.
Існує багато досліджень, які вказують на зв’язок між вживанням продуктів, що містять калій і гіпертонічною хворобою. Доведений сильнаий зворотний зв’язок між вживанням калію і показниками артеріального тиску. Рекомендації ВООЗ вказують на потребу запровадження даного елемента саме через вживання його натуральних джерел: овочів, фруктів, молочних продуктів і горіхів
Кальцій також бере участь в регуляції артеріального тиску. Достатнє вживання кальцію в дієті в деякій мірі може навіть обмежувати шкідливий вплив солі на організм. Зловживання алкоголем також несприятливо впливає на артеріальний тиск. Люди, які не вживають алкоголь взагалі або вживають рідко і в малих кількостях, в 2 рази рідше хворіють на артеріальну гіпертензію.
Для профілактики гіпертонічної хвороби в першу чергу необхідно:
дієта спрямована на зниження маси тіла (у людей з надмірною масою)
обмеження простих вуглеводів, в тому числі і солодких напоїв
зменшення вживання насичених жирів і транс жирів
При виникненні проблеми, не варто займатися самолікуванням. Наша порада – звертайтеся до фахівців. Спробуйте спочатку змінити спосіб життя, налагодити своє харчування, перш ніж починати прийом лікарських препаратів на постійній основі.
Ваше здоров’я – це наше завдання!