ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Все більше і більше людей в Світі страждають на різного роду алергії і непереносимості продуктів, такі як непереносимість глютену, непереносимість козеїну, непереносимість лактози і тому подібні. Сьогодні поговоримо про чутливість до глютену.

Чутливість до глютену і пшениці – це неалергічний функціональний розлад, викликаний непереносимістю глютену.

Глютен – це білок, що міститься в продуктах харчування, в складі яких є такі глютеновмісні зернові культури: пшениця, жито, спельта, ячмінь, овес (є види без глютену), камут, тритикале.

Непереносимість глютену часто обумовлена ​​спадковими факторами, проте велику роль відіграє робота імунної системи, наявність інфекцій та дотримання певного раціону харчування.

Симптоми чутливості до глютену і пшениці

  • болі в животі
  • нудота і блювота
  • здуття
  • відчуття переповнення шлунку
  • запор та діарея
  • втома
  • оніміння рук і ніг
  • м’язові судоми і біль в суглобах г
  • оловний біль, нездужання
  • занепад сил, сплутаність свідомості, запаморочення
  • екзема
  • почервоніння або припухлість язика

Практично всі з перерахованих вище симптомів характерні і для багатьох інших захворювань і тому в більшості випадків чутливість до глютену залишається не діагностованою і як слідство не піддається лікуванню.

Діагноз «чутливість до глютену і пшениці» вважається підтвердженим в тому випадку, якщо після початку дотримання безглютенової дієти стан пацієнта значно поліпшується, а потім знову погіршується при поновленні споживання глютеновмічної їжі.

Безглютенова дієта

Спочатку безглютеновая дієта була розроблена для людей які страждають аутоімунним захворюванням – непереносимістю глютену. Однак поступово дієта стала набирати все більшої популярності. І тип безглютенового харчування зайняв своє місце в раціонах харчування при схудненні.

Безглютеновая дієта плюси

Відсутність глютенів в харчуванні дозволяє зняти навантаження на кишківник, поліпшити його мікрофлору і нормалізувати обмінні процеси. При алергії на глютен часто спостерігаються неприємні відчуття в животі, метеоризм, головний біль. Відсутність клейковини в харчуванні допоможе поліпшити самопочуття. Іноді безглютенові дієти призначають маленьким дітям через кольоки і газоутворення.

Мінуси безглютенової дієти

  • У більшість готових продуктів без глютенів додають синтетичні замінники, досить шкідливі для організму. Варто уважно вивчати склад.

  • Продукти без глютену зазвичай дорожче аналогічних.

  • Безглютеновая дієта може важко переноситися психологічно: стомлює постійна необхідність уважно вивчати склад навіть самих звичних продуктів.

  • Виняток багатьох продуктів призводить до нестачі деяких вітамінів, які потрібно обов’язково поповнювати.

Так як же і чим харчуватися?

  • Виключіть з раціону всі продукти, що містять в своєму складі глютен.

  • Ретельно вивчайте склад покупних продуктів на предмет наявності глютену.

  • З обережністю ставтеся до пакетованих чаїв, розчинної кави, морозива і йогуртам – там теж може міститися глютен.

  • Зверніться за консультацією до фахівця (дієтологи зможуть розробити індивідуальний раціон і допоможуть розібратися у великій кількості продуктів).

Заборонені продукти:

  • Зернові та їх похідні (квас, пиво, патока …)
  • Борошняні вироби, макарони, багато солодощів
  • Соуси по типу майонезу, бульйонні кубики.
  • Консерви і напівфабрикати: сардельки, сосиски, ковбаси, крабові палички, консерви овочеві та м’ясні.

Дозволені продукти:

  • Гречка, кукурудза, пшоно, рис, льон
  • Квасолеве, соєве борошно, амарантовове борошно
  • М’ясо риба,
  • Сир, молоко
  • Оливкова олія, вершкове масло
  • Овочі, фрукти, свіжі соки
  • Всі види горіхів (мигдаль, фундук, волоський горіх, фісташки, арахіс)
  • Тельбухи
  • Картопля сухофрукти

Приклад харчування на 4 дні

1 день2 день
  • Сніданок: каша з кукурудзяної крупи з курагою

  • 2-й сніданок: йогурт натуральний без добавок

  • Обід: тушкована яловичина або телятина, відварений рис
  • Полуденок: кефір без добавок знежирений
  • Вечеря: овочевий салат, котлета куряча парова
  • Сніданок: рисова каша, огірок
  • 2-й сніданок: творог не жирний, банан
  • Обід: суп з фрикадельками і цвітною капустою
  • Полуденок: кефір без добавок знежирений
  • Вечеря: розсипчаста гречка, відварна куряча грудка, салат овочевий
3 день4 день
  • Сніданок: пшоняна каша, салат овочевий
  • 2-й сніданок: яблуко
  • Обід: омлет, рисовий хлібець із сиром, курячий бульйон
  • Полуденок: кефір без добавок знежирений
  • Вечеря: нежирний творог, ягоди
  • Сніданок: пшоняна каша, котлета парова, помідор
  • 2-й сніданок: смузі з йогурту і фруктів
  • Обід: відварна біла риба, картопляне пюре, огірок
  • Полуденок: сир твердий, чай
  • Вечеря: рисові хлібці, фруктовий салат

 

БОНУС: Рецепт сирників без глютену

    Інгредієнти:

  • 500 г творогу
  • білок двох яєць
  • 3 ст. л. рисової муки
  • 2-3 ст. л. цукру
  • дрібка солі
  • рослинна олія

 Приготування:

  • З’єднуємо в мисці творог, білок, цукор і сіль.
  • Додаємо борошно і добре перемішуємо.
  • Ліпимо сирники і обвалюемо їх у борошні.
  • Смажимо на рослинній олії з двох боків до золотистого.
  • Подаємо холодними з варенням або медом.

 

Якщо у Вас виникають харчові алергії, непереносимості і чутливість до продуктів, обов’язково зверніться до фахівців по харчуванню, для складання індивідуального раціону.

Ваше здоров’я – наша турбота!

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Для відправки форми виберіть колір: