ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79

Щоб провести аналіз питного йогурту, ми взяли вибірково кілька позицій цієї продукції різних торгових марок, популярних у нас в країні.
питьевой йогурт

Прилавки супермаркетів наповнені різноманітною кисломолочної продукцією, серед якої не останнє місце за популярністю займають йогурти – класичні, біфідо-, з різноманітними наповнювачами і без них.

Який же вибрати? Які критерії потрібно враховувати при покупці такого корисного дієтичного продукту (або не зовсім дієтичного)? Сьогодні ми проведемо невеличкий аналіз питного йогурту, щоб розібратися, який же з них буде дійсно корисним для нашого організму.

Аналіз питного йогурту 1,5% жиру «Біла лінія» з наповнювачем фруктовим пастеризованим «Полуниця»

Склад: Молоко коров’яче незбиране, молоко коров’яче знежирене, наповнювач фруктовий пастеризований «Полуниця» не менше 10% (цукор, полуниця, стабілізатор модифікований кукурудзяний крохмаль, ароматизатори полуниці, концентрований сік моркви, натуральний барвник кармін; регулятори кислотності: лимонна кислота, цитрат нар) , цукор, стабілізаційна система (модифікований кукурудзяний крохмаль, желатин, гуарова камедь), закваска чистих культур молочнокислих бактерій Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.

Харчові додатки: E120, E330, E412.

Енергетична цінність на 100 г продукту (калорійність), ккал: 76.7 ккал

Харчова цінність (білки, жири, вуглеводи), г: 2.6 г, 1.5 г, 13.2 м

Термін і умови зберігання: Зберігати при температурі (4 ± 2) ° С в герметично закритій тарі.

 

Біфідойогурт питної «Активіа» з біфідобактеріями Actiregularis класичний 1,5% жиру

Склад: Молоко знежирене, вершки, молоко сухе знежирене, крохмаль кукурудзяний, закваски чистих культур молочнокислих мікроорганізмів для біфідойогурт.

Харчові додатки: Продукт не містить харчових Е-добавок

Енергетична цінність на 100 г продукту (калорійність), ккал: 45 ккал

Харчова цінність (білки, жири, вуглеводи), г: 3.1 г, 1.5 г, 4.9 м

Термін і умови зберігання: Термін придатності не більше 30 діб. Зберігати при температурі (4 ± 2) ° С і відносній вологості не більше 80% в герметично закритій упаковці.

Аналіз питного йогурту з соком полуниці «Фреш» 1,4% жирності

Склад: Відновлене молоко сухе знежирене, молоко знежирене, фруктовий наповнювач пастеризований «полуниця» (15,0%) (цукор, концентрований сік полуниці, полуничне пюре, стабілізатор пектин, ароматизатори полуниці, регулятор кислотності лимонна кислота, натуральний барвник кармін, регулятор кислотності цитрат натрію), вершки, цукор, йогуртную закваска.

Харчові додатки: E440, E330, E120, E331.

Енергетична цінність на 100 г продукту (калорійність), ккал: 71.8 ккал

Харчова цінність (білки, жири, вуглеводи), г: 2.5 г, 1.4 г, 12.3 м

Термін і умови зберігання: Зберігати при температурі (4 ± 2) ° С

.

Біойогурт «Чудо» 2,5% жирності з наповнювачем «Груша-мюслі»

Склад: Молоко коров’яче незбиране, наповнювач пастеризований «Груша-мюслі» (цукор, груша, вода питна, суміш пластівців зернових культур, висівки пшениці, лісовий горіх, стабілізатор – гідроксіпропілен-крохмалю фосфат, ароматизатори груші, ванілі, злаків, регулятор кислотності -лімонная кислота) – 10,0%; молоко коров’яче знежирене, цукор, стабілізаційна система (загущувач – модифікований крохмаль, стабілізатори – желатин, гуарова камедь), закваска на чистих культурах молочнокислих бактерій для йогурту і ацидофільної палички.

Харчові додатки: E1442, E330, E412.

Енергетична цінність на 100 г продукту (калорійність), ккал: 90.1 ккал

Харчова цінність (білки, жири, вуглеводи), г: 2.6 г, 2.5 г, 14.3 м

Термін і умови зберігання: Зберігати при температурі (4 ± 2) ° С не більше 20 діб

 

Аналіз питного йогурту ТМ «Злагода» нежирний персик-маракуйя

Склад: Молоко коров’яче знежирене, цукор, наповнювач персик-маракуйя (заморожений персик, маракуйя, ацетильованого крохмалю адипат, натуральний барвник аннато, натуральні і ідентичні натуральним харчові ароматизатори, лимонна кислота, сорбат калію), стабілізатор (крохмалю натрійоктеніл сукцинат, моно- і дигліцериди жирних кислот, гуарова камедь, ксантанова камедь, альгінат натрію), закваска на чистих культурах молочнокислих бактерій.

Харчові додатки: E1422, E160b, E330, E202, E1450, E471, E412, E415, E401.

Енергетична цінність на 100 г продукту (калорійність), ккал: 79 ккал

Харчова цінність (білки, жири, вуглеводи), г: 3.4 г, 0.5 г, 15.3 г

Термін і умови зберігання: Зберігати при температурі не вище + 6 ° С. Термін придатності – 14 діб.

 

Йогурт 1% жирності без цукру питний пастеризований «Галичина»

Склад: Молоко коров’яче незбиране, молоко знежирене, концентрат молочного білка, чиста культура молочнокислих бактерій L.casei, L.acidophilus, Bifidobacterium, L.delbrueckii subsp.bulgaricus, Str.thermophilus.

Харчові додатки: Продукт не містить харчових Е-добавок

Енергетична цінність на 100 г продукту (калорійність), ккал: 38 ккал

Харчова цінність (білки, жири, вуглеводи), г: 3.4 г, 1 г, 4 м

Термін і умови зберігання: Термін придатності 18 діб. Зберігати при температурі (4 ± 2) ° С в герметично закритій тарі.

Зробивши аналіз питного йогурту популярних ТМ можна зробити наступні висновки:

  1. З представленої продукції найменш калорійним на 100 г продукту є йогурт ТМ «Галичина» (38 ккал), найбільш калорійним – біойогурт «Чудо» (90,1 ккал).

  2. За кількістю білка на 100 г продукту лідирують йогурт ТМ «Галичина» і йогурт нежирний Йогурт ТМ «Злагода» персик-маракуйя (по3,4г).

  3. Найменш жирний – продукція ТМ «Злагода» йогурт ТМ нежирний персик-маракуйя (0,5 г).

  4. Не містить харчових Е-добавок йогурт «Галичина» і біфідойогурт питної «Активіа».

  5. У складі йогурту «Галичина» і біфідойогурт питного «Активіа» відсутній цукор, тому і кількість вуглеводів в їх складі, в сравнееніі з іншими видами, низька (4 г і 4,9 г відповідно).

Висновок: за підсумками проведеного аналізу, серед представлених позицій, найбільш гарны характеристики має йогурт 1% жирності питної пастеризований ТМ «Галичина», який є найменш калорійним (всього 38 ккал на 100 г), до складу якого не входять харчові додатки і цукор. За складом білка цей йогурт – лідер (3,4 г), а його жирність становить всього 1%.

І все ж, якщо зробити продукт виключно натуральним, то термін його зберігання становитиме 2-3 діб. Консерванти ж здатні збільшити його в декілька разів, зберігши смак йогурту, але знизивши його харчову цінність. Тому при покупці потрібно звертати увагу на термін зберігання продукту, і якщо він підозріло великий, то краще відмовитися від покупного питного йогурту, а приготувати його самостійно.

І ще кілька порад від дієтологів

  • Вибираючи йогурт, віддавайте перевагу йогуртам, які зроблені з молока, заквашенного молочнокислими бактеріями, без домішок, желатину і хімічних домішок.

  • Йогурт, що містить живі пробіотики, сприяє поліпшенню роботи травної системи.

  • Віддавайте перевагу йогуртам, які не містять цукру, або містять його в дуже малих кількостях.

  • Звертайте увагу на термін придатності йогурту. Чим довше зберігається йогурт, тим більше виникає сумнівів в його корисності.

  • Щоб бути впевненими на 100% в якості йогурта робіть його власноруч! Такий продукт буде нічим не гірше покупного, а навіть корисніше!

Приготування йогурту в домашніх умовах

приготовление йогурта в домашних условиях

Сьогодні існує спеціальний прилад для приготування йогурту в домашніх умовах. Це йогуртница. Особливо задоволені нею молоді мами, які пристосувалися робити домашні йогурти для самих маленьких членів сім’ї. Ми ж розповімо, як можна приготувати домашній питний йогурт без додаткових пристосувань!

Інгредієнти для нього:

  • молоко з жирністю 1,5% – 1 л;

  • закваска для йогурта.

Спосіб приготування домашнього йогурту:

  • Молоко довести до кипіння, але не кип’ятити, потім остудити до 40 градусів; Додаємо закваску і ретельно розмішуємо; Накриваємо каструльку кришкою і поміщаємо в тепле місце (наприклад, в розігріту, але вимкненому духовку) на 6 годин. Також можна скористатися термосом. Переміщаємо готовий йогурт в холодильник, щоб процес закваски зупинився.

Через годину можна розливати йогурт по склянках і пити, додавши в нього ванілін, фрукти, корицю, інші наповнювачі по своєму смаку. Зберігати домашній питний йогурт потрібно в холодильнику, але не більше 3-4 днів, інакше продукт перестане бути корисним.

Такий йогурт можна використовувати і в приготуванні десертів, а також замінивши їм сметану в фруктових або овочевих салатах.

Будьте здорові!

Мітки не вказані

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: