ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Інфаркт міокарда – серцево-судинне захворювання, проте стан судин і тканин серця безпосередньо залежать від харчування. Жирна, пересолена їжа, нестача вітамінів і корисних мінералів позначається на здоров’ї пацієнта. Саме тому дуже важлива дієта після інфаркту міокарда. Підійдіть до дотримання раціону з великою ретельністю, оскільки правильно підібране харчування дуже важливо при відновленні здоров’я після нападу.

Серед інших чинників потрібно враховувати стать пацієнта. Жінкам потрібно знижувати показники цукру, а чоловікам – холестерину. Після перенесеного інфаркту міокарда будь-якій людині потрібна найпотужніша психологічна підтримка, так само як і суттєва зміна всього ритму і способу життя. Напевно, саме тому в сучасній медицині таку велику увагу намагаються приділяти реабілітації постінфарктних хворих.

Повноцінна реабілітація необхідна як для відновлення всіх життєвих функцій, так і для реалізації можливостей колишньої активності. Крім того реабілітація важлива для максимального зниження ризиків розвитку повторних серцевих нападів.

В цілому, в дієті при інфаркті міокарда виділяють такі етапи:

  • гострий період (перший і другий тиждень);
  • підгострий період (третій тиждень);
  • дні рубцювання.

Далі про все детальніше, і по порядку

Кілька основних напрямків реабілітаційної роботи, які включають:

  • істотне зниження ваги, звичайно тільки в тому випадку якщо в дійсності є деякий надлишок маси тіла;
  • постійне дотримання принципів правильного дієтичного харчування;
  • помірна, але і не мала фізична активність пацієнта; п
  • остійне попередження стресових ситуацій і недопущення синдрому хронічної втоми;
  • практично постійний контроль над показниками артеріального тиску,
  • контроль над рівнем глюкози в крові хворого і рівнем холестерину в крові.

Фізичні навантаження після інфаркту міокарда

Важливо розуміти, що фізична активність, так само як і правильне харчування необхідна абсолютно кожній людині, і в тому числі людині, яка перенесла інфаркт. Однак якщо говорити про фізичні навантаження зауважимо, що такі у пацієнтів із захворюваннями серця, повинні  наростати строго поступово.

Як правило, починати робити будь-які фізичні вправи після інфаркту міокарда слід тільки під контролем лікарів і тільки в стаціонарі. Людям, які перенесли інфаркт, первинно пропонується тільки ходити, причому досить спокійно і відносно повільно, для початку не більше ніж протягом п’яти або десяти хвилин. Крім того при такій ходьбі лікар зобов’язаний уважно стежити за показниками тиску пацієнта і за його пульсом. Далі подібні прогулянки можна поступово почати збільшувати і до терміну півтора місяців реабілітаційного періоду подібні навантаження можуть досягати вже півгодини.

Трохи пізніше до комплексу фізичних вправ додаються інші методики, спрямовані виключно на зміцнення або підвищення витривалості хворого серця, а так само на збагачення серця киснем. До подібних вправ відносяться звичайне плавання, можливо їзда на велосипеді, а так само проста ходьба, як на повітрі, так і на біговій доріжці.

Що стосується дієтичного харчування, то таке має бути досить низькокалорійним і головне спрямованим на істотне зниження ваги. Проте, харчування має бути повноцінним і збалансованим, щоб зуміти забезпечити пацієнту повне відновлення міокарда та інших серцевих оболонок.

При такому харчуванні потрібно в значній мірі обмежити щоденний вжиток солі, вживання жирної їжі, а так само скоротити обсяги споживаної рідини. Досить часто при такій дієті пацієнтам призначають стандартний прийом всередину певних вітамінних препаратів або їх комплексів.

Рекомендована медиками дієта після інфаркту має три окремих етапи:

Перший етап – це час дієти в гострому періоді (часовий проміжок, що становить перший тиждень після перенесеного інфаркту). В цьому періоді хворий повинен їсти не менше шести разів на добу, але досить помірними порціями.

У раціон такого хворого входить тільки

  • нежирна яловичина,
  • звичайні сухарі,
  • можливо відварна курка або ж нежирна риба.

В даний момент допустимо вживання будь-яких кисломолочних продуктів з невисокою жирніст,. омлет, приготовлений на пару, практично будь-які каші, а так само овочеві бажано протерті супи.

Обов’язково слід відмовитися (причому повністю)

  • від будь-якої навіть домашньої випічки,
  • від копченостей,
  • від будь-яких твердих сирів,
  • звичайно ж, від шоколаду,
  • міцної кави
  • і будь-якого алкоголю.

Другий етап – це час підгострого періоду (часовий проміжок – дві або три тижні після перенесеного інфаркту). В даний час дієта стає менш суворою. Уже дозволяються різні не протерті страви, хоча, так само як і раніше абсолютно без солі. Звичайно ж, харчування в даному часовому проміжку, як і раніше має залишатися дробовим, їсти слід зовсім невеликими порціями і не менше п’яти разів за день.

Третій етап – це так званий період рубцювання. Це період, який починається приблизно з четвертого тижня після перенесеного екстреного стану інфаркту. В цей час пацієнтові призначається досить низькокалорійне дієтичне харчування з істотним обмеженням рідини, що вживається в день. При такому харчуванні слід випивати не більше одного літра рідини за добу, а вживання солі обмежена трьома максимум п’ятьма грамами в день.

Загальні правила для готування страв після інфаркту:

  • споживання жирів слід знизити до мінімуму, хоча і не потрібно повністю виключати їх з раціону;
  • додати в харчування після інфаркту міокарда більше морепродуктів, будь то риба, креветки, мідії та інше;
  • при готуванні використовувати тільки рослинні олії (краще всього оливкову);
  • збільшити споживання клітковини – фруктів і овочів;
  • повністю виключити масло вершкове з процесу готування;
  • уникати рецептів страв з вмістом холестерину;
  • зменшити споживання солі і жирних кислот

Сухофрукти після інфаркту міокарда

Настійно рекомендується в цей період вживати курагу, і інші сухофрукти, скажімо родзинки або чорнослив. Це важливо, оскільки саме сухофрукти здатні насичувати організм пацієнта який переніс інфаркт калієм, так гостро необхідним для нормалізації роботи серця. Важливо на цьому етапі вживати в їжу морепродукти, які будуть багаті йодом. Коли три періоди відновлення після інфаркту минули, хворому, щоб уникнути рецидивів, так само слід харчуватися, дотримуючись певних правил.

Дієтичне постреабілітаційне харчування після перенесеного інфаркту міокарда слід починати з істотного зменшення розміру порцій. Наприклад, можна просто замінити ваші тарілки, на трохи більш дрібні, і з меншим діаметром. Адже на тарілках мають великий розмір обсяг приготовленої до вживання їжі, здається значно менше. І візуально здається, що вам цієї порції не наїстися.

Пам’ятайте, маючи надлишкову вагу, ви піддаєте ваше серце серйозним випробуванням, пов’язаним зі значними навантаженнями, таким чином, серцю доводиться щомиті перекачувати більше крові для нормального забезпечення кровопостачання наявної в надлишку жирової тканини.

Важливо постійно стежити за вагою!

Як правило, у людей з надлишком маси тіла неминуче можуть виникати проблеми з підвищеним артеріальним тиском, і може розвиватися цукровий діабет. А ось порушення засвоєння одержуваної глюкози так само як і цукровий діабет можуть призводити до погіршення основних фізіологічних властивостей гемоглобіну (того самого білка, який переносить кисень) в крові. Як результат серце повної людини буде відчувати додаткове нікому не потрібне кисневе голодування.

Період реабілітації пройшов успішно і пацієнт може подумати що тепер-то, нарешті, можна дозволити собі розслабитися. На жаль це не зовсім так. Людина, яка одного разу перенесла інфаркт назавжди потрапляє в групу ризику розвитку рецидивів. І це означає, що правильного дієтичного харчування важливо дотримуватися постійно. Однак це зовсім не означає, що ніколи більше пацієнт не буде їсти смачно. Дієтичне харчування після реабілітації інфаркту може бути і смачним і корисним. Важливо тільки навчитися дотримуватися кількох простих правил.

Принципи дієтичного харчування після інфаркту, яких потрібно дотримуватися все подальше життя

Важливо їсти якомога більшу кількість фруктів і овочів Правильне дієтичне харчування після перенесеного інфаркту міокарда має містити в собі як сирі, так і варені або печені фрукти і овочі. Важливо вживати овочі, приготовані на пару або грилі. Однак треба уникати вживання пересмажених овочів, будь-яких консервованих фруктів або овочів в розсолі або сиропі, а так же овочів приготованих в вершковому соусі.

Слід вживати якомога більше безцінної за своїми властивостями клітковини.  Важливо знати, що клітковина не здатна перетравлюватися і всмоктуватися безпосередньо шлунково-кишковим трактом. І в той же час саме клітковина має безліч неймовірно корисних властивостей і якостей. Клітковина прекрасний природний сорбент. Вона ж допомагає фізіологічно нормальній роботі нашого кишківника, вона ж уповільнює в рази всмоктування небезпечних жирів, вона ж здатна створювати повне і беззастережне відчуття ситості людині.

Нагадаємо, що досить велика кількість корисної клітковини сьогодні міститься в простому хлібі з муки виключно грубого помелу, в багатьох цільний (не мелених і не оброблених іншим чином) крупах. А так же в будь-яких овочах, і звичайно фруктах (ну, крім фруктів найсолодших, таких як банан, як виноград, або фініки).

Бажано вживати менше білка, хоча і не виключати такої з раціону

Бажано після перенесеного інфаркту міокарда намагатися не перевантажувати своє дієтичне харчування надмірною кількістю нехай навіть корисних білків. Скажімо так, добову потребу будь-якого організму в білках, практично повністю може забезпечити 400 грам творогу, або не жирної риби, або будь-якого нежирного м’яса. Важливо постаратися цілком і повністю виключити зі свого повсякденного раціону будь-які ковбасні вироби, так само як і будь-які консерви.

Як правило, ці продукти містять в собі занадто велику кількість не завжди корисних жирів, тієї ж солі, і значно більш небезпечних, ніж жир або сіль консервантів та інших хімічних добавок. буквально всі ці компоненти здатні вкрай негативно впливати на нормальний обмін речовин в організмі, на загальний стан, як вашого серця, так і ваших сусідів.

Важливо зменшити надходження в організм холестерину

Необхідно істотно зменшите кількість вживаних продуктів, які містять в собі занадто велику кількість небезпечного холестерину. Відзначимо, що найбільше небезпечного холестерину міститься саме в різних субпродуктах (а це, перш за все серце, язик і печінка, будь-які інші тельбухи і особливо – мізки). Великий вміст холестерину в ікрі лососевих або осетрових риб, а так само в яєчному жовтку, в простому вершковому маслі, звичайно ж, в жирних морепродуктах, і будь-яких жирних сортах м’яса. напевно, лідер за вмістом холестерину – це улюблене багатьма свиняче сало, споживання якого так само доведеться обмежувати.

А ось мало холестерину у всіх рослинних оліях, практично у всіх знежирених молочних або кисломолочних продуктах, в нежирної риби, в будь-якому білому м’ясі нежирної індички або курки. Ну і, звичайно ж, абсолютно відсутній небезпечний холестерин в будь-яких овочах, в будь-яких фруктах або в ароматних ягодах.

Важливо максимально зменшити споживання солі

Як і відразу після інфаркту, так і в реабілітаційному періоді, зараз, коли ви практично забули про небезпеку інфаркту важливо максимально знизити кількість споживаної солі в дієтичному раціоні. В принципі, при будь-яких захворюваннях серця надмірне вживання солі призводить до негативних наслідків.

Перш за все, сіль призводить до різкого підвищення показників артеріального тиску, а так само до інших не менше неприємних ускладнень. Коли пацієнт після інфаркту вживає з їжею надмірну кількість солі, тим самим він істотно знижує ефективність вживаних лікарських препаратів, а все, тому що сіль як уже було сказано, сприяє істотній затримці рідини в організмі, тим самим значно збільшуючи реальне навантаження на ваше серце.

Ну і, звичайно ж, неймовірно важлива для людей, які перенесли інфаркт, повноцінна психологічна підтримка рідних і близьких, а іноді і професіоналів. Адже таким людям буває зовсім непросто повністю повернутися до колишнього нормального життя.

Харчування після інфаркту міокарда

Дієта після інфаркту міокарда забороняє включати в раціон наступний ряд продуктів:

  • продукти, що містять велику кількість холестерину: субпродукти, жовтки яєць і т.д .;
  • м’ясо, птиця і риба жирних сортів,
  • ковбаси і сало;
  • кава і чай міцного заварювання;
  • копченості та соління;
  • гострі приправи;
  • алкоголь;
  • гірчиця;
  • хрін.

Якщо хворий страждає також від великої кількості зайвої ваги, то в його раціоні також слід скоротити споживання

  • солодощів,
  • хліба і борошняних виробів.

Список дозволених до вживання продуктів:

  • фрукти, ягоди та овочі (дуже важливо включати в раціон капусту, особливо кольорову);
  • 150 грам в день птиці, риби або м’яса невеликої жирності;
  • молочні продукти (твердий сир, творог і т.д.) і молоко;
  • два рази на тиждень по 20 грам чорної малосольной ікри;
  • відвар з висівок з використанням меду або соку лимона;
  • сметанні і молочні соуси на овочевому відварі;
  • родзинки, чорнослив, інжир, курага і урюк;
  • крупи: пріоритет за гречкою і вівсянкою;
  • киселі, муси, компоти, желе і джеми;
  • соки з овочів, ягід і фруктів;
  • чай ​​з лимоном або молоком;
  • раз в день яєчний білок;
  • 20-25 мл в день рослинної олії;
  • несолоне топлене вершкове масло;
  • м’ясні та рибні міцні бульйони;
  • макаронні вироби;
  • оселедець вимочений;
  • морепродукти;
  • хліб чорний;
  • соя і квасоля;
  • зелень;
  • горіхи.

Дієта після інфаркту міокарда спрямована на створення сприятливих умов для функціонування серцево-судинної системи. За допомогою даної дієти досягається зміцнення серцевого м’яза і посилюється процес виведення недоокислених обмінних продуктів, тому дотримуватися наведені рекомендації дуже важливо

Приклад меню на день

  • Сніданок. 30 г сиру, 150 г гречаної каші, 180 мл чаю з молоком.
  • 2-й сніданок. 150 г творогу з молоком, 180 г відвару шипшини.
  • Обід. 250 мл вівсяного супу з овочами, 100 г вареної курки, 150 г буряка, тушкованої в молочному соусі, 100 г свіжих яблук.
  • Вечеря. 85 г відвареної риби, 150 г картопляного пюре, 180 мл чаю з лимоном.
  • На ніч. 180 мл кефіру.

Дієта після інфаркту міокарда дуже важлива, але не менш важливою є турбота близьких, спокій і спокійна атмосфера. Намагайтеся уникати стресів, не нервуйте, більше гуляйте на свіжому повітрі.

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: