Все більше і більше людей в Світі страждають на різного роду алергії і непереносимості продуктів, такі як непереносимість глютену, непереносимість козеїну, непереносимість лактози і тому подібні. Сьогодні поговоримо про чутливість до глютену.
Чутливість до глютену і пшениці – це неалергічний функціональний розлад, викликаний непереносимістю глютену.
Глютен – це білок, що міститься в продуктах харчування, в складі яких є такі глютеновмісні зернові культури: пшениця, жито, спельта, ячмінь, овес (є види без глютену), камут, тритикале.
Непереносимість глютену часто обумовлена спадковими факторами, проте велику роль відіграє робота імунної системи, наявність інфекцій та дотримання певного раціону харчування.
Симптоми чутливості до глютену і пшениці
- болі в животі
- нудота і блювота
- здуття
- відчуття переповнення шлунку
- запор та діарея
- втома
- оніміння рук і ніг
- м’язові судоми і біль в суглобах г
- оловний біль, нездужання
- занепад сил, сплутаність свідомості, запаморочення
- екзема
- почервоніння або припухлість язика
Практично всі з перерахованих вище симптомів характерні і для багатьох інших захворювань і тому в більшості випадків чутливість до глютену залишається не діагностованою і як слідство не піддається лікуванню.
Діагноз «чутливість до глютену і пшениці» вважається підтвердженим в тому випадку, якщо після початку дотримання безглютенової дієти стан пацієнта значно поліпшується, а потім знову погіршується при поновленні споживання глютеновмічної їжі.
Безглютенова дієта
Спочатку безглютеновая дієта була розроблена для людей які страждають аутоімунним захворюванням – непереносимістю глютену. Однак поступово дієта стала набирати все більшої популярності. І тип безглютенового харчування зайняв своє місце в раціонах харчування при схудненні.
Безглютеновая дієта плюси
Відсутність глютенів в харчуванні дозволяє зняти навантаження на кишківник, поліпшити його мікрофлору і нормалізувати обмінні процеси. При алергії на глютен часто спостерігаються неприємні відчуття в животі, метеоризм, головний біль. Відсутність клейковини в харчуванні допоможе поліпшити самопочуття. Іноді безглютенові дієти призначають маленьким дітям через кольоки і газоутворення.
Мінуси безглютенової дієти
У більшість готових продуктів без глютенів додають синтетичні замінники, досить шкідливі для організму. Варто уважно вивчати склад.
Продукти без глютену зазвичай дорожче аналогічних.
Безглютеновая дієта може важко переноситися психологічно: стомлює постійна необхідність уважно вивчати склад навіть самих звичних продуктів.
Виняток багатьох продуктів призводить до нестачі деяких вітамінів, які потрібно обов’язково поповнювати.
Так як же і чим харчуватися?
Виключіть з раціону всі продукти, що містять в своєму складі глютен.
Ретельно вивчайте склад покупних продуктів на предмет наявності глютену.
З обережністю ставтеся до пакетованих чаїв, розчинної кави, морозива і йогуртам – там теж може міститися глютен.
Зверніться за консультацією до фахівця (дієтологи зможуть розробити індивідуальний раціон і допоможуть розібратися у великій кількості продуктів).
Заборонені продукти:
- Зернові та їх похідні (квас, пиво, патока …)
- Борошняні вироби, макарони, багато солодощів
- Соуси по типу майонезу, бульйонні кубики.
- Консерви і напівфабрикати: сардельки, сосиски, ковбаси, крабові палички, консерви овочеві та м’ясні.
Дозволені продукти:
- Гречка, кукурудза, пшоно, рис, льон
- Квасолеве, соєве борошно, амарантовове борошно
- М’ясо риба,
- Сир, молоко
- Оливкова олія, вершкове масло
- Овочі, фрукти, свіжі соки
- Всі види горіхів (мигдаль, фундук, волоський горіх, фісташки, арахіс)
- Тельбухи
- Картопля сухофрукти
Приклад харчування на 4 дні
1 день | 2 день |
|
|
3 день | 4 день |
|
|
БОНУС: Рецепт сирників без глютену
![]() | Інгредієнти:
| Приготування:
|
Якщо у Вас виникають харчові алергії, непереносимості і чутливість до продуктів, обов’язково зверніться до фахівців по харчуванню, для складання індивідуального раціону.
Ваше здоров’я – наша турбота!

valya