ул.Панянка 65Б36022Украина, Полтавская область, город Полтава+38 (066) 249 61 79
Види капусти. Корисні властивості і характеристики

Види капусти і її смакові характеристики дуже різноманітні, тому любителям цього овоча можна позаздрити. Капуста є незамінним джерелом вітамінів. Не рідко різновид капусти коротко визначають по їстівній частині рослини: листова, качанна, кольорова, брюссельська і кольрабі.

Ми ж з вами розглянемо топ-10 видів капусти:
  • білокачанна
  • червона
  • савойська
  • брюсельська
  • брокколі
  • кольорова
  • кольрабі
  • романеско
  • пекінська
  • листова капуста (калі)

1. Види капусти. Білокачанна.

виды капусты-белокачанная

Капуста білокачанна – це дворічний, світлолюбивий овоч, який має круглу форму з щільно загорнутим всередину листям.

Вирощують білокачанну капусту в усіх країнах світу, крім територій Землі, що знаходяться за полярним колом або в пустелях.

Харчова цінність – на 100 г – 28 ккал, Б-1,8 г; Ж -0,1 г; У-4,7 м

Білокачанна капуста містить достатню кількість вітамінів і мінеральних речовин. В її складі знаходяться: вітаміни А, В1, В2, В5, С, К, РР, також калій, кальцій, магній, цинк, марганець, залізо, сірка, йод, фосфор, рідкісний вітамін U, фруктоза, фолієва кислота і пантотенова кислота, клітковина і грубі харчові волокна.

Користь – Капуста корисна для схуднення, її рекомендується частіше включати в раціон людям з надмірною вагою. Холін в складі капусти сприяє нормалізації жирового обміну, а клітковина очищує кишківник від шлаків і нормалізує стул. Крім того, капуста – низькокалорійний продукт, в 100 г міститься всього 28 Ккал, що дозволяє вживати її у великих кількостях без побоювань поправитися. Капустяний сік – прекрасна основа для овочевих фрешів, його можна вживати з буряковим і морквяним соком. Сік капусти корисно пити для стимуляції травних процесів, він має нейтральний pH. Протипоказання – дієтологи не рекомендують включати в раціон білокачанну капусту людям з підвищеною кислотністю шлункового соку, зі схильністю до розладу шлунка, ентеритах і колітах.

2. Види капусти. Червона.

краснокачанная капуста

Червонокачанна капуста є різновидом білокачанної. Вона має синювато-фіолетові, іноді з пурпуровим відтінком листя, специфічне забарвлення яке видно вже у сіянці. Наявність цього кольору зумовлена ​​підвищеним вмістом особливої ​​речовини – антоциана.

Харчова цінність – на 100 г 26 ккал; Б-0,8; Ж-0,2; У-5,1. Червонокачанна капуста містить білки, клітковину, ферменти, фітонциди, цукор, залізо, калій, магній; вітамін С, В1, В2, В5, В6, В9, РР, Н, Провітамін А і каротин. Каротину міститься в 4 рази більше ніж у білокачанної капусти.

Користь – Червонокачанну капусту рекомендують включати в раціон людей, які страждають на гіпертонічну хворобу, так як вона сприяє зниженню кров’яного тиску. Її лікувальні властивості використовують також для профілактики судинних захворювань. Що міститься в ній антоциан, який позитивно впливає на організм людини, підвищує пружність капілярів і нормалізує їх проникність. Крім того, він перешкоджає впливу радіації на організм людини і запобігає білокрів’ю.

Протипоказання – При запаленні підшлункової залози в гострій або хронічній формі потрібно повністю відмовитися від вживання в їжу страв із сирої червоної капусти. Це пов’язано з тим, що вміст глікозидів в ній вище, ніж в білих сортах. Це дає їй більш гострий смак, що викликає не тільки роздратування тканин залози, але і підвищене відділення секрету, здуття живота.

3. Види капусти. Савойська.

савойская капуста

За смаковими якостями схожа з білокачанної капустою, але її темно-зелені гофровані, кучеряві і тонкі листочки мають більш ніжний смак і аромат. Вона не така жорстка, як інші види капусти, так як не має грубих прожилок.

Харчова цінність – на 100 г 28 ккал; Б-1,2; Ж-0,1; В-6.

Користь – Савойська капуста корисна людям, які хворіють на цукровий діабет. Вона має сечогінні властивості і попереджає підвищення кров’яного тиску. Особливо рекомендують савойскую капусту дітям і літнім людям, так як легко засвоюється організмом. Гірчичні масла, що входять до складу цього овоча, мають фітонцидні властивості і біологічну активність. Савойська капуста захищає організм від шкідливого впливу канцерогенів, зміцнює імунну систему, регулює роботу нервової системи і запобігає старінню клітин. Також цей продукт містить речовини, які перешкоджають розвитку ракових пухлин, придушуючи їх зростання.

Протипоказання – Через підвищенний вміст клітковини савойська капуста протипоказана людям, страждаючим гастритом, ентероколітом, панкреатитом, виразкою хворобою шлунку, захворюваннями щитовидної залози.

4. Види капусти. Брюссельська.

брюссельская капуста

Брюссельська капуста була виведена з листової капусти городниками в Бельгії, звідки разповсюджилась у Францію, Німеччину та Голландію. У їжу вживаються світло-зелені листові качанчики, що знаходяться в пазухах листків на стеблі рослини. Смак — солодкувато-горіховий.

Харчова цінність – на 100 г-43 ккал; Б-4,8; Ж-0,3; В-3,1.

Користь – Брюссельська капуста не містить натрію і холестерину, є низькокалорійним продуктом, який має антиконцерогенні властивості, знижує ризик ракових захворювань і захворювань серцево-судинної системи (коронарної недостатності, гіпертонії). Підвищує стійкість людини до інфекційних захворювань, підтримує міцність стінок кровоносних судин, позитивно впливає на функції нервової та ендокринної систем і печінки. Вагітним жінкам рекомендується включати в раціон брюссельську капусту як джерело фолієвої кислоти.

Протипоказання – За словами дієтологів, брюссельська капуста протипоказана при дисфункції щитовидної залози. Гейтрогени, що входять до складу цієї культури, здатні спровокувати порушення вироблення гормонів і привести до різних порушень в роботі організму.

5. Види капусти. Брокколі.

брокколи

Капуста брокколі – однорічна овочева рослина сімейства капустяних. По-німецьки «браун копф» – коричнева (бура) голова. Зовні вона схожа на елегантну зелену квітку. У їжу з брокколі використовують центральну головку і головки бічних пагонів, зрізані з ніжної частини стебла.

Харчова цінність – на 100 г -28 ккал; Б-2,6; Ж-0,4; В-6,7.

Користь – З капусти брокколі виділили анетолтрітіон, що сприяє зниженню випадків захворювання на рак прямої кишки, пухлини грудей. Вона має не тільки протиракову, але і кровотворну властивість, має також противоатеросклеротичну, заспокійливу, проносну і жовчогінну дію. Систематичне вживання брокколі в їжу попереджає розвиток атеросклерозу і настання передчасної старості (метіонін і холін, що містяться в ній, перешкоджають накопиченню холестерину в організмі). Вона виводить з людського організму солі важких металів і необхідна в меню людей, яких лікують від променевої хвороби. Брокколі – відмінна їжа для ослаблених людей, для хворих на діабет, вагітних жінок, дітей і людей похилого віку, особливо схильних до атеросклерозу.

Протипоказання – Відвар з капусти брокколі вживати небезпечно навіть абсолютно здоровим людям, оскільки в ньому присутні деякі азотисті основи – аденін і гуанін. Брокколі можна вживати при індивідуальній непереносимості подібних родинних капустяних продуктів.

6. Види капусти. Кольорова.

цветная капуста

Свою історію кольорова капуста починає з давньої Сирії, де рослину почали вирощувати, імовірно в результаті селекції листової капусти. Європейці, спочатку іспанці, потім італійці та інші, успішно обробляли овоч як городню культуру. Довгий час острів Кіпр був основним постачальником насіння цвітної капусти. Вони коштували дуже дорого. Перший час тільки дворяни і члени імператорської родини могли собі дозволити їсти настільки вишуканий овоч.

Харчова цінність – на 100 г-30 ккал; Б-2,5 г; Ж-0,3г; В-5,4 м

Користь – вона багата тартроновою кислотою, лимонною, яблучною кислотою, пектином. Тартронова кислота не дозволяє утворюватися жировим відкладенням, тому кольорову капусту обов’язково повинні включати в свій раціон ті люди, які хочуть позбутися від зайвих кілограмів. Капуста має дуже багатий біохімічний склад, вона є незамінним продуктом харчування, який надає цінні лікувальні властивості. Є дані про те, що кольорова капуста зміцнює стінки судин і виводить холестерин з організму.

Протипоказання – Капусту кольорову з обережністю потрібно вживати людям з виразкою шлунка, тому що продукт стимулює вироблення шлункового соку. Не рекомендується вживати продукт тим, хто страждає на подагру, тому що в цвітній капусті містяться пурини.

7. Види капусти. Кольрабі.

кольраби

Капуста кольрабі – не зовсім коренеплід, але й не до кінця капуста. Її цінують за соковитий корінь, під грубою шкіркою якого ховається соковитий, досить універсальний овоч. Сама капуста за смаком нагадує турнепс, брокколі і редис одночасно, а її верхні листки – шпинат і крес-салат, поки вони молоді, їх також вживають.

Харчова цінність – на 100 г-42 ккал; Б-2,8 г; Ж-0,1г; В-8 м

Користь – вітаміни групи В, що входять до її складу, благотворно впливають на роботу нервової системи. Кольрабі є сечогінним засобом, відмінно виводить зайву рідину з організму допомагає при порушеннях роботи нирок, печінки, жовчного міхура, очищає кишечник від шлаків, сприяє зняттю запалень в кишківнику і шлунку. Знижує артеріальний тиск і рекомендується при атеросклерозі. Вживання кольрабі є найкращою профілактикою раку прямої і товстої кишки, така дія досягається за рахунок наявності в складі сірковмісних речовин.

Протипоказання – При індивідуальній непереносимості. При підвищеній кислотності шлунка. При гострій формі панкреатиту.

8. Види капусти. Романеско.

романеску

Назва овоча вказує на його походження з околиць міста Риму: romanesco по-італійськи означає «римська».

Харчова цінність – на 100 г-25 ккал; Б-2,9 г; Ж-0,4г; В-6,5 м

Користь – Клітковина капусти романеско покращує моторику товстого кишечника, дозволяючи позбавитися від симптомів його неправильної роботи: запор, діарея, геморой. Також в кишківнику нормалізується склад корисної мікрофлори, припиняються процеси бродіння і гниття. Вживання капусти романеско знижує ризик виникнення атеросклерозу, шляхом виведення зайвого холестерину, шлаків і токсинів.

Протипоказання – Обмежити кількість споживання цього виду капусти потрібно при кардіологічних захворюваннях і проблемах зі щитовидною залозою. Як і інші види капусти, цей продукт містить багато клітковини, тому можуть з’являтися посилені процеси газоутворення.

9. Види капусти. Пекінська.

пекинская капуста

Попит на пекінську капусту обумовлений його смаком. Ніжні і соковиті листя пекінської капусти відтіняють смак багатьох продуктів, вони поєднують властивості звичної капусти і листових салатів. Їх можна використовувати для приготування салатів, гарнірів, супів, тушкувати, варити і навіть смажити, але найбільш корисні вони в сирому вигляді.

Харчова цінність – на 100 г-13 ккал; Б-1,2 г; Ж-0,2 г; В-2 м

Користь – Регулярне вживання сирої пекінської капусти допомагає вгамувати головний біль і нейтралізувати стреси. Вона здатна ефективно очищати від токсичного нальоту слизові оболонки шлунку і кишечника, виводити продукти гниття і нейтралізувати запори. А сік овоча допомагає в лікуванні запальних захворювань горла і слизової рота.

Протипоказання – Капуста погано сумісна з молочними продуктами, при одночасному вживанні здатна спровокувати сильний розлад шлунку.

10. Листова капуста (кале)

листовая капуста

Капуста кале – один з видів капусти. Вона відома і під іншими назвами – грюнколь, браунколь, брунколь. У цьому різновиді капусти відсутня качан, а її листя у вигляді ажурних мережив мають зелену або фіолетове забарвлення. Серед усіх традиційних видів капусти, капуста кале є найбільш схожою на дикі сорти капусти.

Харчова цінність – на 100 г-50 ккал; Б-3,3 г; Ж-0,7г; В-8 м

Користь – Незамінна в веганскій і вегетаріанській кухні, так як є повноцінною заміною м’ясних страв; корисна в дієтичному і здорове харчування; нормалізує роботу органів травного тракту. Володіє протипухлинними ефектами. Допомагає відновленню і поліпшенню зору.

Протипоказання – Містить невелику кількість оксалатів, тому її слід уникати людям, що страждають від каменів у жовчному міхурі і нирках. Занадто високі кількості вітаміну К можуть перешкодити розрідженню крові. Потрібно порадитися з лікарем, перш ніж збільшувати її споживання. Перевищення споживання капусти кале і її соку може привести до проблем з кишківником: діареї, гастриті і спазмів. Вибирайте овочі на свій смак.

Харчуйтеся правильно і будьте здорові!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Для відправки форми виберіть колір: