Білий рис VS Коричневий рис
Одним з найпоширеніших прийомів при правильному харчуванні для багатьох є заміна білого рису на коричневий. Однак, чи є в цих сортах рису суттєва різниця?
Білий рис
Харчова цінність:
- 130 кКал на 100 г
- Ж-0,3 г
- В-28 г
- Б-2,7 г
- клітковина 0,4 г.
Коричневий рис
Харчова цінність:
- 111 кКал на 100г
- Ж-0,9 г
- В-23 г
- Б-2,6 г
- клітковина 1,8 г.
І так, всього близько 20 кКалорій і не так багато у вигляді білків, вуглеводів і жирів. Але, коричневий рис має більш високий вміст клітковини (1,8 г проти 0,4 г) і більш низький глікемічний індекс.
Коричневий рис – плюси
Більш низький глікемічний індекс коричневого рису означає, що він повільніше підвищує рівень цукру в крові, ніж білий рис.
Більш високий вміст клітковини означає, що вона перетравлюється повільніше, отже, ви відчуваєте себе ситим довше. Коричневий рис може бути кращим вибором, коли людині потрібно дотримуватися дієти з високим вмістом клітковини. Клітковина корисна для контролю рівня холестерину в крові і підтримки маси тіла. Вона також може полегшити запори.
Деякі люди вважають за краще смак і текстуру білого рису, адже коричневий рис більш жорсткий, в незалежності від тривалості приготування. Ми б сказали, що кращий варіант – це той, який ви любите або той, для вживання якого у Вас немає протипоказань. Адже кожен вид корисний, а так само протипоказаний по своєму:
- Наприклад, білий рис рекомендується жінкам під час вагітності або годування груддю через вміст в ньому фолієвої кислоти.
- Білий рис містить менше клітковини, тому він – кращий вибір, при необхідності дієти з низьким вмістом клітковини, наприклад, при деяких захворюваннях кишківника.
Підсумок: Обидва види рису є відмінними джерелами вуглеводів і дійсно вписуються в здоровий раціон!