ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Гострий гепатит може мати інфекційне або токсико-алергічне походження. Внаслідок ураження клітин печінки істотно змінюються її функції і обмін речовин.

Лікувальне харчування забезпечує поліпшення функції печінки, нормалізує обмін речовин, стимулює відновлювальні процеси.

Їжа повинна бути багата на білки (100-110 г) і ліпотропні речовини (холін, метіонін).

Перевагу краще віддати рослинним оліям (соняшникова, кукурудзяна, оливкова і т.п.), оскільки в них є ненасичені жирні кислоти. З тваринних жирів дозволяється вершкове масло, а решта жирів слід різко обмежити.

Раціон збагачують легкозасвоюваними вуглеводами (цукор, мед, варення і т.д.). Не менш важливо приймати вітаміни (ретинол, вітаміни групи В) або харчуватися продуктами, що їх містять. Вітаміни сприяють відновленню функцій печінки. Кількість рідини не обмежують. Рекомендується пити фруктові, ягідні та овочеві соки, компоти, киселі, слабкий солодкий чай з варенням або медом, відвар шипшини.

 

Забороняється:

  • алкоголь,
  • шоколад, какао,
  • здобне тісто,
  • щавель, шпинат,
  • жирні м’ясо та риба,
  • бульйони м’ясні і рибні, грибні відвари,
  • жирні креми,
  • смажені страви, копченості, консерви,
  • маринади, соління, гострі страви і приправи (оцет, гірчиця, цибуля , часник),
  • морозиво та ін.
  • холодні страви і напої.

Харчуватися необхідно 5-6 разів на день. Це активізує жовчовиділення, запобігає застою жовчі в печінці.

Приклад меню при гострому перебігу захворювання

Сніданок: омлет білковий паровий, гречана молочна протерта каша, чай з молоком, хліб з маслом.

Обід: суп перловий з овочами вегетаріанський протертий, фрикадельки м’ясні парові з молочним соусом, пюре картопляне з рослинним маслом, кисіль з фруктового соку.

Полудень: печені яблука.

Вечеря: суфле сирне парове, чай, хліб з маслом.

Перед сном: кисіль з фруктового соку.

Протягом усього дня норми: хліб житній – 200 г, масло вершкове – 60 г, цукор – 25 г.

При затяжному процесі захворювання і в тяжких випадках бажано раз на 7-10 днів проводити розвантажувальні дні (цукровий, сирний, рисово-компотний). Це забезпечує функціональне розвантаження печінки, сприяє виведенню шлаків з організму і покращує загальне самопочуття.

Після поліпшення самопочуття можна перейти на менш щадну дієту.

Прикладменю

Сніданок: суфле сирне, запечене в сметані, каша рисова молочна, чай з молоком, хліб з маслом.

Обід: суп молочний, голубці, фаршировані відвареним м’ясом з рослинним маслом, желе з яблучного соку, житній хліб.

Полудень: чай, хліб з маслом.

Вечеря: гречана каша, чай, хліб з маслом.

На ніч: стакан кефіру.

Протягом усього дня норма: хліб пшеничний черствий – 200 г, хліб житній черствий – 200 г, масло вершкове – 80 г, цукор – 50 г.

У зв’язку з повільним відновленням функцій печінки, цієї дієти необхідно дотримуватися протягом 4-6 місяців.

Міцного Вам здоров’я!

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: