ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Білий рис VS Коричневий рис

Одним з найпоширеніших прийомів при правильному харчуванні для багатьох є заміна білого рису на коричневий. Однак, чи є в цих сортах рису суттєва різниця?

Білий рис

Харчова цінність:

  • 130 кКал на 100 г
  • Ж-0,3 г
  • В-28 г
  • Б-2,7 г
  • клітковина 0,4 г.

Коричневий рис

Харчова цінність:

  • 111 кКал на 100г
  • Ж-0,9 г
  • В-23 г
  • Б-2,6 г
  • клітковина 1,8 г.

І так, всього близько 20 кКалорій і не так багато у вигляді білків, вуглеводів і жирів. Але, коричневий рис має більш високий вміст клітковини (1,8 г проти 0,4 г) і більш низький глікемічний індекс.

Коричневий рис – плюси

  • Більш низький глікемічний індекс коричневого рису означає, що він повільніше підвищує рівень цукру в крові, ніж білий рис.

  • Більш високий вміст клітковини означає, що вона перетравлюється повільніше, отже, ви відчуваєте себе ситим довше. Коричневий рис може бути кращим вибором, коли людині потрібно дотримуватися дієти з високим вмістом клітковини. Клітковина корисна для контролю рівня холестерину в крові і підтримки маси тіла. Вона також може полегшити запори.

Деякі люди вважають за краще смак і текстуру білого рису, адже коричневий рис більш жорсткий, в незалежності від тривалості приготування. Ми б сказали, що кращий варіант – це той, який ви любите або той, для вживання якого у Вас немає протипоказань. Адже кожен вид корисний, а так само протипоказаний по своєму:

  • Наприклад, білий рис рекомендується жінкам під час вагітності або годування груддю через вміст в ньому фолієвої кислоти.
  • Білий рис містить менше клітковини, тому він – кращий вибір, при необхідності дієти з низьким вмістом клітковини, наприклад, при деяких захворюваннях кишківника.

Підсумок: Обидва види рису є відмінними джерелами вуглеводів і дійсно вписуються в здоровий раціон!

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Для відправки форми виберіть колір: