Бронхіальна астма 
Бронхіальна астма – хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, що проявляється гіперактивністю бронхів у вигляді нападів задухи, переважно в нічні та ранкові години, з утрудненим видихом, часто супроводжується дистанційними хрипами, задишкою і кашлем.
Останнім часом бронхіальна астма стає дуже поширеним хронічним захворюванням серед дітей. По всьому світу на бронхіальну астму страждають від 4 до 10% населення.
В даний момент повністю вилікувати астму неможливо, проте сучасні методи діагностики і лікування, дозволяють її контролювати вельми успішно. При своєчасній діагностиці хвороби і правильному підході до лікування люди з астмою живуть повноцінним життям, з мінімальними проявами симптомів хвороби.
Правильне харчування та здоровий спосіб життя грає не останню роль, разом з медикаментозною терапією в процесі лікування астми.
Дієтичні рекомендації при бронхіальній астмі
Якщо у астматика відсутні непереносимості окремих продуктів харчування, то фахівці рекомендують фізіологічно повноцінне харчування.
Однак з урахуванням обмежень, таких як:
- міцні м’ясні і грибні бульйони
- гострі і солоні продукти
- прянощі і приправи
- кухонна сіль
- легкозасвоювані вуглеводи (шоколад, цукор, мед і т.п.)
Зменшити запальні процеси в слизовій оболонці дихальних шляхів і гіперреактивності бронхів, які лежать в основі астми, можна. Для цього доповнюйте дієту харчовими добавками, які містять омега-3 жирні кислоти, магній, марганець, вітамін С.
Численні дослідження доказують протизапальний вплив риб’ячого жиру при бронхіальній астмі. Адже збільшення поширеності бронхіальної астми за останні двадцять років пов’язують зі зниженням споживання жирів тваринного походження і збільшенням використання маргарину і рослинних олій.
Так само доведено, що збалансоване надходження з їжею магнію сприяє поліпшенню багатьох симптомів бронхіальної астми.
Ще зниження надходження з їжею марганцю і вітаміну С супроводжується збільшенням ризику бронхіальної реактивності більш, ніж в 5 разів!
Таким чином, правильне харчування надає модулюючий вплив на захворюваність і перебіг бронхіальної астми.
Рекомендуємо вживати в їжу:
- нежирне м’ясо,
- кисломолочні продукти,
- крупи, рис,
- макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб,
- рослинні олії (соняшникову, оливкову, кукурудзяну)
- зварені круто яйця.
Залежно від виду бронхіальної астми, в раціон потрібно включати овочі і фрукти:
- картопля,
- морква,
- гарбуз,
- кабачки,
- буряк,
- зелень,
- фрукти (крім цитрусових),
- різні чаї,
- соки